Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A száztagú evezős zenekar

Új irányt keresett a Velencei-tó evezős közössége: a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) létrehozta a strand sprint szakágat, amely kifejezetten e térség adottságait figyelembe véve kínál egyedülálló lehetőségeket az országban. Közel száz sportoló – gyerekek és idősek egyaránt – remélik, hogy 2022-ben, a jelenlegihez hasonló körülmények között, a sukorói evezőspályán folytathatják tevékenységüket. Addigra az új szakág versenyrendszere is összeáll.

Közel ötven éves múltra tekinthet vissza a Velencei-tavon az evezés, mint sportolási lehetőség, köszönhetően annak, hogy Dr. Springer Ferenc tető alá hozta a sportiskolát, amely a vitorlázástól a kajak- kenun keresztül egészen az evezésig rengeteg gyereket sikerrel megmozgatott már évtizedekkel ezelőtt is. A kezdetektől, a hetvenes évek közepétől remek eredmények kerültek ki az iskola sportolóinak szereplésével: megszámlálhatatlan bajnoki címet, válogatottat, négy olimpikont adott a VVSI az országnak, köszönhetően az olyan szakembereknek, mint Kammermayer Oszkár, a VVSI első evezős oktatója vagy éppen Csankó Tibor edző – ezt már Vida Erik, a VVSI evezős szakosztályának vezetője meséli a Velencei-tó magazinnak. Amikor a 90-es évek elejei változások zajlottak, a VVSI is átmeneti helyzetbe került: 2010-11-ben vette át vezetését a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. S noha a társaság azóta is segíti a szakosztályt, a fenntartó tavaly újból változott: januártól már hivatalosan az Evezős Sport Utánpótlásért Alapítvány alá került az evezős szakosztály – de továbbra is a VVSI név zászlaja alatt és az EMMI támogatásával.

– Az evezés minden szakágát visszük – szögezi le Vida Erik, hozzátéve, hogy nemrégiben új ágazat is létrejött, mégpedig a tengeri és strand sprint szakág. – Ez kifejezetten a mi tavunk adottságait tekintve jelent egyedülálló lehetőséget az országban. A tervek szerint bekerül az olimpiai programba is – tudjuk meg, ahogy azt is: az új szakág látványos és rövidebb, azaz mozgalmas és eseménydús formája az evezésnek, amely felgyorsult világunkban fontos szempont. – Erre új hajókat is tudunk vásárolni, amellyel a Balatonon, a Tisza-tavon, a tatai Öreg-tavon és itt is lesz lehetőség profi szinten evezni, a szövetség támogatásával. Ez remélhetőleg a toborzás és az evezős sport népszerűsítése szempontjából is fontos elem lesz a VVSI-nél. A strand sprint versenyrendszere most áll össze, erre várnak a sportolók és szervezők is nagyon. Biztos vagyok benne, hogy a fiatalok szeretni fogják, akik a VVSI-nél 2022-ben már kezdhetik is a profi felkészülést – szögezi le a szakosztály vezetője, aki egyébként jelenleg közel száz sportolónak az evezős lehetőségeit biztosítja a sportiskolában - beleértve a legfiatalabb 10-11 éves korosztályt épp úgy, ahogy a masterseket. – Mi vagyunk a száztagú evezős zenekar mondja. De nem csak taglétszám tekintetében jelentős az iskola, noha az ország első 3-4 legnagyobb aktív létszámot foglalkoztató klubja között van.


A Velencei-tavi evezős „zenekar” edzése - már a 2022-es versenyekre hajtanak. – Fotó: Kőmíves András

– Szépen apránként lépdeltünk előre a klubok között, a tavalyi összesített táblán hatodikak voltunk, most – talán a változások miatt is – a kilencedikek. Az utánpótlás és sport XXI. versenysorozatban pedig évek óta az első háromban vagyunk. Jelentős eredmények ezek, már csak azért is, mert tagjaink jelentős része nem messziről leigazolt, hanem tókörnyéki sportoló. Ez is jelzi, hogy a Velencei-tó térségében mennyire népszerű ez a sport – emeli ki Erik, s hozzáteszi: mindez igazi csapatmunka eredménye, hiszen munkáját eredményes sportolók segítik: Haller Ákos kétszeres világbajnok és Hegedűs István evezős olimpikon, valamint Tüdő Kriszta edző is sokat dolgozik a VVSI-s sikerekért, de – teszi hozzá – a szülőknek is nagy szerepük van. A jövo pedig már körvonalazódik: reményeik szerint az evezős szakosztály a sukorói evezős pályán, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia területén folytathatja majd az életét.

A VVSI evezős csapata Magyarország 2021. évi Felnőtt, Utánpótlás, Para, Amatőr és Masters Evezős Országos Bajnokságán 2021. júliusában Fotó: Matucza Norbert

Az evezés igazán különleges sportág, mondja Vida Erik. 11-12 éves kortól kezdhető, s még egészen az egyetemi tanulmányok idején is aktívan űzhető. Mostantól ugyanis már az egyetemeknél a klasszikus olimpiai sportok űzése is beiktatható a tanmenetbe, ez várhatóan további népszerűséget ad majd az evezés történetének is. „Ebben a sportágban mindenki megtanulja, hogy nincs semmi ingyen. És, mondhatni, ’low impact” sport, amiben nincs hirtelen felérkezés, irányváltás. Éppen ezért élethosszig űzhető” – mondja a szakosztályvezető, alátámasztva állítását azzal, hogy például egy 1936-os születésű VVSI-s versenyző is indult legutóbb az evezős bajnokságon. „Mivel nincsenek olyan mozgások, amelyek hirtelen irányváltást követelnének, jelentős dinamikatartományt kívánnának meg, ezért az ízületeket sem terheli”. Nem mellesleg – teszi hozzá -, „biztonságos hajóban,
szabadban eltölteni az időt, varázslatos!”