Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Mit jelent nekem PETŐFI? - nagy sikert hozott a "Petőfi és Én" videópályázat

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a Petőfi-emlékév keretében országos videópályázatot hirdetett "Petőfi és Én" címmel, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. A nagy számú beérkezett pályázat is igazolja, hogy a Nemzeti dal szerzőjének élete, munkássága ma is aktuális, évszázadok távlatából is értik üzenetét. A pályázatra közel 100 videó érkezett a történelmi Magyarország minden szegletéből.

A videófelhívásra készült pályázati anyagában a pályázó kifejezhette, elmesélhette, mit jelent számára Petőfi, mi az, ami a legkedvesebb momentuma, ha költőre gondol. Rodics Eszter, a Művészeti Népfőiskola elnöke elmonda: "- várakozáson felüli aktivitást értünk el pályázatunkkal, s külön örömünkre szolgál, hogy kisgyermekkortól időskorig minden korosztály képviseltette magát. Friss, megható, megrendítő, szívet melengető alkotások egyaránt születtek, amelyek személyes gondolatokat, történeteket, Petőfi ihlette irodalmi, zenei, képművészeti alkotásokat vagy versmondást tartalmaztak. A pályázati kiírásnak megfelelően valamennyi videó kifejezte azt, hogy az alkotó mit talál különlegesnek és megmutatásra méltónak Petőfi Sándor munkásságából, a lánglelkű költővel való kapcsolatából." A több órányi anyagot kitevő beérkezett alkotás indokolta, hogy a költészet napján megjelent, a pályázati anyagokból összefűzött filmben csupán a zsűri által meghatározott válogatás szerepel.

Kép: Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola

Minden pályázó munkája megmutatásra érdemes, ezért a megjelent anyagon felül a Petőfi200 emlékév során az összes alkotás – az alkotó nevének és az alkotás címének megadásával – felkerül a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Facebook-oldalára. Az alkotások sokszínűségének, magas színvonalának figyelembevételével a zsűri úgy döntött, hogy nem sorsolással osztja ki a jutalmakat, hanem minden pályázó munkáját értékeli, és valamennyi alkotó jutalomban részesül.

11 pályázatot emelt ki a bírálóbizottság, amelyek különdíjban részesülnek az alábbiak szerint:

Aszódi Javítóintézet Médiaszakköre: Szabadság, szerelem
Biróné Sári Brigitta: Az interjú, Anyám tyúkja
Csipkereki Máté: Vidító vers
Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium: Az álom a természetnek legszebb adománya
EKKE Gyakorlógimnázium: Amikor Petőfi Egerben járt…
Mezei Balázs: Petőfi számomra
Simon Eszter Zsóka: A forradalom hangja
Szabados Milán Ferenc: Petőfi Sándor: Az Alföld
Szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium: A múltunk összeköt; nemzetiségi gyökereink
Szigetszentmiklósi Pitypang Óvoda – Levendula csoport: A Nap
Takács Anna: Petőfi és Én – a 200 éves Alföld

A pályázati anyagokból összefűzött film: