Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Kincsestáj – a mi térségünk csodáival

A Kincsestáj egy olyan kulturális programlehetőség a kerékpárosok számára, amely tálcán kínálja Fejér vármegye, azon belül is a Velencei-tó, a Móri-árok és a Vértes legszebb kulturális helyszíneit. Mindezt úgy, hogy közben a 21. századi igényekhez igazodva komfortos pihenőpontokkal, biztonságos közlekedési lehetőséggel juttatja el egyik helyszínről a másikra a kirándulókat. Ez a lehetőség a 2024-es év legnagyobb turisztikai újdonsága a térségben. Kerékpárra fel!

Valóságos tematikus történelmi utat álmodott meg és hozott létre 2024-re a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány a kerékpárosok számára, amelyen végig haladva csodálatos helyszínek tárulnak a kirándulók elé. A Móri-árok, a Vértes és a Velencei-tó térségének turisztikai összekötése során Fehérvárcsurgó-Bodajk–Mór-Csókakő-Csákberény-Lovasberény-Kápolnásnyék tengelyen kerekezhetnek végig a látogatók, akár egy szuszra, akár megszállva egy-egy helyszín közelében, több nap alatt. A Kincsestáj helyszínei: a kültéri kiállítóterek és a látványosságok mellett kialakított pihenőhelyek már önmagukban is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, ám mindegyik pont olyan történelmi látványosság mellett található, amely plusz kulturális lehetőségeket is tartogat.

HELYSZÍNEK:

A Bodajki Vadászkastély bejárata mellett található pihenőpont

Bodajki Vadászkastély
Európa egyik legkorszerűbb, interaktív vadászati- és természetismereti kiállítását rendezték be az erre a célra speciálisan átalakított, eredetileg Miske József báró által építtetett térben.
Pihenőpont: a kastély bejárata mellett található. Biciklis szervizponttal és ivókúttal várja a fáradt vándort és közlekedési eszközét. A padok, az asztal és a kerékpártároló jó szolgálatot tehet azoknak, akik megpihennének és elővennék az elemózsiát a hátizsákból. Az információs tábla összefoglalja a legfontosabbakat, míg a szelektív hulladéktároló a környezeti terheinket segít okosan csökkenteni.

Bodajki Kálvária
A legenda szerint innen nézett szét Szent István és fia, Imre herceg. Shvoy Lajos székesfehérvári püspök 1937-es levelében a legősibb magyar zarándokhelynek nevezte a bodajki Kálvária-dombot, és a már a kilencedik században vallásos tisztelettel övezett szent kutat.
Pihenőpont: a kálváriadomb déli részén áll. Az izgalmas látnivalók után jól esik a feltöltődés a pihenőhelyen – a magastetős pavilon megfelelő árnyékot biztosít. Az ivókút mellett asztal, padok, kerékpártároló, bringás szervizpont és szelektív hulladékgyűjtő várja a turistákat, zarándokokat.

Bodajki-tó
Gyógyvizes tó, színes történelmi múlttal. Karsztvize ma újra megtelíti a medencét, melyet az előző évszázadokban építettek ki. Az elmúlt évek számos fejlesztését követően a bodajki-tó környéke ugyancsak megszépült – rengeteg látnivalót kínál a település, ezt semmiképpen sem szabad kihagyni.
Pihenőpont: a tó környezetében lévő parkban található. Napsütésben és esőben is praktikus lehet a fa betétes, lapostetős pihenőhely, ami mellett a gyerekek is végre elengedhetik magukat: az ütéscsillapítós talajú játszótéren mászóvár és csúszda szórakoztatja a kisebbeket, amíg a felnőttek a padokon, asztal mellett pihenhetik ki a kilométereket. A kulacsokat feltölthetjük az ivókútnál, és érdemes elolvasni az információs táblát is. A kerékpárok itt sem a földön pihennek, hanem a spiráltárolóban, sőt a szemetet sem kell magunkkal vinni – a szelektív hulladékgyűjtő ugyancsak megtalálható.


A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély és parkja. Az ide vezető úttal szemben, a parkban várja a kerékpárosokat a pihenőpont

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó
A jelenlegi kastély építése 1844-ben kezdődött meg. Hosszú és viszontagságos múlt után mára ismét a kultúra helyi központja. Koncertek, előadások és fesztiválok színhelyéül is szolgál a klasszicista épület. Aki erre kirándul, véletlenül se hagyja ki a negyven hektáros arborétumot: a 150 éves faóriások mellett tó, hidak és pavilonok segítik a feltöltődést és az aktív pihenést.
Pihenőpont: a kastélyhoz vezető úttal szembeni parkban várja a kerékpárosokat. Érdemes hosszabban is elidőzni itt – erre a praktikus utcabútorok is tökéletesek. Asztal, padok és kerékpártároló is került a helyszínre, amelyek mellett ivókút, izgalmas információkat átadó tábla és szelektív szemetes is szolgálja a minőségi turizmust.


A kápolnásnyéki Halász-kastély épülete és parkja tökéletes helyszín egy pihentető sétára

Halász-kastély, Kápolnásnyék
A 8 éve megújult épület és parkja tökéletes helyszín egypihentető sétára. A Halász-kastély ma már kiállítótér és rendezvényközpont, ahol országos szintű időszaki tárlatok, programok, előadások várják a látogatókat. A parkban továbbá interaktív gyermekfoglalkoztató és egy védett ipari emléknek számító, 1888-ban gyártott 326-os gőzmozdony mögé csatolt vagonban kialakított szabadulószoba várja a kicsiket és nagyokat.
Pihenőpont 1.: a kastély melletti Művésztelep bejáratánál állították fel. Kültéri kiállítótér, szervizpont és térköves pihenőhely várja a pihenni vágyó kerékpárosokat, akik lapostetős pavilonépület alatt, kényelmes utcabútorokon nyerhetnek erőt a folytatáshoz. Az ivókúton megtölthetők a palackok, és érdemes elolvasni az információs táblát is. A szemetet innen nem kell tovább vinni: elhelyezhető a szelektív gyűjtőben.
Pihenőpont 2: a kastélyhoz vezető Deák Ferenc út mellett található. Az itt felállított információs tábla igazodási pont a folytatáshoz.


Vörösmarty Emlékház parkjába többek között interaktív gyermekfoglalkoztató is került

Vörösmarty Emlékház, Kápolnásnyék
A Szózat költője a ma már Kápolnásnyékhez tartozó Pusztanyéken született 1800. december 1-jén, majd a napjainkban emlékmúzeumként ismert épület falai között gyerekeskedett tizenegy éves koráig. Kresz Géza hegedűművész a halálának századik évfordulóján kiállítást rendezett be az akkor már a tulajdonában álló házban.
Pihenőpont: az Emlékház parkjában találhatják meg a kerékpárosok. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes helyszín, hisz az ajándékbolton kívül interaktív gyermekfoglalkoztató is került az udvarra. A fejlesztés része a túrázók által is használható mellékhelyiség.


A Liszt Művészház udvarán létesült mobil kiállítótérben időszaki kiállítások tekinthetők meg

Liszt Művészház, Kápolnásnyék
A régióhoz több szálon kötődő Vörösmarty Mihály költő és a zeneszerző Liszt Ferenc barátsága közismert volt: innen a Liszt Művészház neve. Az egykor leromlott állapotú, tornáccal, gyönyörű gerendázattal csalogató istállót sikerült megmenteni a teljes pusztulástól, így újabb kulturális közösségi térrel gazdagodott Kápolnásnyék.
Pihenőpont: a Vörösmarty Mihály Emlékházzal szomszédos telken várja a kerékpárosokat. Az udvaron létesült mobil kiállítótérben időszaki kiállítások tekinthetők meg. Az épület melletti játszótéren interaktív játékok, panorámaforgató és memóriajáték várja a gyerekeket.


A Vörösmarty-pince Velencén: akár Vörösmarty Mihállyal is fotózkodhat az arra járó

Vörösmarty-pince, Velence
A Bence-hegyi kilátó tövében, Velencén a Panoráma út és a Csongor út sarkán új életre kelt a műemléki épület, ahol a Szózat költője szívesen időzött. Vörösmarty Mihály szőlő ültetvénye is volt itt, ahol bort és pezsgőt is készített.
Pihenőpont: a Vörösmarty-pince udvarán, a nádfedeles épületek mellett játszótér és interaktív gyermekfoglalkoztató található.

Csákberényi malom
„A földből kitörő metrókocsi” és a mögötte lévő izgalmas malomépület is a Na mi Újság, Wágner úr Kulturális és Sportegyesület ötlete nyomán valósulhatott meg. Az épületkomplexum évről évre szépül – kiállítások, közösségi rendezvények színtere.
Pihenőpont: a Csákberény belterületén lévő parkban kapott helyet. Érdemes szusszanni egyet a térkővel időjárásállóvá tett pihenőhelyen – ha nincs szerencsénk a csapadékkal, a tető alá is behúzódhatunk. Esőben, tűző napon jól jöhet a 13,5 négyzetméteres felület a fejünk felett. Asztal, padok, ivókút, szelektív hulladéktároló fokozzák a komfortot, a kerékpártároló pedig a kétkerekűink közérzetének fontos. Az információs tábla a település lenyűgöző múltjáról mesél.


A csókakői úton a kerékpárút melletti pihenőponton az impozáns móri Lamberg-kastély épületét csodálhatják meg a biciklisták

Lamberg-kastély, Mór
Mórra nem csak a bor miatt érdemes elmenni: a város is ezer jót kínál. A Lamberg-kastély története rendkívül izgalmas, és a kerékpáros turisták számára is kedvelt kulturális pihenőhely. A látogatókat állandó kiállítások várják az épületben, és egy csodálatos park kint, ahol sváb tájház, fazekasműhely, zenepavilon, halastó és madárház is biztosítja a remek időtöltést.
Pihenőpont: a Csókakői úton a kerékpárút mellett található, ahol az impozáns móri kastélyépületről a kihelyezett információs táblán olvashatunk.


A lovasberényi Cziráky-kastélynál található tájékoztató táblán olvasható a helyszín teljes története

Cziráky-kastély, Lovasberény
A lovasberényi Cziráky-kastély falain, a 20. század viszontagságainak köszönhetően már nincs malter, lepergett a festék és az ablakok mögött sem gyúl már fény, a kastély azonban még így is képes lenyűgözni azt, aki megáll oszlopsora előtt – parkjában érdemes megpihenni és körbejárni a Kincsetáj egyik legimpozánsabb rezidenciáját, ami még így, ebben az állapotában is lenyűgöző.
Pihenőpont: a kastélyhoz vezető út mellett található. Lovasberény évszázadai alig férnek fel egyetlen tájékoztató táblára, de akit érdekel a teljes történet, a QR-kód segítségével továbbolvashat.


A csókakői vár remek kirándulóhely a térségben, kerékpárosok számára is

Csókakői vár
A Kincsestáj túra egyik legszebb panorámája várja azt, aki meghódítja Csókakőt. 479 méter magas sziklára kell felmásznia annak, aki kíváncsi a panorámára, ahol már a honfoglalás idején is falu állt. A vár nemzetünk minden korszaka fölött őrt állt, elődje már az Árpád-korban figyelte, mi történik a forgalmas nemzetközi nagyút mentén, amelyről Tihanyi alapítólevél „Fehervaru rea meneh hodu utu rea” idézete is megemlékezik. Ez a mai 81-es út.
Pihenőpont: a várhoz vezető út mellett várja a pihenni vágyókat. Aki szeretne egy picivel többet megtudni az évszázadokon át a magyar történelem sűrűjében álló csókakői várról, az a kihelyezett információs táblán olvashat róla.


A Kincsestáj útvonalán haladók számára, illetve azoknak, akik egy-egy kerékpáros helyszínre ellátogatnak, rendelkezésükre áll egy alkalmazás. A Kincskereső applikációval az alábbi helyszíneken megtalálható QR-kódokat lehet beolvasni. Aki megfejti az így kiadott rejtélyt s megválaszolja a kérdést, a Kincsestáj egy-egy darabkája számára a helyére kerül… Íme a helyszínek:
1. Kápolnásnyék, Arany János úti kerékpáros megálló
2. Kápolnásnyék, Arany János út és Deák Ferenc út sarka
3. Kápolnásnyék, Halász-kastély park
4. Kápolnásnyék, Liszt Művészház udvara
5. Kápolnásnyék, Vörösmarty Mihály Emlékház parkja
6. Velence, Vörösmarty-pince udvara
7. Lovasberény, Cziráky-kastély parkja
8. Csákberény, Csákberényi Malom melletti kerékpáros megálló
9. Csókakő, Tölgyfa utca és Orondi utca kereszteződés mellett
10. Csókakő, Csókakői Vár parkja
11. Mór, Csókakői út
12. Mór, Lamberg-kastély parkja
13. Bodajk, Bodajki-tó kerékpáros megálló
14. Bodajk, Kálváriadomb kerékpáros megálló
15. Bodajk, Vadászkastély kerékpáros megálló
16. Fehérvárcsurgó, Dózsa György úti park kerékpáros megálló
17. Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély park