Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Az opera házhoz jön - Miklósa Erikának így és itt kerek az élet

Miklósa Erika megérkezett. Életének szinte minden területén elmondható ez a koloratúrszoprán opera-énekesnőről, aki közvetlen személyiségével, kedves kisugárzásával közel hozza az átlagemberekhez is az olyan rétegműfaj világát, mint az opera. Egy éve él a Velencei-tónál családjával. S noha igazi „szárazföldi” lánynak vallja magát, a tópart pazar panorámája őt is elragadta.


Velencei-tavi hajókázásra invitáltuk a művésznőt, aki boldogan elfogadta a felkérést - az elektromos hajó illik az életstílusához. - Fotó: Kőmíves András

A kiskunhalasi lány karrierje a Magyar Állami Operaházban indult, később aztán a világ minden fontos színpadára elrepítette őt. Énekelt New Yorkban, fellépett Lipcsében és a kölni operaházban, majd Svájc, Philadelphia, Milánó következett. Hallhatta őt a párizsi, bécsi, bolognai és londoni közönség is. Hangját a Varázsfuvola Éj királynőjeként, Rigoletto Gildájaként és Verdi Traviatajának Violettájaként is hallhattuk, hogy csak néhányat említsünk abból a számtalan szerepből, amelyet megformálhatott. Miklósa Erikát számos elismeréssel díjazták, például Liszt Ferenc-díjjal, Kossuth-díjjal, Prima Primissima-díjjal, és nemrég bekerült a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé. 

Fotó: Miklósa Erika menedzsment

Új alapok a tóparton
De bárhol járt is a világban, bármilyen hosszú időt töltött is külföldön, mindig hazavágyott. Huszonöt éven át egy kis Fejér megyei falu, Bakonykúti volt az otthona, ám élete néhány éve – kislánya, Bíborka örökbefogadásával – fordulatot vett. Családdá váltak és megváltozott minden. – Bakonykúti nagyon jó kis búvóhely volt a világutazásaim közt és után. Pihenni, elbújni jó volt, de Bibi érkezésével az ő szempontjai kerülnek első helyre. Kicsit miatta is mozdultunk Bakonykutiból, ahol nagyon szerettünk lakni, de már előre gondolkodtunk az iskolaválasztáson – meséli a Velencei-tó magazinnak kellemes őszi napsütésben, a Velencei-tó partján az operaénekesnő, aki az utóbbi időben anyukaszerepben csaknem többet nyilatkozik, mint operaénekesnőként. – Volt Velencén, a Bence-hegyen egy nagyon szép telkünk, melyet még régebben vásároltunk, hogy talán majd egyszer, később építkezünk itt. Aztán mégis úgy döntöttünk, nem várunk, annyira szép helyen van, hogy ide költözünk. Nagyon jól döntöttünk! Itt vannak a legjobb barátaink, ők is a hegyen laknak – mondja Erika, megemlítve Fa Nándort és családját, akikkel azóta sokkal többet találkozhatnak. – A víz közelsége pedig páratlan élmény. A Bakony közepén laktunk, egy erdő mellett – ami teljesen más közeg. A férjem nagyon „vizes ember”, vitorlázik is, neki mindig is fontos volt a víz – teszi hozzá az énekesnő, aki férjével, Csiszár Zsolt mérnökkel teljes egyetértésben döntött a velencei otthon kialakítása mellett. – Kislányunk is vízimádó, én viszont kevésbé. De nézni a vizet, mellette sétálni, ülni a tó partján – azt imádok. A Velencei-tó látványa lenyűgöz. A környék, az itt élő emberek is nagyon sokat adnak. Számos művész él itt, ami megadja egy szellemi, kulturális társasági élet lehetőségét. Azt mondhatom: kicsivel több, mint egy éve boldog velencei lakosok vagyunk!

Férjével, Csiszár Zsolttal - örökbefogadott kislányukat, Bíborkát - Bibit - nevelik Velencén. - Fotó: Miklósa Erika menedzsment

Mozgás a dombokon
Erika számára a sport, azon belül is a futás az, ami igazi kikapcsolódást nyújt. Gyermekként még sportolónak készült, de egy baleset miatt szertefoszlottak az
atlétikáról szőtt álmok. – De a futás azóta is központi kérdés számomra. Itt, a Velencei-hegység dimbes-dombos vidékét szoktam megcélozni Nadap és Pázmánd felé.

A futás továbbra is fontos szerepet játszik az életében. Fotó: Miklósa Erika menedzsment

Az utazás háttérbe szorult
Az utazás azonban, amióta családdá váltak, már nem olyan központi kérdés az énekesnő életében. Sőt… – Eldöntöttem, ha anya leszek, sokkal kevesebbet fogok utazni. Azért azt már látom, ezt nagyon nehéz egy ollóval elvágni. Ezért először fél évre csökkentettem a külföldi útjaim arányát, majd még inkább visszaszorítottam az utazásokat. A „határon túliságot” nem számítom külföldnek, oda nagyon sokat járok fellépni, főleg Erdélybe, a Kolozsvári Magyar Operába. Ha mennem kell, fontos, hogy a családom is jöhessen velem – árulja el, ahogy azt is: a 25 év bőröndből élés annyira megviselte, hogy tényleg nagyon nehezére esik már a csomagolás is.  – Gyakorlatilag ott tartok, hogy amikor a Balatonra utazunk, már akkor is a férjem pakol össze, annyira rosszul vagyok a bőrönd látványától is. Számomra ez stressz, ami bizonyára egyszer elmúlik. Kívülállóként talán úgy látszik mindez, hogy milyen csodálatos helyeken jártam a világban, milyen sokat utaztam, de ez nekem a munkám. Imádom, de akkor is a munkám. Kikapcsolódni viszont csakis elvonultan tudok, a családommal.


Ma már nem vállal sok külföldi szerepet. - Fotó: Miklósa Erika menedzsment

Őszi tervek
Miklósa Erika számára most kerek minden, a Velencei-tónál otthonra lelt, ahová mindig jó visszatérni. – Tervezni nagyon nehéz a járvány miatt, ezért rövidtávon gondolkodunk. Egyrészt ez az interjú is azért jött ilyen nehezen össze, mert nagyon sok forgatásom van. A Duna tévé Partitúra című, országjáró kulturális műsorát Batta András profeszszor úrral vezetjük. Májusban-júniusban a határon túl forgattunk volna, az ottani magyar vidékeket szerettük volna feltérképezni, de ez a karantén miatt
nem sikerült. Így gyorsan átszerkesztettük az egészet, most azokat a helyeket járjuk be itthon, amelyeket eddig még nem barangoltunk be a Partitúrával. Tizenöt adást forgatunk ebben a harmadik szériában is. Emellett fontos feladatom zsűrizni a Virtuózok című tehetségkutató műsor új, nemzetközi változatában: a V4 országok plusz Szerbia vesz részt ezen a versenyen, 6-tól 18 éves korig mérhetik össze a határon innen s túlról érkező fiatalok a zenei tudásukat. Az Opera is lassanként beindul, és rengeteg koncertem van máshol is.


Szárazföldi lány vagyok, mondja magáról Miklósa Erika. - Fotó: Miklósa Erika menedzsment

Házhoz jön az opera
A több mint fél évtizedes Tisza-tavi Operafesztivál arca, egyik fő „házi nótafája” is Miklósa Erika. A fesztiválon a természet és az opera kerül egységbe, összhangba a közönség füle hallatára, szeme láttára. Ez az a közeg és cél, melyet a Velencei-tavon is érdemes megvalósítani. A szervezők ezért úgy döntöttek, hogy 2021-ben itt is megvalósulhat a velencei társfesztivál, 2022-ben pedig majd a Balaton partján is. S ha kedvező fogadtatásra talál a közönség köreiben ez a hármas helyszín, akkor a jövőben is ezeken a vízparti területeken kap helyet a rendezvény. – Nagyon bízom benne, hogy ugyanolyan nagy sikere lesz itt is, mint a Tiszatónál, hiszen sok olyan, a magyar kultúrához szervesen kapcsolódó rejtett kincse van a Velencei-tónak, amelyeket érdemes megmutatni.

str

Az Éjkirálynő szerepét teljes átéléssel hozta a színpadon Miklósa Erika. - Fotó: Miklósa Erika menedzsment

Gioachino Rossini operája, az Ory grófja is nagy sikerrel ment, melyben Erika Adele-t alakította. - Fotó: Miklósa Erika menedzsment

Fotók: Kőmíves András, Miklósa Erika menedzsment