Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Strandkörkép a Velencei-tó körül

A Velencei-tó térségbe látogatók az izgalmas kulturális programok és turisztikai célpontok adta élmények mellett színvonalas strandokon, illetve kellemes gyógy- és termárfürdőkben pihenhetnek meg. A nyár már-már kibírhatatlan vízpart nélkül, így bemutatjuk azokat a strandokat, amelyekre mindenképpen érdemes ellátogatnia azoknak, akik a Velencei-tó partjánál időznek.


A Napsugár strandon számtalan sportolási lehetőség várja az oda látogatókat. – Fotó: Gárdonyi Városüzemeltetési Kft.

A déli part “gyöngyszemei”
Körutunkat a Velencei-tó déli partján kezdjük Gárdonyban, ahol a TóParty Rendezvénystrand egy igazi élménnyé teheti a nyári fürdőzést. A strand egy új, népi iparművész által tervezett játszótérrel, gyermeköböllel, igényes környezettel, vendégbarát szolgáltatásokkal és színes családi programokkal várja a fürdőzőket. A strandon kialakított bárban minden nap meleg ételeket, frissen sülteket, kellemes frissítő koktélokat, újfajta söröket, kiváló “Velence” borokat és házi készítésű fagylaltokat kóstolhatnak meg a vendégek két csobbanás között. A TóParty Rendezvénystrand a fiatalok közkedvelt üdülőhelye, hiszen – ahogyan erre a név is utal –, számos rendezvényt is szerveznek e helyen. Ezek közé tartoznak az esküvők, a kisebb fesztiválok és a csoportos találkozók is.
Pár száz méterrel arrébb ismét egy remek strandra látogathatnak a nyaralók. Gárdonyban a Sirály Strand elsősorban a családosok közkedvelt fürdőhelye, hiszen a partszakaszt a gyermekek kényelmes és biztonságos fürdőzésének megfelelően alakították ki. A korábbi Sport Beach-ként ismert strandot 2020-tól újra a régi – majd’ 100 évvel ezelőtti – név alatt találják meg a strandolni vágyók, ahol számos sportolási lehetőség is várja a látogatókat.


A TóParty Strandon kedvükre koktélozhatnak a lazítani vágyók. – Fotó: TóParty Kft

Élmény mindenkinek
A déli parton tovább haladva Agárdra, a Park Strandra érkezünk, amely a Velencei-tó strand kínálatának kihagyhatatlan tagja. A 40 éves múlttal rendelkező strand partja 500 méter hosszan terül el, melyből 200 méter kibójázott strandként üzemel a nyáron. A gyermekek részére 90 centiméter vízmélységű elkülönített részt alakítottak ki, sőt a legkisebbeknek 2020 nyarától egy lassan mélyülő homokos partszakasz biztosítja a felhőtlen pancsolás élményét. A Park Strandhoz tartozó Kemping több éve kedvelt úti célja a természet közelségét kereső és szerető családos vendégeknek.
Az agárdi Napsugár Strand egy igazi gyermekbarát fürdőhely a Velencei-tónál, melyről az idei év elején eltűnt a szebb napokat látott kabinsor, ezzel megnyitva a tó csodálatos panorámáját a part mellett kerékpározó és sétáló vendégek előtt is. A romos épület helyét puha föveny, valamint megújuló küllemű és kínálatú büfésor veszi át hamarosan a strandolók legnagyobb örömére. A megújulás ezzel nem ér véget, hiszen a következő években a város saját forrásából, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával további felújítások várhatók.


A TóParty Strand és Kemping a fiatalok közkedvelt nyári üdülőhelye. – Fotó: Tóparty Kft.

A szabadstrandok bűvkörében
Szabadstrandokban is bővelkedik a Velencei-tó. Ám a szabad kifejezés egyáltalán nem azt jelenti, hogy ezek a strandok kevésbé lennének színvonalasabbak. Még a déli parton maradva, napozhatunk és úszhatunk is egyet az agárdi szabadstrandon, melyet sokan “Tini partszakasznak” is hívnak. Ez a legnagyobb parkolóval rendelkező fürdőhely a megszokott velencei-tavi arculattal várja vendégeit. A strand parkolója számos rendezvénynek ad otthont, melyek közé tartozik a III. Agárdi Borpart eseménye is.
Átérve a Velencei-tó északi partjára a látogatók a sukorói szabadstrandon kaphatnak lenyűgöző látványt a tóról. A szabadstrand az egyik közkedvelt helyszíne a vízi extrémsortolóknak, de egy kellemes csónakázásra és akár a horgászatra is lehetőségük van az idelátogatóknak. A szemet gyönyörködtető környezetben a strandolók bepillantást nyerhetnek még a Velencei-Tavi Vízi Sportiskola mindennapos életébe is.


A sukorói szabadstrand a nyugodt és a kellemes légkörének köszönhetően ideális horgászati helyszín. – Fotó: Bendi Nóra

A Velence korzó
A strandkör végül a Velence Korzónál zárul, mely önmagában is egy igen forgalmas mindenki által kedvelt turisztikai célpont, hiszen legyen akár szó sétáról, kerékpározásról, fürdőzésről, vásárlásról vagy étkezésről mindent itt, egyhelyen megtehetnek vagy megtalálhatnak a nyaralók. A homokos, színes napernyőkkel tarkított szabadstrand a vizi ugrálóvárral, a kicsik és a nagyok közkedvelt üdülőhelye immáron több éve.
A Velencei-tó körül számos lehetőség nyílik a kellemes üdülésre, a kulturális programokon való részvételre és egy könyedebb fürdőzésre is a naplementében. A térségi borok, a helyi sörök és tóparti gasztronómiai finomságok egy felejthetetlen élményt kínálnak azoknak, akik a Velencei-tavat választják a belföldi nyaralásuk célpontjává.


Fotó: TóParty Kft.

BN
(Forrás,képek: Gárdonyi Városüzemeltetési Kft/TóParty Rendezvénystrand)