Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

"Átröpűlök hosszában hazámon" - Kápolnásnyékre érkezett a PIM múzeum-busza

Vasárnap és hétfőn a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában volt megtekinthető az „Átröpűlök hosszában hazámon" című vándorkiállítás, melyet Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából állított össze a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A múzeum-busz a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és egyedi megközelítésből, aktuális kutatásokra alapozva mutatja be Petőfi karakterét, illetve életművének ismert darabjait. A kiállítás címét adó mottó pedig a Dalaim című vers részlete, mely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.

A vándorkiállításnak köszönhetően a kápolnásnyéki közönség megismerhette azt a tíz kiemelt gyűjteményi darabot, mely a kiállítás gerincét alkotja, s melyek a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzik: megtekinthették az édesapa, Petrovics István mészárosbárdját, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárcát, vagy azt a biliárddákót, melyet a költő a Pilvax kávéházban használhatott.

Fotó: Kőmíves András

A PIM utazó kiállítása a tervek szerint 2023 augusztusáig járja majd az országot és a Kárpát-medencét.