Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A Vadliba újjászületése

A Velencei-tó hajós életének egyik kedves és sokat látott ismerőse a Vadliba. Ez a hajó vitorlásversenyek kísérőjeként, zsűrihajóként szolgált évtizedeken át. Most a parton várja sorsának alakulását.


Vadliba a velencei kikötőben: megújulás előtt

Olyan, mint a szólásban a bors: kicsi, de erős. A Vadliba nevű hajó évtizedeken át szolgált a Velencei-tavon, az elmúlt években azonban a Gárdony hajó mellett várja sorsát. A Gárdony mellett – melynek elektromos üzembe helyezésére hamarosan sor kerül –, a Vadliba lesz a következő, mely megújulva térhet vissza a helyi vizekre. Ám addig is, emlékezzünk meg múltjáról. A hajoregiszter.hu adatai szerint a Vadliba 1963-ban épült, az MHD Balatonfüredi Gyáregységében. A feljegyzések szerint eredetileg 85 LE-s Csepel motor hajtotta, hagyományos tengelykihajtással. Később átépítésen esett át: lecserélték a benne levő hajócsavart és kormánylapátot, helyette a fartükörből kinyúló Z-tribes hajtómű vitte előre a vízen.
A balatonfüredi gyárból a balatonszemesi Minisztertanácsi Üdülőbe került, ahol első hajóvezetője Fenyvesi János hajóvezető-gépkezelő volt. A következő feljegyzés róla 1975-bol való, amikor a balatonfüredi gyárban átépítették. Ezt követően a nyolcvanas években került az agárdi VVSI Velencei Tavi Vizi Sportiskola szolgálatába, ahol kitűzőhajóként és vitorlásversenyeken zsűrihajóként használták, egészen sokáig: még egy 2018-as VVSI versenykiírásban is szerepelt: „A parti jelzéseket a VVSI telep kikötőjében levő „Vadliba” nevű rendező hajó főárbocán tűzi ki” – áll a dokumentumban. Ma a hajó a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány tulajdonában van, céljuk, hogy a következő időszakban felújítsák és a helyi turisztikai élet részévé tegyék.


Zsűrihajó volt, turisztikai célra szánják. – Fotók: S. Töttő Rita

Ha hajót akarsz építeni, talán nem
is az a legfontosabb, hogy összegyűjtsd
a mérnököket és a hajóácsokat, hanem,
hogy felébreszd a vágyat a végtelen után.”
(Antoine de Saint-Exupéry)