Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Pajták, csűrök új élete – konferenciát tart a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Kápolnásnyéken

Január 17-én A pajtától a múzeumig - új közösségi terek a közgyűjteményekben, a közművelődésben és a népfőiskolai mozgalomban címmel konferenciát szervez a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Kápolnásnyéken, a Liszt Művészházban. Délelőtt különleges előadásokkal, délután pedig kerekasztal-beszélgetéssel várják az érdeklődőket az ingyenes rendezvényre.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány egy erdélyi és egy németországi szervezettel együttműködve pályázatot nyert a Kreatív Európa keretében Csűrök és pajták: a lakás és a kultúra minőségi terei tematikában. A projekt átfogó célkitűzése, hogy hozzájáruljon a minőségi épített környezet kialakításához Európa vidéki térségeiben, ennek érdekében csűr- és pajtaátalakítások innovatív és zöld megoldásainak tervezésével és népszerűsítésével foglalkozik majd. Az átalakítások építészmérnökök és képzőművészek közös munkájának eredményeként születnek meg. Mindennek különös jelentősége van Közép- és Kelet-Európában, ahol több millió családi gazdaságban még mindig állnak ilyen épületek, de a hagyományos mezőgazdaság megszűnésével a csűrök fokozatosan elvesztik eredeti funkciójukat.


A konferencia célja, hogy ezt a rendkívül fontos témát tovább gondolja, kibontsa, a jövőbeni lehetőségeket felvázolja. A helyszínválasztás sem véletlen: a Liszt Művészház az egykori gazdasági épület (valaha istálló) kulturális térként történő újjászületésének csodálatos példája. A megnyitó, köszöntő után délelőtt 9 órától új életre kelt pajtákról, csűrökről s a XXI. század közösségi tereiről is hasznos információkkal gazdagodhatnak a résztvevők dr. Csapláros Andrea, Horváth László, Dr. Juhász Erika, Kemecsi Lajos, Kmellár Viktória, L. Simon László, Rodics Eszter, Rodics Gergely és Tóth János előadásait hallgatva.

A kerekasztal-beszélgetés, melynek Hamvas Bélától kölcsönzött mottója: „a hagyomány az embernek visszaadja önmagát”, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében valósul meg. Hagyomány, örökség, közösség – mit jelent mindez a gyakorlatban és a 21. században? címmel. Erről beszélget Sebő Ferenc, Novák Péter, Liber Endre és Rodics Gergely. A beszélgetés moderátora, a szervező népfőiskola elnöke, Rodics Eszter elmondta, hogy a pajták, csűrök egyre nagyobb szerepet kapnak a közgondolkodásban a PajtaKult mozgalom hatására is, közösségi terek, például pajtaszínházak vagy pajtakoncertek helyszíneként is. Az építészek és művészek együttműködésének eredményeként átalakított, újjászületett egykori mezőgazdasági épületek, melyek épített örökségünk fontos részei, új funkciót nyerve a helyi közösségek építésére szolgálhatnak, a közösségi élet színterei lehetnek, vagy akár lakóépületként is funkcionálhatnak.

A konferencia nyilvános, ingyenes. Kérjük, a szervezők munkájának megkönnyítése érdekében részvételi szándékukat jelezzék az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-mailben január 13-ig.

Kép: Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola