Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Mindenki a lehetőségeihez mérten segít - Az idei évtől Károlyi gróf nagykövettel az élen

Az ország legnagyobb civil karitatív összefogását tudhatja magáénak Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat (OVJ) főszervezője. 2021-ben sok miden történt a program háza táján: nagykövetként népszerűsíti mostantól a rendezvényt gróf Károlyi József, továbbá az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás adott keretet a Gróf Széchenyi Zsigmond Emlékérmek átadásának. Múltról s jövőről mesélt az ötletgazda, aki sokadmagával várja már az idei eseményt december 27-én.


Fejes László: a 2021-es év igen mozgalmas volt Fotók: str, OJV

2013-ban rendezte meg első alkalommal a jótékonysági vadászatot Fejes László, aki a 2000-es évek végétől ikertestvérével, Endrével együtt támogatta már akkor is a Fejér Megyei Szent György Kórház gyermekosztályát. – A saját lehetőségeinknek megfelelő mértékű adományt adtunk minden évben. 2012-ben elkezdtem azon gondolkodni, mit kellene azért tenni, hogy ennél nagyobb volumenű támogatást, segítséget tudjuk adni a kórháznak – emlékezik vissza a kezdetekre az ötletgazda, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A kezdetektől, fiatal iskolásként és vállalkozóként is mindig nyitott voltam arra ugyanis, hogy a magam módján segítsek embereken. Kaptam egyfajta neveltetést, volt gyerekszobám, bizonyos értékrend szerint nőttem fel, tanultam a tanáraimtól, a szüleimtől, az edzőimtől, s érzékeny voltam a világ eseményeire. Azt gondolom egyébként, hogy nem a mérték a lényeg, hanem az, hogy mindenki a lehetőségeihez képest segítsen. S amikor a jótékonysági vadászatot kitaláltam, azt gondoltam, hogy ez a program pontosan erre lehet hivatott. Ahogy évről-évre haladunk előre, egyre inkább azt látom: ennek a programnak az a nagyszerűsége, hogy mindenki a saját lehetőségeinek megfelelően hozzá tehet egy kicsit: lehet ez maga a munka, a szervezés, a vadászat, a megvalósítás, a pörkölt megfőzése vagy annak a felszolgálása vagy akár csak 5-50 ezer forintos támogatás. Mindent örömmel fogadunk, mellyel olyan társadalmi hálót hozunk létre, amely vállalható eszmeiséget hirdet. A kitűzött cél pedig nem más, mint a gyermekosztályok támogatása, új orvosi eszközökkel való ellátása. Ez pedig össztársadalmi érdek.


Minden megyében volt egy személy, akit elismertek az emlékéremmel – itt még az átadó előtt sorakoznak az elismerések

Fejér megyéből országos szintre lépett
A kezdetektől hat éven át Fejér megyei rendezvény volt a jótékonysági vadászat, majd 2019-tol lett országos léptékű. Az utóbbi két évben tehát tizenkilenc megyében rendezték meg, mindig december 27-én. Ezidáig 108 orvosi eszközt vásároltak 82 millió forint értékben, s 40 ezer gyermeken tudtak segíteni. A program mottója, hogy egy beteg gyermek is sok. – Ez egy soha véget nem érő folyamat, viszont egy olyan életre szóló küldetés, amelyben minden évben óriási kihívás van és nagy büszkeség lehet a magyar vadásztársadalom számára – mondja László, akit az elmúlt évek tapasztalatai késztettek arra, hogy a Gróf Széchenyi Zsigmond Emlékérmet megalapítsa. – Rendkívül fontos ugyanis, hogy elismerjük azokat a személyeket, akik ebben a programban kimagaslót alkotnak. Fejér megyeiként nem is találhattunk volna találóbb névhordozót ehhez az éremhez gróf Széchenyi Zsigmondnál, hisz megyei kötődése ismert, szellemisége pedig nyilvánvalóvá tette, hogy róla kell elnevezni. Személyes kapcsolatom volt az özvegyével, Mangi nénivel, aki pár hete hunyt el, de az emlékérem alapításakor még velünk volt, s aktívan közreműködött az emlékérem megalkotásában. Ez is egy csodálatos dolog és az emlékérem rangját kifejezetten emeli – mondja Pogány Gábor Benő Kossuth-díjas szobrász alkotásáról s kiemeli: az emlékérmet azok kapják minden megyében, akik a legnagyobb aktivitást fejtették ki a rendezvény sikeréért. Az első Gróf Széchenyi Zsigmond Emlékérem átadása a vadászati világkiállításon történhetett meg 2021-ben.
– Az ő munkájuk nélkül ez a program nem jutott volna sehova. Tizenkilenc kiváló ember, önzetlen, cselekvő vadásztárs kapta, akik rászolgáltak az elismerésre. L. Simon László mondta az átadón: a vadászat több mint sport, több mint szenvedély, több mint vadgazdálkodás: a vadászat kultúra. Ez támasztja alá, amit a jótékonysági vadászat tekintetében több ízben mondtam: a jótékonysági vadászat kulturális kérdés is, hiszen a vadászat az egyetemes magyar kultúra része, annak minden ágában megjelenik a képzőművészettől az irodalomig. Gyakorlása pedig a fenntartható természetgazdálkodás része. Szintén a világkiállításon kerülhetett sor egy másik fontos eseményre is a jótékonysági vadászat programja életében: együttműködési megállapodást írtak ugyanis alá a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, melyben az oktatási intézmény vállalta, hogy diákjai körében népszerűsíti a jótékonysági vadászatot, mint jelentős karitatív eseményt.


A vadászati világkiállítás több OJV programnak is fontos helyszíne volt idén

A jótékonysági vadászat idén
Az Országos Jótékonysági Vadászat 2021-es programja szintén december 27-én lesz, tizenkilenc megyében. A regisztrációk aktívan zajlanak a www.ojv.hu oldalán. – Újdonság, hogy nem feltétlenül megyénként egy helyszínen lesz vadászat, hanem vadásztársaságok, vadászatra jogosultak csatlakozhatnak hozzá. Az idei évtől nagyvad vadászatra is sor kerülhet. Reggel apróvad, délután pedig, bizonyos területeken nagyvad vadászat lesz, a pontos helyszínek az ojv.hu-n, a rendezvény honlapján megtalálható
– mutat rá a részletekre Fejes László, elárulva, hogy tavaly 35 millió forintot gyűjtöttek össze, ami a pandémiás környezetben nagy eredménynek számít, s csak 2 millióval maradt el a 2019-es csúcsévtől. – Reményeink szerint legalább ezt a szintet hozzuk majd most is, sőt mi több, meghaladjuk. Azt persze nehéz még megítélni, lesz-e nehezítő tényező, de reméljük, olyan nem lesz, ami e kültéri esemény megvalósítását nehezítené.


A nagyköveti együttműködési megállapodás egyik fontos pillanata a világkiállításon

Grófi nagykövet az élen
A 2020-as esztendőben az országos szintet is meghaladta a program, ugyanis szlovák, szerb és román partnerrel kötöttek megállapodást, így összesen négy ország vett részt a jótékonysági eseményben. – Az idei évben pedig a világkiállítás keretein belül gróf Károlyi Józseffel kötöttünk megállapodást, melynek lényege, hogy a gróf vállalta a jótékonysági vadászat nagyköveti szerepét. Nem csak Európában, de a világ különböző pontjain hirdeti mostantól az esemény szellemiségét, mint egyfajta hungarikumot. A vele való együttműködés célja, hogy minél több országba elvigyük e kezdeményezés hírét. Hiszek abban, hogy egyszer a jótékonysági vadászat világnapja lehet majd december 27-e.