Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Az idei nyár legjobb mókája lesz - Pumpapálya kezdőknek és haladóknak egyaránt

Valaha gyermektábor volt, sokáig pedig elhagyatott terület: a Kárpát-medencei Gyerektábor és Biciklis Központ területén épült meg az ország egyik legnagyobb biciklis pumpapályája Velencén, amely az idei nyár legnagyobb újdonságainak egyike.

A velencei gyermektábor területét átvevő Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány az Országos Bringa Park Program 300 millió forintos keretéből kapott 22 millió forintot, hogy megvalósíthassa nagyszabású terveit. Ehhez tett hozzá 26 millió forintos önerőt, hogy olyan pumpapályát hozzon létre, amely országos szinten is az egyik legnagyobbnak számít.

A 2022-es nyár kerékpáros turizmusának és kikapcsolódási lehetőségeinek újabb remek helyszíne jött létre így Velencén. A pálya különlegessége, hogy aszfaltot kapott, amely tartós, biztonságos felületet jelent a bringásoknak. Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnökasszonya elárulta: nyár elején már birtokba is vehetik a kerékpárosok a pályát.
– A Velencei-tó körüli kerékpárút az ország egyik legkedveltebb kerékpárútja, amely kulturális, épített és természeti látnivalókban gazdag élményeket kínál a kerékpárosoknak. A környéken a nyári szezonban jelentősen megnő a sportos fiatalok száma, hiszen az ide érkező táborozók is előszeretettel kerekezik körbe a tavat. Az országúti és terepkerékpárosok mellett egyre nő azoknak a száma, akik érdeklődnek a kerékpározás kevésbé hagyományos formái iránt, így került előtérbe egy bringapark létrehozásának ötlete. Fontos, hogy mind a helyi, mind az alkalmanként ideérkező fiatalabb generációnak legyen egy olyan szabadidős színtere, ahol a közösségi lét és sportolás előnyeit is élvezhetik, erre pedig egy bringapark ideális helyszínt biztosít – fogalmazott Rodics Eszter.


Fotó: Kőmíves András

Az elnök asszony a tervekről is szót ejtett: – Amellett, hogy a pálya folyamatosan nyitva áll az érdeklődők számára, terveink között szerepel családi napok és bemutatók szervezése, valamint a fiatalok oktatása is. A nyár elején, a vakáció kezdetekor ingyenes családi napot szervezünk, melyen gyerekek és szülők egyaránt megismerkedhetnek a pumpapálya nyújtotta lehetőségekkel. A program során szakértő oktatók mutatják be a pálya alapvető használatát és a helyes technikát, majd a gyakorlások után a nap végén versenyt szervezünk, melyen a részvételt ajándékokkal és emléklappal jutalmazzuk. Az érdeklődés felkeltésére neves kerékpáros személyeket, versenyzőket is tervezünk meghívni. A nyár során a környéken táborozók számára is szeretnénk szervezni élményekben gazdag, vezetett sportolási alkalmakat, amelyek során felfedezhetik a pumpapálya kihívásait, és próbára tehetik ügyességüket. A nyár végén ingyenes nyárzáró rendezvényt tervezünk, melyen a pálya bemutatásán túl t a nyár eleji versenyhez hasonló megmérettetést rendezünk, valamint az érdeklődők KRESZ-oktatáson is részt vehetnek, amely a biztonságos kerékpáros közlekedésre oktatja őket. A rendezvény egyik eleme lenne egy közös tó körüli biciklitúra is, melyen a résztvevők nem csak a tókört tennék meg, de hasznos ismeretekkel gyarapodnának a Velencei-tóról is. A program során nem csak a közösségi élményt tapasztalhatják meg a résztvevők, de hasznos ismeretekkel és kalandokkal is gyarapodhatnak.

Kerékpáros érdekességek a Velencei-tónál
- A Velencei-tó menti vasútállomásokon „bike and ride” (biciklizz és utazz) parkolókat építettek ki. Az állomások a nyári szezon idején kiemelten forgalmas közlekedési csomópontoknak számítanak, a biciklitárolók építésével a MÁV ezt a terhelést igyekszik kulturáltabb keretek közé szorítani. A B+R parkolókat Agárdon, Gárdonyban, Velencén és Kápolnásnyéken találhatják meg a biciklisek.
- 2018-ban alakult meg a Velencei-tavi Kerékpáros Egyesület, amely célul tűzte ki, hogy ernyőszervezetként fedje le a sportágat, utánpótlásnevelést indítson, valamint a helyi iskolákban tehetségeket fedezzen fel országúti kerékpár és mountain bike szakágban.
- 2020-ban több mint 130 ezer biciklis fordult meg a tókörön, ami mára még nagyobb számmá duzzadt.