Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Petőfi-kiállítás nyílik a Halász-kastélynál

Átröpűlök hosszában hazámon” címen nyílik február 21-én tablókiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a kápolnásnyéki Halász-kastélynál.

A Petőfi200buszban berendezett kiállítás koncepcióját adaptáló tablókiállítás az irodalmi fősodorban mindössze öt évet eltöltő, dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek mentén ismerhetik meg a látogatók Petőfi Sándort.
Tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers képezi a kiállítás gerincét. A tárgyak az alkotó életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg – elindulva a költő első nyilvános arcképétől az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig -, amelyekhez egyrészt irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek kapcsolódnak, másrészt felidéznek tíz jól ismert, kiemelkedő Petőfi-verset is. A tematikai csomópontok örökérvényű problémák felől közelíti meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a látogató személyes élethelyzeteihez, problémáihoz is.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója február 21-én délelőtt 11 órakor veszi kezdetét a kastélynál, a részvétel ingyenes, ezt követően azonban a közönség csak előzetes bejelentkezés után tekintheti meg a tárlatot. Bejelentkezni e-mailben, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehetséges.


Kép: Halász-kastély, Kápolnásnyék

*A Petőfi-emlékév alkalmából készült múzeum-busz a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és egyedi megközelítésből, aktuális kutatásokra alapozva mutatja be Petőfi karakterét, életművének ismert darabjait. A kiállítás címét adó mottó a Dalaim című vers részlete, nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.