Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

VELMA rövid hírek


Hirdetés

TOP 10 KIRÁNDULÓHELY

Íme néhány kirándulóhely a Velencei-tó körül, ahová érdemes ellátogatni még a nyári forróságban is.

1. PÁZMÁNDI VÍZIMALOM, PÁZMÁNDA vízimalmot a törökök kivonulása után kezdték el építeni a Bányom-patak partján, így az Pázmánd történetéhez szorosan kapcsolódik. A folyamatos állagromlást követően azonban az épületet az 1970-es években elbontották. A malmot 28 évvel később 1998-ban a pázmándi származású Hegyi János és családja építette újjá. A rekonstruált vízimalom kereke 2001. novemberében fordult meg először, azóta is remek kiránduló pont a Velencei-tó körül.


2. SZINTEZÉSI ŐSJEGY, NADAPAz Országos Szintezési Főalappontot jelöli a Nadapi Ősjegy, amely a magasság meghatározásának magyarországi viszonyító pontja, hiszen itt található hazánk egyik legszilárdabb röghegysége. Az ősjegyet egy 1888-ban állított emlékmű jelöli. A jegy melletti park, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra, ideális kirándulóhely minden korosztály számára.


3. MILLENIUMI PARK, NADAPA Milleniumi parkban Vörösmarty Mihály mellszobra látható, amelyet Nadap községe állított 2000-bena költő születésének 200. évfordulója alkalmából. További érdekesség, hogy az írót a községben keresztelték meg 1800. december 3-án. A gyönyörűen kialakított parkban az oda látogatók egy kellemes séta során megcsodálhatják Gulácsy Zsolt szobrászművész kitűnő munkáját.


4. MISKAHUSZÁR SZOBRA, PÁKOZDA világ legnagyobb huszár szobra egy 13 méter magas és 100 tonna betonból készült lenyűgöző alkotás. Pákozdon csodálhatjuk meg a huszár hagyományok ápolásának, a tradícióknak és a művészeteknek ötvözeteként készült Miskahuszár szobrát, akár egy velencei-tavi kerékpár túrával egybekötve. Pontos helyén, a Bogár halmon a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári - királyi táborszernagy állt 1848-ban.


5. ÉVA-FORRÁS, SUKORÓA Velencei-hegység „turisztikai központjának” is nevezett Éva – forrás a hangulatos sukorói erdő mélyén található. Könnyű megközelíteni egy könynyedebb séta során, ahol egész végig iránymutató táblák kísérik az aktív pihenők biztonságos haladási irányát.


6. VÖRÖSMARTY SZOBRA, KÁPOLNÁSNYÉKVörösmarty Mihály álló alakos bronz szobra, amelyet a költő születésének 200. évfordulójára állított a község, a Vörösmarty parkban áll. Szabó György alkotásának környezete hangulatosan kialakított pihenőpark a település központjában. A kellemes környezet ideális kulturális célpont lehet idősebbeknek, fiataloknak.


7. KATLAN SPORTKÖZPONT, GÁRDONY
A 2018 november 30-án megnyitott gárdonyi Katlan Sportközpont egy modern szabadtéri sportpark és játszótér, amely minden korosztály számára megteremtheti a tökéletes és a kellemes időtöltést. A Sportközpontban található egy műfüves pálya, kondipark, futókör és a gyermekek nagy örömére egy játszópark is. A Velencei-tó régiójában élők életében fontos szerepet játszik a sport, így az elmúlt években több száz elégedett látogatója volt már a Katlannak.


8. PÁZMÁNDI KÁLVÁRIA, PÁZMÁNDA gyönyörű pázmándi kálvária a térség történelmi öröksége, melyet a XX. században építettek újjá a megóvás és a fennmaradás érdekében. A helyiek lelkes csapata tisztította meg a Zsidókő-hegyen felállított stációköveket, amely remek példa arra, hogy a községben hatalmas ereje van az összefogásnak a közös célok megvalósításának a kulturális örökségvédelem jegyében. Kivételesen szép tájban gyönyörködhetnek azok, akik végig sétálják a keresztutat.


9. ZÖLD TÚRAÚTVONAL, PÁKOZD
A Velencei-hegység lenyűgöző látnivalói közé tartozik az Oroszlán-szikla is, amely a Pákozdi-ingókövek nevezetesebb formációitól nem messze található. A Pákozd központjából induló könynyedebb túra –, melyet zöld szín jelez – során megismerkedhetnek a kirándulók a Pákozdi természetvédelmi területtel – különleges és látványos sziklaképződményeket tekinthetnek meg és magával ragadó képet kaphatnak
a pákozdi, valamint a sukorói tájról is.


10. DINNYÉSI SZENT GYÖRGY RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMA műemléki védelem alatt álló, klaszszicista stílusú templomot 1824-ben építtette Vajki György veszprémi kanonok saját védőszentje tiszteletére. A jelenleg is látogatható templomot gyönyörű erdős táj veszi körül, ahol az oda látogatók „elbújhatnak egy aprócskát” a világ oly zavaró zajai elől

BN