Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Tematikus történelmi út létrehozását tervezi a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány nyertes pályázatának eredményeként egy 12 állomásból álló tematikus történelmi út létrehozása valósul meg Bodajkon és térségében.

Az Alapítvány a tematikus út létrehozására összesen 338,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-16 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázati felhívásán. A „Tematikus történelmi út létrehozása Bodajkon és térségében” megnevezésű, TOP-1.2.1-16-FE1-2020-00011 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.



A projekt célja, hogy egy tematikus történelmi út létrehozásával megvalósuljon a Móri-árok, a Vértes és a Velencei-tó térségének turisztikai összekötése első ütemben a Fehérvárcsurgó-Bodajk–Mór-Csókakő-Csákberény-Lovasberény-Kápolnásnyék tengelyen a Kincsestáj helyszíneinek bemutatásával, kültéri kiállítóterek és az attrakciók melletti pihenőhelyek létrehozásával. Cél, hogy a pályázat részeként megvalósuló marketing tevékenység eredményeként nagymértékben növekedjen a térségbe látogató turisták száma.

A projekt során létrejövő, 12 állomásból álló tematikus történelmi út az alábbi helyszíneken valósul meg:
1. Bodajki Vadászkastély (a kastély bejárata mellett): Kültéri kiállítótér és térköves pihenőhely létrehozása utcabútorok telepítésével.
2. Bodajki Kálvária (a kálváriadomb déli részén): Kültéri kiállítótér és térköves pihenőhely létrehozása magastetős pavilonépülettel, utcabútorok telepítésével.
3. Bodajki-tó (a tó környezetében lévő parkban): Kültéri kiállítótér és térköves pihenőhely létrehozása lapostetős pavilonépülettel, játszótér és utcabútorok telepítésével.
4. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó (a kastélyhoz vezető úttal szembeni parkban): Kültéri kiállítótér és pihenőhely létrehozása, utcabútorok telepítésével.
5.1. Halász-kastély. Kápolnásnyék (a kastély melletti Művésztelep bejáratánál): Kültéri kiállítótér és térköves pihenőhely létrehozása lapostetős pavilonépülettel, parkoló kialakításával, utcabútorok telepítésével.
5.2. Halász-kastély, Kápolnásnyék (a kastélyhoz vezető Deák Ferenc út mellett): Információs tábla telepítése.
6. Csákberényi Malom (a Csákberény határában lévő parkban): Kültéri kiállítótér és térköves pihenőhely létrehozása lapostetős pavilonépülettel, utcabútorok telepítésével.
7. Lamberg-kastély, Mór (a Csókakői úton a kerékpárút mellett): Információs tábla telepítése.
8. Cziráky-kastély, Lovasberény (a kastélyhoz vezető út mellett): Információs tábla telepítése.
9. Csókakői vár (a várhoz vezető út mellett): Információs tábla telepítése.
10. Vörösmarty Emlékház (az Emlékház parkja): Interaktív kültéri gyermekfoglalkoztató.
11. Vörösmarty-pince (a Vörösmarty-pince udvara): Interaktív kültéri gyermekfoglalkoztató.
12. Halász-kastély park: Interaktív kültéri gyermekfoglalkoztató, szabadulószoba.

A projekt helyszíneinek nagy részén az információs táblákon kívül interaktív kültéri táblák is létesülnek, valamint telefonapplikációs fejlesztés is megvalósul.
A „Tematikus történelmi út létrehozása Bodajkon és térségében” megnevezésű, TOP-1.2.1-16-FE1-2020-00011 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében 2023.09.30-ig valósul meg.