Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

„Nyitnikék” címmel rendeztek évadnyitó hétvégét Kápolnásnyéken

Kulturális programokkal nyílt meg május 12-én és 13-án Kápolnásnyéken a Halász-kastély és a Halász Gedeon Eseményközpont.

Május 12-én este 19 órától Tímár Sára és zenekara „Népdallá vált Petőfi versek” címmel adott hangulatos KastélyKoncertet a Halász-kastélyban. A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített új műsor a költő népdallá vált verseiből adott válogatást. A költőóriás munkái ugyanis részleteiben, de akár egészében is fennmaradt a néphagyományban, immáron több mint száz éven keresztül. Egy-egy verssor vagy versszak pedig nagyon sok népdalban bukkan fel, de teljes költemények is szinte szó szerint éltek a nép ajkán.  Petőfi népszerűségét jelzi, hogy verseinek szövegét az egész Kárpát-medencében énekelték, így a péntek esti koncerten felcsendültek népdalok a felvidéki Zobor-vidékről vagy Gömörből, de az erdélyi Mezőségről, Küküllő-mentéről is.

Május 13-án délelőtt a gyermeké volt a főszerep: a kulturális helyszínen „FÜLEmüle” kastélykoncert és kézműves játszóház várta a kicsiket és nagyokat. A koncert során a házigazda, Bartek Zsolt és vendége játékos és interaktív módon vezette be a fiatalokat a komolyzene varázslatos világába.

Fotók: Halász-kastély, Kápolnásnyék

Ugyanezen a napon este 19 órától pedig „A nő, ha elmúlt negyven” című képzeletszínházi előadással és beszélgetéssel nyílt meg az idei Csajághy Pavilon sorozat a Halász Gedeon Eseményközpontban. Az est keretében négy színésznő (Horváth Lili, Fodor Annamária, Kakasy Dóri, Sztárek Andrea) beszélgetett a moderátorral, valamint a nézőkkel. A Janikovszky Éva írásai alapján életre keltett halhatatlan nőalakok segítségével gondolkodtak közösen a 40-45 év feletti lét végpontjairól: mindennapi mélységeiről és magasságairól. A közönség interaktív módon követhette végig a produkciót, mely a vers és próza különleges, szeretetteljes találkozása, s ahol a közös nevező a játékosság és a derű volt. 
A kulturális programok nagy érdeklődés mellett, telt házzal zajlottak pénteken és szombaton is Kápolnásnyéken.

Fotók: Kőmíves András