Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Nagyratörő vízparti álmok - Kovács Katalin a sukorói Akadémiáról: „Sokan jelentkeznek, lelkesek az edzőink,a munka pedig éppen ezért eredményes”

Ahol az első sikerek érték, most ott segít egy világviszonylatban is egyedülálló vízisport birodalom építésében. Kovács Katalin ugyanis nem csak a nevét, de tapasztalatát is adja a Sukorón létrejövő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiának, ahol a mai gyerekek hamarosan olyan körülmények között fejlődhetnek, ahogy szinte sehol máshol a világon. A páratlan sportkarrier után azonban továbbra sem tétlenkedik: az Akadémia igazgatása mellett élete főszerepét éli – családanyaként. A Velencei-tó magazinnak elárulta, milyen álmok vezérelték az Akadémia kialakításakor, s azt is, hogyan szeretné átadni gyermekeinek a sport szeretetét.

Négy olimpiai jelenlét (Sidney 2000, Athén 2004, Peking 2008, London 2012), három olimpiai arany, harmincegy világbajnoki, huszonkilenc Európa-bajnoki cím – Kovács Katalin kajakos elmúlt munkás évtizedeinek eredménye, amelyeknek köszönhetően minden idők egyik legeredményesebb kajakozójává vált a világon. De nem csak érmeinek, hanem díjainak sorát is nehéz lenne felsorolni, éppen ezért csak kiemelnénk párat: megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, tiszti keresztjét, majd a középkeresztet és csillagot hozzá, 2005-ben a Magyar Kajak-kenu Szövetség örökös bajnoka lett, 2006-ban Príma-díjat vehetett át, s 2017-ben a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjává választották. Mosolya, lobogó tekintete mögött céltudatosság, szorgalom és elhivatottság, melyek ma is segítik őt a mindennapokban.


A sukorói Akadémia alapkőletételén mondott köszönetet Katalin

Hogyan készült fel gyermekkorában erre a páratlan karrierre? 1987-ben a Spartacusnál kezdett, ami azt jelenti, hogy akkor volt 11 éves.
– Van két nővérem, utánuk mentem le a vízi telepre, ahol nagyon jó közösség fogadott. Jól éreztem magam, így szerettem volna a csapat tagja lenni. Nem az a típusú gyerek voltam, aki 10 évesen már olimpiai bajnoki álmokat kerget, de olyan elképzeléseim sem voltak, hogy mit szeretnék a sporttól kapni, elérni. Egyszerűen szerettem oda lejárni, ezért ragadtam ott. Ahogy nődögéltem, s váltam serdülő, ifi versenyzővé, fogalmazódtak meg bennem az első célok: például az, hogy egyik évről a másikra mit szeretnék elérni. A sikert azonban nem csak a célok elérésekor éreztem. Akkor is, amikor például edzéseken feszegettem a határaimat, s éreztem, mire vagyok képes, s mit tudok elérni, ha még ennél is többet teszek – s akkor még jobb eredményeim is lehetnek.


A tervek szerint 2024-ben készül el az Akadémia Sukorón

Valahol azt nyilatkozta, sosem voltak olyan lehetőségei, mint amilyet a most épülő Akadémia ad majd a gyerekeknek. Miben volt más régen, mint most?
– Abban az időben, amikor elkezdtem sportolni, más volt minden. Ha csak arra gondolok, hogy az infrastruktúra, a vízi telepek, ahol kezdtünk vagy ahol érettebb versenyzőként a felkészüléseinket végeztük, összehasonlíthatatlan azzal, amit manapság egy gyermek kaphat, ha lemegy bármely sporttelepre. De ez így van rendjén. Ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni, igenis fejlődni kell, lépést kell tartani a világgal. Ahogy ahhoz is, hogy megnyerjük a gyerekeket, sőt mi több, a szülőket arra, hogy a gyerekeket elkezdjék sportoltatni, szintén fejlődni kell. Olyan körülményeket kell biztosítani, bármilyen sportágról is legyen szó, ahol jó edzeni, sportolni. Akármennyire is elhivatott ugyanis valaki, ha nincs meg a megfelelő közeg, akkor nem tud fejlődni.


Nagy ünnepség közepette tették le az alapkövet Sukorón

Mit kapnak a mai gyerekek az Akadémián, melynek alapkövét 2022- ben tették le, de az intézmény már 2020 óta működik?
– Az Akadémia nem csak Magyarországon, de a világon is egyedülálló létesítmény lesz, amikor elkészül. Gondolok itt elsődlegesen például a sportág- specifikus áramoltatós medencére, ami szerintem óriási lehetőség a mostani generációnak. Korábban hasonló létesítményekben még az élvonal sem nagyon végezhetett diagnosztikai méréseket, edzéseket. Óriási dolog lesz, ami itt megvalósul. S valóban, a munkát már 2020 végén megkezdtük, amit ugyan nem így terveztünk, de mivel a VVSI nehéz helyzetbe került, közel 100 gyereket átvettünk. Célunk az, hogy olyan csapat álljon össze, amelynek tagjai a gyerekeknek – korosztályoknak megfelelően – a lehető legjobb felkészülési szinten adják át a sportág alapjait. Aki kicsit előrébb tart, annak pedig a lehető legmagasabb színvonalú versenyfelkészülést kínáljanak. Jól állunk: a szakmai csapatunk 90-95 százalékban megvan.

Infrastruktúra szempontjából is impozáns tervek megvalósítása zajlik jelenleg is Sukorón. Ezek szerint lesz egy 19 ezer négyzetméteres főépület, lelátóval, amelyben országos versenyek megrendezésére alkalmas versenymedence épül. Helyet kap benne még feszített víztükrű tanmedence, továbbá multifunkciós tornacsarnok és számos egyéb kiegészítő sportág terepe: szabványos méretű kézilabda-, röplabda- és kosárlabdapálya, konditermek segítik a sportolók felkészülését. Emellett konferenciaterem, étterem, közösségi helyiségek és természetesen tantermek lesznek itt. Kollégium szintén épül, 66 szobával, melyekből 14 akadálymentesített, a kerekesszékes sportolók számára. És ez még mindig nem minden: a kisebb, 7 ezer négyzetméteres épületben kap helyet a mérési központ, tesztpálya és az eszköztároló. Az udvar 137 ezer négyzetméterén műfüves labdarúgópálya, salakos teniszpályák, rekortán futópálya, szabadtéri fitneszpark és homokos strandröplabda-pálya áll az akadémisták rendelkezésére. Mikorra készülnek el?
– A tervek szerint 2024 nyár vége, ősz eleje lesz az átadás időpontja. Addig azonban még sok a teendő. Minden nap kapcsolatban vagyok az Akadémia operatív stábjával, a sportszakmai igazgatóval, nincs olyan, hogy ne tudnám, mi történik éppen az intézményben. Heti értekezleteken egyeztetünk, s visszük együtt előre a csapatot, hogy megvalósuljanak az álmaink.


Sok a tehetséges, sportolni, versenyezni szerető gyerek már most is az Akadémián

A környékbeli iskolákból is sok gyerek jár az Akadémiára?
– Igen, ugyanis nagy hangsúlyt fektetünk a toborzásra, a sportág népszerűsítésére, ennek része az is, hogy ősszel és tavasszal folyamatosan jártuk az iskolákat, sőt, a környékbeli sportrendezvényeken szintén igyekszünk részt venni. Sokan jelentkeznek, lelkesek az edzőink, a munka pedig éppen ezért eredményes. Jelenleg közel 180 gyerek jár hozzánk rendszeresen, amire nagyon büszke vagyok. Egyébként pedig a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskolával kötöttünk együttműködési megállapodást, melynek köszönhetően jövő tanévtől indítjuk a kajak-kenu foglalkozásokat. Továbbá van hasonló megállapodásunk a kápolnásnyéki iskolával, ahol már a 2021/22-es tanévben is folyt a közös munka. Korábban is voltak hasonló osztályaink, de most az volt a cél, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjunk visszakapcsolódni az iskolai együttműködések vérkeringésébe. A visszajelzések alapján eredményesen és jól működik a rendszer.

Manapság tehát versenyt futnak a sportágak a gyerekekért. Mi a nagy álma az Akadémiával?
- Szeretném, ha pár éven belül olyan eredményt is fel tudnánk mutatni amelyben olyan gyerekek érnek el akár hazai, akár világversenyeken kimagasló eredményeket, akiket már mi neveltünk, mi adtunk a kezükbe elsőként lapátot. Saját nevelésű, eredményes gyerekeket szeretnék látni tehát a jövőben az Akadémia büszkeségfalán. S mivel valóban nagy a verseny a sportágak között a gyerekekért, így ma már az sem baj, ha korábban kezdik a kajakozást a gyerekek, mint ahogy én kezdtem – 11 évesen. Az Akadémia éppen ezért már a 8-9 éves gyerekekkel is foglalkozik.


Első, Sukorón szerzett érmét tette az alapkőbe Kovács Katalin Fotók: Fórika Attila, Kőmíves András

Két kislány édesanyjaként komoly kihívás egy ilyen szintű intézmény vezetése. A sport szeretetére tanítják őket vagy ez a szülői példából rájuk ragad?
– Sportos család vagyunk, s mivel azt gondolom, hogy a sport elengedhetetlen része az emberek mindennapjainak, ezért nálunk egyértelmű a mozgás fontossága. Persze ez nem azt jelenti, hogy erőltetném vagy nagy energiákat fordítanék arra, hogy a gyerekek akarjanak sportolni. Ez nálunk természetes, az élet része. 8 éves Luca lányom 3 éve úszik, lelkes, szereti, de például a nyaraiban nem csak úszótábor, hanem más sport is helyet kap. Így például a műugrás és a kajak-kenu is benne van, és persze szeretnénk idén a kipróbált sportok palettáját tovább szélesíteni. A kisebbik lányom, Júlia most 3 éves, ő is tanul úszni, ez alap. Azt gondolom, fontos gyerekkorban, hogy szeressen sportolni, az akarat és céltudatosság pedig majd kialakul.