Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Tűzrománc: időszaki kiállítás nyílik a Halász-kastélyban

Tűzrománc címmel nyílik meg április 15-én a kápolnásnyéki Halász-kastély legújabb időszaki kiállítása. A tárlaton a Ferenczy Noémi-díjas tűzzománcművész, Járási Ildikó és a székelyudvarhelyi zománcművész, Elekes Gyula képei lesznek láthatók.

A kiállítással kapcsolatban L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: a magyar tűzzománcművészet egyik kiemelkedő alakja, Járási Ildikó alkotásai egyszerre több dolognak a tanúbizonyságai: a mély, egyúttal a legnagyobb alázattal megélt mesterségbeli tudásának, az iparművészetben elvárható alapos és kifinomult technikai ismereteinek, ugyanakkor világteremtő szenvedélyének, sajátos művészi látásmódjának, azaz a tehetségnek. Az ő valósága a művészek által használt anyagok közül az egyik legidőtállóbb, a zománcba égetett eleven világ, amelynek megismerésével mindannyian sokkal gazdagabbak leszünk.

Képek: Halász-kastély, Kápolnásnyék

A főigazgató Elekes Gyula művészetével kapcsolatban pedig kihangsúlyozta: képei ősi technikával készülnek, az ősmagyar és a keresztény jelképek, legendák megjelenítésével idéznek a nézőben érzéseket, gondolatokat, ám a legmodernebb formanyelven. Alapvetően női arcok sejlenek ki a varázsos színekből, szentek, a régi paraszti világ asszonyai ismerhetők fel stilizáltan a néhol szürreális, olykor absztrakt, máskor alig jelzésszerű módon felbukkanó kompozíciókból.
A Tűzrománc című kiállítás április 15. és július 2. között lesz látogatható a kápolnásnyéki kastély termeiben.