Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház tavaszi ébredése: új lehetőségek és hagyományok összhangja

Én is oly dalt mondok világ hallatára,
Melynek égen, földön ne légyen határa,
Amit fül nem hallott, a szem meg nem jára,
Azt én írva lelém lelkem asztalára.
(Vörösmarty Mihály: Tündérvölgy)

2023. március 18-án újra megnyitja kapuját az ország egyik legjelentősebb Vörösmarty-emlékhelye, a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház. Április 15-ig hétvégenként, szombat és vasárnap 10-18 óráig várja látogatóit Vörösmarty Mihály gyermekkori lakóháza. A már jól ismert lehetőségek (az Emlékház és park látogatása tárlatvezetéssel vagy egyénileg, múzeumpedagógiai foglalkozások minden korosztálynak) mellett újdonságok is várják a vendéget: a tavaszi nyitást követően a közeli Liszt Művészház is látogatható lesz.

Mintegy 1500 fiatal már biztosan érkezik pedagógusokkal a 2023-as turisztikai szezon folyamán a Szózat szerzőjének egykori otthonába, s készíthet egyedi, a reformkorhoz kapcsolódó emléktárgyat.
A Vörösmarty Emlékház is bekerült a Petőfi-emlékév legígéretesebb kiállításai, valamint a reformkorhoz és Petőfi személyéhez kapcsolódó kultuszhelyek közé, így a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium pályázata segítségével szervezett utak keretében 34 csoport, 5-11. évfolyamos korosztály (köztük a Felvidék és Erdély felső tagozatos és gimnazista diákjai) látogatja meg e különleges kulturális helyszínt. A kiállítás látogatása, tárlatvezetés és egy rendhagyó reformkori barangoláson várja a tanulókat, hiszen nemcsak itt, hanem a Vörösmarty-pincében és a Halász-kastélyban is tematikus élménypedagógiai foglalkozások várják őket a pályázat keretében.

A Lázár Ervin Program helyszíneként is bemutatkozhat 2023-ban az intézmény. Itt a nemzeti örökség ápolását, a hazaszeretetre nevelést helyezve a középpontba második nemzeti imádságunkkal, a Szózattal ismerkedhetnek meg mélyebben egy különleges múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a 7-8. osztályos diákok. Lehetőségük lesz arra is, hogy aktualizálják a költemény üzenetét, átérezzék XXI. századi jelentőségét.

Különleges reformkori sétára hív tehát mindenkit az Emlékház: érdemes ellátogatni vagy újra betérni az 1800-as évek elején épült, 2020-ban teljesen megújult épületbe, végigjárni a kiállítótér helyiségeit, kipróbálni az interaktív elemeket s egy lélekemelő sétát tenni a parkban verseket olvasgatva, vagy akár betekinteni a Liszt Művészházba is.

További információ, jegyárak, nyitva tartás elérhetők a vorosmartyemlekhaz.hu honlapon.