Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Deszkás hullámtörők: cél a felszínen maradás - A Velencei-tavi SUP-osok ott voltak a kezdeteknél

Érmek, sikerek és élmények sorát tudhatja maga mögött első szezonjában a Velencei-tavi Vízi Sport Club (VVSC) nemrég alakult SUP szakosztálya. Tubel Blanka szakosztályvezető az elmúlt nyár tapasztalatairól mesélt és arról is, milyen álmokat, terveket szőnek a deszkákon egyensúlyozó sportolók.

A Velencei-tavi Vízi Sport Club (VVSC) megalakulását követően szinte természetszerűen érkezett a gondolat, hogy az egyre népszerűbb SUP (Stand Up Paddle), mint vízisport is megkapja a neki járó kiemelt lehetőséget a klub berkein belül. Már csak azért is, mert a tagság prominens tagja, Tubel Blanka maga is e sportág rabjává vált, s nagy lelkesedéssel vetette bele magát az egyre nagyobb lehetőségek sorába. Így hát a tavalyi ötletet – hogy legyen a VVSC-ben SUP szakosztály –, hamarosan tett is követte. Persze a járványhelyzet lelassította a folyamatokat, de tavasszal, a járvány végén, amikor már engedélyezték a csoportosulásokat, létrejött a SUP szakosztály. Azonnal meghirdették az első gyűlést, majd május végén meg is tartották az első edzéseket – azóta heti két edzéssel egyre többen és egyre nagyobb lelkesedéssel tanulják a deszkákon egyensúlyozva haladás művészetét. Blanka azóta is nagy energiákat fektet abba, hogy fejlődjön a csapat és o maga is. Jelenleg egy erős, tizenkét fos „mag” jár az edzésekre, kedden esténként és szombaton délelőttönként. Persze hétvégente az edzéseket gyakran túrák, időnként pedig versenyek váltják ki. Így volt ez idén nyáron is, megmérettették magukat a tapasztaltabbak épp úgy, mint azok, akik korábban csak pár száz métert tettek vagy még sosem álltak deszkán.


Gyakorlás, edzés a Velencei-tavon. Minden jó időt kihasználnak

Az első nyár
Az első megmérettetésre a Balaton átevezésen kerülhetett sor 2021-ben, amelyen a klub szinte minden versenyzője rajthoz tudott állni. A sportág egyre népszerűbb, jól mutatja ezt például a női mezőny 324 fos résztvevőszáma. Köztük a 6 és fél kilométeres távon Tubel Blanka 8. helyezést ért el, a férfi mezőnyben pedig a 485 indulóból Varjas Dániel, a VVSC színeiben 25. helyezett lett. De – hangsúlyozza Blanka –,a többi egyesületi induló is tisztes eredménnyel bizonyított és a mezőny első harmadában végzett. Ezt a versenyt a SUP Magyar Kupa és Open SUP követte a Lupa-tavon. A Magyar Kupán Blanka bronzérmes lett, az Open technikai kategóriában aranyat hozott, valamint klubtársával, Gonda Helgával is dobogóra állhattak. Az eredmények azonban itt nem értek véget: a fonyódi SUP Országos Bajnokság és Open SUP versenyen – száz indulóból – Tubel Blanka egy ezüst és két bronzérmet, Varjas Dániel pedig egy bronzérmet szerzett. Érdemes megemlíteni, hogy Gonda Helga, aki májusban állt SUP deszkán életben először, egyéb SUP versenyeken is elindult, többször is a dobogóra állhatott, többek között o lett a 39. Balaton Átúszáson megrendezett Balaton Áthúzás legjobb idővel beérkező női indulója. Az első magyar pénzdíjas SUP versenyre is idén került sor, melyen természetesen szintén bemutatkozott a VVSC SUP szakosztálya. A Budapest Crossingon 150 versenyző vett részt, és 15 kilométert tett meg a Dunán a Római parttól a Kopaszi-gát Lágymányosig. A küzdelmes, igen hullámos versenyen a VVSC hat versenyzője indult és közülük a női mezőnyben Tubel Blanka 3. helyezést ért el, de a többi klubtárs is teljesítette a távot.

Belekóstoltak a világbajnokságba: rejtett energiák
Az idei évben Magyarországon, Balatonfüreden kerülhetett sor a SUP világbajnokságra. Természetes, hogy a Velencei-tó sportolói is ott voltak a versenyen: – Fantasztikus élmény volt a SUP világbajnokság, másodpercre pontosan mentek a futamok, mindenki tudta a dolgát. Több mint 500 versenyző részvételével az elmúlt évek egyik legnagyobb létszámú SUP versenye volt – mondja Blanka, akinek nagy élményt és jelentős tapasztalatot jelentett ez a nap. – Nagyon jó hangulat volt, ezért is imádom a supozást, mert egészen más életérzés! Itt mindenki mosolyog, mindenki biztatja a másikat! – meséli lelkesen Tubel Blanka, aki a hosszútáv merevdeszkás 40+ kategóriában indult. Ez 18 és fél kilométeres távot, azon belül is két kört jelent a Balatonfüred és Tihany közötti öböl háromszögében. Napos, de szeles idő volt. A sportolóknak tehát különösen erősen kellett koncentrálniuk… – Az volt a célom, hogy deszkán maradjak. Körülöttem sokan feladták,és úgy körülbelül a futam felénél én magam is elgondolkodtam, vajon menjek-e tovább. Profi, válogatott versenyzők vettek körbe, és bizony nehéz volt velük a küzdelem. Egyedüli magyar voltam azonban a mezőnyben, és az forgott a fejemben, hogy vajon tényleg akarom ezt? És ha utolsó leszek? – meséli őszintén a mélypont közeli helyzetet Blanka. Ám szerencsére átfordult benne valami, és azt mondta magának: „Akkor is megmérettetem magam!” Így küzdötte magát végig a körökön, és szerezte meg a legjobbak között a tizedik helyet. Majd jött a 200 méteres sprint előfutam, ahol a középfutamig jutott – egy hellyel csúszott le a döntőről. Felfújható deszka kategóriában öten vettek részt a VVSC-bol a világbajnokságon. – A futam elején nehéz volt felpörögni, én addigra ugyanis már elég fáradt voltam az előző versenyszámok miatt. Nehéz volt elindulni, de szerencsére ekkor is sikerült átfordítani magamban a dolgot. Hiszen itt vagyok egy világbajnokságon, ezt féllábon is végig kell tudni csinálni, gondoltam. Amint ezt átéreztem, onnantól csak a célt láttam, felkapcsoltam egy nagyobb ütemre. És itt is bebizonyosodott, amit mindig is gondoltam: amikor azt érezzük, hogy itt a vége, teljesen elfáradtunk, akkor még van minimum 40 százalék rejtett energiánk, ami kivisz a partra. Szépen folyamatosan mentem innentől felfelé, a mélypont után 4-5 helyet javítottam – emlékezik vissza a tanulságos helyzetekre Blanka, aki ebben a versenyszámban a magyarok közt a nyolcadik lett. Klubtársai szintén végigküzdötték magukat e versenyszámon, így mindenki komoly tapasztalatokkal térhetett haza.


A szakosztály felsorakozott – várják a következő tavaszt, amikor újra vízre szállhatnak - Fotók: Kőmíves András

Nem a pihenés időszaka jön
A víziszezon azonban őszre véget ér, ekkor a sportolók áttérnek a szárazföldi edzésre. Kezdődik az alapozó időszak. – Az első szezon tapasztalatait összegyűjtve erősödünk, hogy a következő szezont még jobban tudjuk teljesíteni. Szeretnénk eljutni a 2022-es lengyelországi világbajnokságra. Még több alapozással, taktikával készülünk, felhasználva az eddigi versenyek tapasztalatait.

Két hullám között
Tubel Blanka édesapja, Tubel Zoltán 2014-ben vásárolt túra deszkákat, ekkor ismerkedtek meg először igazán a SUP világával. – Akkor Londonban éltem, de eljöttünk a Balatonhoz, és néztem nagy szemekkel, hogy ez meg mi. Édesapám mondta, hogy higgyem el, ennek van jövője. Így is lett. Amikor haza költöztem 2016-ban, a következő szezonban már elkezdtünk supozgatni, túrákat tartottunk a Velencei-tavon. Láttuk, hogy a sport egyre népszerűbb, és nem csak a szabadidő területén van relevanciája – meséli Blanka, aki azóta egyre jobban szereti ezt a sportot. – Minden izmot megmozgat, olyan mélyizmokat is, amelyeket más sport nem. Szimmetriát ad, kíméli az ízületeket, erősít. 2020 nyarán, két hullám között éreztük meg először a SUP sport értékét, jellegét mi magunk is. Arra gondoltunk, bizony ott kell lennünk a kezdeteknél, a sport kialakulásánál, ha már ezzel foglalkozunk. 2020-ban volt egy Balaton átevezés, amikor hatodik helyen végeztem 170 indulóból – ez nagy erőt adott, s tudtam, ebben van
potenciál. Októberben volt még egy verseny, ami szintén nagy élmény volt. Varjas Dani edzőtársam másodpercekre maradt le az első helyről, és éppen ezek az eredmények voltak azok, amelyek mérföldkővé váltak számunkra. Ekkor döntöttük el, hogy összefogjuk a suposokat a Velencei-tavon.