Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Különleges sportszer bemutató Gárdonyban - Az 1929-es év, amikor izgalmas találmányok érkeztek a tópartra

1929. június 29-30-án, a szombati Péter Pál miatti kétnapos ünnepen különleges bemutatóra került sor Gárdonyban. Két, mára szinte feledésbe merült sporteszköz kipróbálására nyílt lehetősége a nyaralóközönségnek és a Velencei-tóhoz látogatóknak.

A hy-ski a nyolcvanas években - Fotók: internet

A vízen járás élménye
Az egyik a Hy-ski (hy=hydro=víz, tehát víz-sí) volt (nem tévesztendő össze a vízisível!), egy friss osztrák találmány, amely két kisméretű, lábra szerelhető eszkimó kajakkal a vízen járás élményét kínálta kedvelőinek. Rajongótábora esküdött rá, hogy álló- és folyóvizekben egyaránt könnyen alkalmazható. Annyi bizonyos, hogy elmés szerkezet volt, amelyet lassabb haladáskor a sífutó kéhoz hasonló mozgással lehetett használni, ha valaki gyorsabb haladást igényelt, azt a felszereléshez tartozó kéttollú evezővel érhette el. A „talpak” visszacsúszását egy haluszony-szerű szerkezet akadályozta meg. Ha a sportoló elfáradt vagy széllel, áramlással szemben akart haladni, a szétszedhető evező középrészével a két „csónakot” összekapcsolhatta, és ülő helyzetben evezhetett tovább a miniatűr katamaránon.
A sajtóbeszámolók szerint több hadsereg részéről is volt érdeklődés rá, reményeik szerint ennek segítségével a gyalogság szállítóeszközök nélkül, gyorsan, az ellenséget meglepve kelhetett volna át a folyókon, tavakon. Végül azonban a katonai alkalmazás elmaradt. A tavak, így a Velencei-tó sportoló nagyközönsége körében sem terjedt el, mert állóvízben azért nehézkes volt a használata. Évtizedekkel később extrém sportként született újjá, a vadvízi evezés egyik formája lett, ma is nagy rajongótábora van.


Két egymáshoz kapcsolt keréken egyensúlyoztak

Dupla keréken forgás
A másik bemutatott sporteszköz a „görgő” volt, két egymáshoz kapcsolt, belül kengyelekkel felszerelt kerék. Német találmány, amit a repülés előiskolájának szántak, hozzászoktatva a leendő pilótákat a test helyzetének pillanatonkénti változásához. Ugyanakkor a nagy közönség is megkedvelte, hiszen egyensúlyozó mutatványok mellett sima terepen akár gyorsasági versenyeket is lehetővé tett.
Az eszközt hazánkban először 1928-ban, az FTC-pályán mutatták be, ahol a férfi közönség nagy örömére két csinos, sportos színésznő, Zilahy Irén és Mészáros Paulette is forgott a dupla keréken. Ez a sportszer a nagyközönség körében, valószínűleg egyszerűbb szerkezete miatt, időről időre divatba jött, aztán rövid tündöklés után ismét háttérbe szorult. (Gyermekkoromban, a hatvanas években én is foroghattam egy, a fémgyűjtést szerencsésen elkerült példányon.) A vadászpilóták felkészítésében azonban szívósan tovább élt, még a nyolcvanas években is volt, ahol használták.


Sokáig használták ezt az érdekes eszközt

A tópart szerencsés közönsége
A Velencei-tavi bemutatón a közönség kipróbálhatta a két sporteszközt, sőt díjtalan oktatást is tartottak számukra. A rendezvény a tavi fürdőélet és a hamarosan meginduló telekparcellázás reklámhadjáratának része volt. Gárdonyban ebben a hónapban nyílt meg a Sirály strand és étterme, valamint a Bóné Kálmán utcai Sirály Penzió. Érdekes a sajtóhírben Agárd feltűnése is, hiszen itt a parcellázás, strandépítés csak két év múlva indult meg. Ez az első adat arról, hogy megkezdte működését a később a nyaralótelep tervszerű kialakításáért felelős Agárd Fürdőtelep Igazgatósága.

Kárpáti Miklós