Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Kalász Márton domborművel gazdagodott a Fejér megyei irodalmi emlékfal

Április 11-én, a magyar költészet napján ünnepélyes keretek között avatták fel Gárdonyi Géza szülőházánál, a Fejér megyei irodalmi emlékfalnál Baráth Fábián szobrászművész Kalász Mártont ábrázoló domborművét. A 2021-ben elhunyt Kossuth-díjas író, költő, műfordító portréját bemutató alkotást Gárdony önkormányzata és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány avatta fel.

Az ünnepségen felszólalt L. Simon László József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója és a Fejér megyei irodalmi emlékfal ötletgazdája is, aki Kalász Márton barátjaként emlékezett meg az íróról. Kiemelte: – Szerette, jól ismerte ezt a tájat, ezer értelmiségi barátság kötötte az itteni írókhoz, múzeumi szakemberekhez. Nem kérdéses, hogy a Fejér megyei irodalmi emlékfalon az ő domborművének is helye van.

Az eseményen továbbá Tóth István, a város polgármestere, Kalász Orsolya költő és műfordító, Kalász Márton lánya, s Szentmártoni János költő, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára is szólt az egybegyűltekhez.

Fotók: Kőmíves András