Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Csákberény- Ahol a kultúra és a sport összefonódik

Csákberény alig több mint fél órára található a Velencei-tótól. A kis vértesi településen nagy terveket dédelget a „Na mi újság Wágner Úr?” Kulturális és Sport Egyesület, melynek 2014-es megalakulása óta már nagyon sok minden történt a községben. A „Malom” a térség kultikus helyeként a látogatók egyik kedvence, ahogy az egyesület mementójaként a természetben felállított, grafftizett metrószerelvény is. Hogy miért érdemes ide látogatni? – erről mesélt Takács Lajos alapító.

Már a neve is különleges: a „Na mi újság Wágner Úr?” Kulturális és Sport Egyesület – utalva Rejtő Jenő komikus regény alakjának, Piszkos Frednek hajójára –, mindenképpen olyan underground kulturális célokat sejtet, amely hiánypótlónak számít a térségben. Az egyesület mottója is azt sugallja, hogy a kultúra mindenkinek ugyanúgy jár. Takács Lajos alapító tag körvonalazza az eredeti célokat: az egyesület a vidéki kulturális élet fellendítését, fejlesztését, és az igény megteremtését tűzte ki fő céljául. A „Na mi újság Wágner Úr?” Kulturális és Sport Egyesület tizenkét alapítótagjának egyike, Takács Lajos az igényesen felújított és az elmúlt években már több kulturális eseménynek is otthont adó, hangulatos Malom épületben mesélt a Velencei-tó magazinnak az egyesület mindennapjairól.
2014-óta arra törekszünk, hogy apró lépésekkel törjük meg a Budapest centrikusságot, és megteremtsük mind a helyieknek, mind pedig az ide látogatóknak az igényt a kultúrára és a minőségi közösségi életre – mondja. – E cél megvalósításáért létre kell hoznunk kisebb- nagyobb bázisokat, ahol az emberek kapcsolódni tudnak a színvonalas kulturális élethez.

A programok között minden generáció megtalálja a számára tökéletest

Programok mindenkinek!
A szervezet színes, igényes és élménygazdag – nem mellesleg – ingyenes programjai nem csupán az idősebb korosztály számára kedveznek, hiszen a fiatalabbaktól kezdve minden generáció megtalálhatja a számára tökéletes eseményt az egyesület kínálatában.
Tartunk olvasó esteket, filmklubot, számítástechnikai oktatást, illetve szervezünk kiállításokat és tematikus rendezvényeket is – folytatta Takács Lajos. – Mindezek mellett jóga órákon és vezetett edzéseken is részt vehetnek a sportkedvelő érdeklődők. Az egyesület évente kiállítást is rendez, ahol az érdeklődők magyar művészek alkotásait tekinthetik meg a csákberényi kiállító teremben. A kiállító, neves alkotók között szerepelt már többek között Ujházi Péter, Konkoly Gyula és Csíkszentmihályi Róbert is.

Az orosz metrókocsi
A csákberényi központ közvetlen közelében található a Zsemlye Ildikó szobrász tervei alapján készült földből előtörő orosz metrókocsi. – Az egyesület jelképe a földből előtörő metrókocsi, amely szimbolizálja népünk sok évtizedes kulturális elnyomottságát és „szomját” a kultúra iránt. A metrókocsin a graffitik változnak, átfestik azokat, hiszen a metrókocsi történelemkönyv és erkölcsi tábla – hangsúlyozza a szimbólum fontosságát a műgyűjtő, egyesület alapító.

A "Na mi újság Wágner Úr?" Kulturális és Sport Egyesület jelképe a földből előtörő metrókocsi

Fellendülő golf élet
A szervezet kiemelt célkitűzései között szerepel, hogy a sportot és a kultúrát összekapcsolják. A kisebb, helyi sportrendezvények mellett szeretnék megvalósítani régi álmukat, a csákberényi golfpályát is. A háború előtti, vidéki élethez szervesen hozzátartozott a kultúra, a sport és a társasági élet. A világháború után az ezt jelképező magyarországi golf élet lehanyatlott, így az egyesület úgy határozott, fellendíti ezt a sportágat is. A Csákberényben megálmodott golfpálya ugyanis szorosan kapcsolódik az egyesülethez, hiszen a Malom épülettől mindössze két kilométerre fekszik a terület, amelyre a tervek készültek.
Sokak számára érdekes lehet, hogyan is kapcsolódik össze egy szervezetben a kultúra és a sport. Ám én úgy vélem, a sport magas színvonalon űzve maga is kultúra – fejtette ki Takács Lajos.

Kulturális Centrum Csákberényben
Itt Csákberényben tehát mindenképpen szeretnénk összekapcsolni a sportot és a kultúrát. Rengeteg tervünk van a jövőre nézve, fő célunk, hogy múzeumot, képtárat és szoborparkot hozzunk létre, olyan kulturális központot megvalósítva ezzel a településen, ahová az ország bármely pontjáról szívesen jönnek a látogatók. A kulturális centrumban helye lesz étteremnek, fagylaltozónak, valamint egy bakancsos és egy igényesebb panziónak is. Az egyesület műgyűjteménye pedig állandó tárlat formájában válik majd látogathatóvá. Az egyesület másik fontos feladatának tartja a fiatalok megszólítását.
A fiataloké az élet, övék a jövő, meg kell őket szólítani, megfogni és nevelni őket, hiszen ők viszik majd tovább a kulturális örökséget. Ennek érdekében tervezünk filmtáborokat, nyári szabad egyetemeket, alkotótáborokat és professzori előadásokat is. Az ősszel tervezett alapítói közgyűlés kiemelt napi rendje között szerepel az internetes világban való megjelenésünk, így közelebb kerülhetünk a fiatalabb generációkhoz.

A csákberényi egyesület izgalmas kiállításokat is szervez. - Fotók: Kőmíves András

A forradalom hősének állított emlékmű
Az egyesület, a kultúra és a sport területén is a hagyományok ápolására, azok továbbvitelére helyezi a hangsúlyt, így a nemzeti történelem ismeretét is fontosnak tartja. Ezért elsőként állított emlékhelyet az 1956-os forradalom kiemelkedő alakjának, Rácz Sándor politikusnak, aki mindössze huszonhárom évesen lett a budapesti munkástanácsok elnöke. A „Na mi újság Wágner Úr?” Kulturális és Sport Egyesület a politikus szellemiségét és Magyarországba vetett hitét viszi tovább a jövőben.
Az egyedülálló emlékmű a felújított Malom épület mellett található.

bn