Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Új távlatok felé tekint a Miskahuszár

A maga 13 méterével és 120 tonnájával a Miskahuszár szobra méltán vált a Velencei-tó térségébe kirándulók egyik kedvenc látógatópontjává. A monumentális alkotás körül hamarosan turisztikai fejlesztések teszik még élvezetesebbé az ittlétet, s felejthetetlenné az élményt. Az ötletgazda Vlaszák Mihály és az alkotó, Rohonczi István képzőművész álmai megvalósultak. Miskahuszár most új távlatok felé tekint.

Jelentős idegenforgalmi látványosságnak számít Pákozdon az a monumentális huszár szobor, amely Bogárhalmon lelt otthonra immáron 4 éve. A hungarikumok gyűjteményének büszke tagjaként a magyar huszár szimbóluma magasodik az ég felé Miskahuszár alakjában. Családi kirándulások közkedvelt helye lett a szobor, hiszen az ólomkatonák és huszárok meseszerű alakjai nyomán a gyerekek mindenáron látni akarják az alkotást. Így a Velencei-tó északi részén álló, rekord méretekkel rendelkező szobor minden tekintetben turistacsalogató látványosság. Az egyedülálló Miskahuszár szobra az M7-es autópálya mellett található, látható is a messziről érkezők számára. Méreteiben is rendkívüli alkotásról van szó, amely a Fejér megyei Rácalmáson készült, onnan szállították, majd állították fel egy erre alkalmasnak ítélt magánterületen. A szobor célja nem csupán az volt, hogy lenyűgöző méretekben váljék valósággá a magyar huszár alakja. Vlaszák Mihály számára fontos volt az is, hogy felnyissa a látogatók szemét, és rámutasson az összefogás magával ragadó és egyedülálló erejére, mely olyan alkotások létrehozását teszik lehetővé, amelyek felelevenítik a magyar hagyományokat és megerősítik az identitástudatot. A magyar huszárokra, a huszár vitézségre és a huszárság történelmi tényeire, valamint azoknak dicsőséges tetteire ugyanis a mai napig büszkeséggel gondolhatunk. A Miskahuszár szobrának megtervezése, majd kivitelezési munkálatai teljes mértékben magántőkéből valósulhattak meg. A szobor végleges magassága 13 méter, talapzata összesen 120 tonnát nyom, az egész szobor betonszerkezetét pedig mintegy 3,5 tonna rúdacél betonvas stabilizálja.

Jelentős összefogás eredményeként jöhetett létre Pákozdon ez a monumentális alkotás Fotók: str, olvasó

Történelem Miska mögött
A huszárság hagyománya Magyarországon egészen a XV. századik vezethető vissza. A szó eredete vagy a latin cursor, azaz futár szóból, vagy a szintén latin corsarius, illetve az olasz corsaro (kalóz) szóból ered. A huszár kifejezés hallatán azonban sokak a magyar büszkeség és vitézség egyik mintapéldájára gondolnak, aki különleges öltözetben szolgálja, ha kell, élete árán a hazáját. A Bogárhalmon álló óriási Miskahuszár az egyik kezében magyar lobogót tart, az alkotó ily módon is emléket állított a hazai hadviselési forma, a katonák hősiessége és a győztes csaták emléke előtt. Másik kezével azonban a kardját támasztja, ezzel Miska azt sugallja, hogy bármikor kész harcolni annak érdekében, hogy megóvja nemzetét, hazáját. A történelmi feljegyzések szerint a pákozdi Bogárhalmon 1848. szeptemberében Jellasics horvát bán, császári-királyi táborszernagy állt, erről a pontról irányította ugyanis a katonai parancsnok saját seregét. A pákozdi csata az 1848-49-es szabadságharc nagy csatái közé tartozott, a csatában Móga János altábornagy és társai, köztük a későbbi miniszterelnök Andrássy Gyula, legyőzték Jellasics seregét. A győztes csata kiemelkedő jelentőségű volt a magyar függetlenségi harc továbbélését tekintve. Nem véletlen tehát, hogy a magyar huszárság szimbóluma éppen itt lelte meg tökéletes helyét, hiszen a több méteres beton katona méltó emléket állít a győztes pákozdi csatának is.

Bogárhalmon áll Miskahuszár és várja a turistákat, családokat Pákozdon

A kezdeti lépések
A különleges alkotás létrejöttében Vlaszák Mihályt egy édes és egyedülálló álom motiválta, hiszen a mecénás hazánk, illetve a világ legnagyobb ólomkatonáját szerette volna megalkotni. Az álomból pedig Rohonczi István segítségével lett valóság. A képzőművész ugyanis gigantikus méretű huszárszobrot alkotott, melynek építési munkálatai speciális szaktudást igényeltek. A Miskahuszár Rácalmáson, egyedülálló technikával készült, majd darabokban szállították át Pákozdra, ahol elemenként és aprólékosan rakták össze. Ott kiöntötték helya katona végső formáját, majd miután a szakemberek eltávolították az öntőformát, Bogárhalmon befejeződött a Miskahuszár szobrának felállítása.  Vlaszák Mihályban – ahogy a Velencei- tó magazinnak elmesélte – 2006-ban fogalmazódott meg az ötlet, hogy a világ legnagyobb huszárszobrát szeretné megalkotni - a tervek szerint eredetileg csak 5-6 méter magas alakban. Azonban az ötletgazda hosszas kutatómunka után rábukkant egy Kanadában álló alkotásra, amely gigantikus méretekkel rendelkezett. A Vancouver melletti Montgomery-ben ugyanis egy színes, 9 méter 75 centiméter magas huszárszobor áll, amely Andersen híres ólomkatonájának állít emléket. Ezt a méretet akarta tehát túlszárnyalni Vlaszák Mihály és Rohonczi István az akkor még csak tervekben szereplő Miskahuszár szobrának megalkotása során. – Ehhez képest a mi huszár tervünk sokkal kidogozottabb volt. A szobor színeit tekintve visszafogottabbra, a huszár figuráját pedig karakteresebbre terveztük. A kanadai szobrot szerettük volta méreteiben és jellegében is túlszárnyalni – meséli a kezdeteket Vlaszák Mihály. Rohonczi István képzőművész 2007-ben kezdte meg a szobor munkálatait. Hét év, rengeteg munka és energia árán 2014 őszén kapta meg végleges formáját a monumentális huszár szobor, amelynek akkor azonban még nem volt helye… Csak évekkel később, 2017. szeptember 29-én, Mihály napján, a pákozdi csata emléknapján avathatták fel. – Amíg készült a szobor, folyamatosan kerestük az alkotásnak a megfelelő helyet. Legelső ötletünk Pákozd volt, az ott zajlott győztes csata és a huszárok hősies hazafiasságának emléke miatt. Bár terveink között szerepelt még Pécs városa is, ám végül Pákozd bizonyult a legjobb választásnak – emlékszik vissza az ötletgazda.

Zsákutcákból Pákozdig
Rohonczi István képzőművész sokak segítségével tehát hét teljes éven át dolgozott a Miskahuszár szobrának felállításán. Az összefogás, melynek a szobor ötletadóján és a megalkotóján kívül sokan részesei lehettek, hullámvölgyeken jutott túl, technológiai problémákat oldott meg és maradandót alkotott itt, Fejér megyében. – A Miskahuszár szobrának megalkotása nagyon pozitív kimenetelű ügy lett, hiszen annak ellenére, hogy gyakorlatilag fogalmunk sem volt, milyen nagy fába vágjuk a fejszénket, végül sikertörténetté vált. A több éves munka során pedig annyi jó emberrel ismerkedtünk meg, akik elsősorban nem a pénzügyi, hanem a szellemi kihívásokat tekintették az elsődlegesnek – meséli most már a képzőművész, nem titkolva: a hosszú munkafolyamat során természetesen akadtak csúcsok és hullámvölgyek szépszerivel.
– A munkálatok során nagyon sok technológiai megoldást kellett időközben kitalálnunk, illetve számos felmerülő problémát megoldanunk. Emiatt pedig nagyon sok zsákutcába is beleszaladtunk. Volt olyan időszak, amikor gyakorlatilag nem haladt előre semmit a katona építése, mert nem találtuk a megfelelő technológiát, amellyel létre lehetett hozni egy ekkora huszár szobrot. Vlaszák Mihály, Rohonczi István és Vas János irányításával sokan vettek részt a Miskahuszár szobrának létrehozásában. – Egész idő alatt olyanok voltunk, mint a három muskétás, Vlaszák Mihályé volt az alapötlet, ő adta az egészhez az anyagi alapokat, Vas János az építési munkálatokat irányította, nekem pedig a képzőművészeti tervek elkészítése és kivitelezése jutott. Alapvetően a Miskahuszár a hármunk közös munkája, melyet sok szakképzett ember segített. Nélkülük nem készülhetett volna el a szobor, az emberi összefogásnak tényleg hatalmas ereje van! – hangsúlyozza Rohonczi István.

Az alkotás mellett információs táblák segítik a tájékozódást

Új gazda, tervekkel
Az immáron lassan 4 éve Pákozdon őrködő Miskahuszár szobrát 2021 áprilisában a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány vette át. Szűkkörű adományozási ceremónia keretében Vlaszák Mihály átadta az alkotást az alapítványnak. Kazai Viktor, az alapítvány elnöke a jövő terveit így fogalmazta meg: – Terveink között szerepel egy színvonalas látogatóközpont létrehozása, amely a Miskahuszár közvetlen környezetében helyezkedik el. Ez a központ megfelelő körülményeket biztosít majd azoknak, akik a szoborhoz látogatnak – vázolja a terveket az elnök. – Minden tekintetben szoros együttműködést tervezünk a Pákozdi Katonai Emlékparkkal, mind a fizikai közelség, mind pedig a téma összefüggése miatt – hangsúlyozta Kazai Viktor. A fogadótérből, a látogatókat kiszolgáló helységekből, ajándékboltból álló látogatóközpont létrehozásában pedig a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány együttműködést és közös fejlesztést tervez a Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhellyel.

bn
Fotók: str, olvasó