Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A nemzetközi táncélet kiválóságai érkeznek Kápolnásnyékre

Igazi táncművészeti csemegét ígér a Café de la Danse nemzetközi kortárstánc fesztivál június 16. és 18. között Kápolnásnyéken. A X. Színházi Olimpia részeként öt külföldi tánctársulat, és egy gitárművész mutatkozik be a mini fesztiválon, amelynek házigazdája, a FrenÁk Társulat is színpadra lép Fiúk című darabjával. Az előadások ingyenesen látogathatók, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötöttek.

A nemzetközi táncélet fiatal tehetségeit és kiválóságait mutatja be 2023-ban a Café de la Danse kortárs táncművészeti fesztivál a Színházi Olimpia részeként: francia, német, finn, portugál, ír táncművészek önálló és csoportos produkcióit láthatja a közönség a rendezvény három napján. A szervező FrenÁk Társulat választásai szavatolják a különleges mozgásformák és tér-forma rendszerek megjelenését, az akrobatikát, a függesztéseket, az ámultba ejtő látványt, és az emberi teljesítőképesség határait feszegető mutatványokat. A forma és a tartalom együttesen lebilincselő hatására számíthatnak a műfaj szerelmesei, ahol minden résztvevő hozza sajátos nemzeti ízét, s egyedi jellegzetességeit. 



A kortárstánc fesztiválnak idén a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont és a Halász-kastély ad otthont, a színpadi előadásokat és a különböző helyszíneken megjelenő etűdöket pedig tánc workshopok előzik meg, melyekre olyan érdeklődőket is várnak, akik még csak most először találkoznak a tánc világával. De azok számára is szerveznek workshopot, akik már avatott táncosok, ám szívesen ismerkednének a FrenÁk-módszerrel, és az organikus mozgás sajátosságaival.

A fesztivál első estéjén a házigazda FrenÁk Társulat most felújított Fiúk című darabja látható, mely görbe tükröt tart napjaink társadalmi elvárásai elé, közelről szemlélhetjük a klasszikus férfi alaptípusokat: a „Macsót”, a „Nárciszt” és a „Herkulest” egyfajta FrenÁki iróniával és mélyreható őszinteséggel.

Szombaton igazi mozgásművészeti csemegét tartogatnak a látogatók számára: a nemzetközi találkozások révén helyben születő improvizációk és fúziós előadások lesznek láthatók, melyek három fiatal koreográfus rövid, improvizatív előadásában mutatkoznak be. Ezt követi a chilei születésű, franciaországi cirkuszi előadóművész Pablo Peñailillo Soto és Manuel Martinez táncművész kortárs cirkuszi társulatának – a Charge Maximale de Rupture – 9.8 című darabja. A két tehetséges akrobata egy kötéllel a színpadon megteremti saját nyelvét, a pályák, ingák, iránytűk, vonalak és spirálok nyelvét: a gravitáció már nem teher, melyet maguk után húznak, hanem ugródeszka önmaguk mozgatásához.

A fesztivál utolsó napján a finn MimoArt Company-t láthatják az érdeklődők, ahogy a fesztivál más előadóit is, először Magyarországon. Előadásuk a Body Notes különleges formában ötvözi a kortárs táncot és a színházat, a butoh-t, a mimikát és a pantomimet, a vizuális művészeteket és hangképeket. A Body Notes friss, újszerű módon kérdőjelezi meg a táncművészet komolyságát, nem véletlen, hogy 2019-ben elnyerte a legjobb előadás díját a PANPHYS fesztiválon.
Thomas Csaba sokszoros fesztivál díjas – köztük a Tokyoi Nemzetközi Gitár Fesztivál első helyezettje – színesíti a táncelőadások sorát, aki vasárnap este a minimál zene jeles szerzőinek - Arvö PÄRT, Philip GLASS és Erik SATIE - műveit tolmácsolja értő közönsége számára.

Képek: FrenÁk Társulat

A fesztivál helyszíne idén a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont, és festői környezete, illetve a szomszédos, felújított Halász-kastély termei lesznek, utóbbinak ligetes, pihenő parkja kellemes kikapcsolódást ígér az előadások közötti szünetekben, de közönség a mexikói konyha ízeivel szolgáló foodtrack – büfének köszönhetően a rendezvény ideje alatt hideg limonádékat, vegetáriánus, vegán és húsos ételeket is megkóstolhat.

Részletes program:

Színházi Olimpia - Café de la Danse 2023.
Velencei-tavi nemzetközi kortárstánc fesztivál
2023.június 16-18. - Kápolnásnyék, Halász Gedeon Eseményközpont

2023. Június 16., Péntek
20:30 FrenÁk Társulat: Fiúk

2023. Június 17., Szombat
17:00-18:00 Tánc workshop kezdőknek, vezeti Lőrincz Emma táncművész
17:00-18:00 Tánc kurzus haladóknak, vezeti: Vasas Erika táncművész
18:00 Compagnie Soli: Christina (FR), koreográfus: Theo Pendle
18:30 The Few Frame Project: StandStill (DE) koreográfus: Anibal Dos Santos
19:00 Dance Theatre of West Ireland: Click Click Katana (IE) koreográfus: Eoin Mac Donncha
20:30 Charge Maximale de Rupture: 9.8 (FR), koreográfus: Manuel Martínez

2023. Június 18., Vasárnap
18:00-19:00 Tánc workshop kezdőknek
18:00-19:00 Tánc workshop haladóknak, vezeti: Vasas Erika táncművész
19:30 Thomas Csaba gitárművész (FR) és tánc improvizációk
20:30 Mimoart Company: Body Note (FI), koreográfus: Mimosa Lindahl

Az eseményközpont színházterme kétszáz fő befogadására alkalmas, így érdemes időben regisztrálni és helyet foglalni a rendezvényekre!
Regisztrálni IDE kattintva lehetséges.

Forrás: FrenÁk Társulat