Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Modern hagyományok - Új óvoda épül Gárdonyban: a református egyházközség látványos óvodát épít

A városi forgatagból kiszakadni és élhető életre vágyó fiatal családok számára egyre vonzóbb a Velencei-tó térsége. A kisvárosi, „vidéki” élet minden előnye, turisztikai vonzereje, vízparti jellege és a nagyvárosokhoz való közelsége hozza ide, tartja itt őket. Nem véletlen hát, hogy fontosak számukra azok a gyermeknevelő intézmények, ahol a legkisebbek megkaphatják életük indulásához a kezdeti közösségi élményeket. Ezekre kínál választ többek közt a Gárdonyi Református Egyházközség új fejlesztése. Az Életfácska óvoda alapkőletételére a nyári szezon előtti napokban került sor. Karl Melinda lelkész asszony és Kelemen Istvánné, Enikő óvodavezető mesélt a tervekről.

– Évek óta mindannyian tudjuk, hogy nagy szükség van egy új ovira, mert – hála az Úrnak – dinamikusan fejlődik a Velencei-tó környéke, és igen sokan költöznek a településekre, főleg kisgyermekes családok – fogalmazott Karl Melinda, gárdonyi lelkipásztor, látván a térség egyre növekvő népszerűségét. Ezért is számolt be örömmel arról a fejlesztésről, amely a gárdonyi református egyházközség számára épp olyan fontos, mint Gárdonynak.

Jövő szeptembertől indulhat
A tervek szerint másfél éven belül új épületben, kibővült terekkel folytathatja pedagógiai tevékenységét a gárdonyi református óvoda. Az Életfácska óvoda alapkövét május végén, ünnepélyes keretek között tették le, így az építkezés a nyár folyamán lendületet vehet. A látványtervek 21. századi, modern épületet sejtetnek, ahol a gyerekek már a hagyományos játékok mellett digitális játszótéren is kipróbálhatják magukat. De erről majd később. Az Életfácska Református Óvoda fenntartója, a gárdonyi református egyházközség, amely már régóta – 2014 óta – igazgat óvodát: a Posta utcai önkormányzati óvodaépületében fogadja jelenleg az óvodás gyerekeket. Most még csak a gárdonyi kicsiket, de az új épület átadását követően már az egész térségből hozhatják őket a szülők. Persze a református óvoda múltja nem csupán 2014-re vezethető vissza: már az államosítás előtti időszakban is református óvodaként működött az intézmény. A fejlődés, fejlesztés lehetőségével 2018-ban élt az egyházközség, amikor a kormány és a Magyarországi Református Egyház között létrejött támogatási szerződés lehetővé tette országos szinten az új óvodaépítési projektekre való pályázást. Ezen keretek között pályázott a Gárdonyi Református Egyházközség is. Az idei évre pedig már a teljes bekerülési összeg biztosított lett ahhoz, hogy a tervek megvalósuljanak.

Négycsoportos óvoda lesz
A terv pedig nem más, mint egy négycsoportos, száz gyermeket befogadó új épület létrehozása – mesélte Karl Melinda gárdonyi lelkész asszony, hozzátéve: az új épület kielégítően kényelmes, tágas, gyönyörű otthona lesz a gyermekeknek. – Ha Gárdony és Agárd határán járnak, a Kossuth és Jókai utca sarkán álljanak meg egy pillanatra, és kísérjék figyelemmel, ahogy a 900 négyzetméteres modern épület készül, ahová jövő szeptembertől várjuk a helyi és tókörnyéki keresztyén, illetve érdeklődő családok gyermekeit – hangsúlyozta a lelkész asszony. Az építkezés megkezdését évekig tartó felkészülés előzte meg: az építési telket például a város önkormányzatától vásárolta meg az egyházközség, 42 millió forintért. Várhatóan 12 hónap alatt épül fel az új óvoda. – Ha Isten éltet bennünket, akkor 2022 szeptemberében sokak örömére kaput nyit az új óvoda – mondta Karl Melinda. Kelemen Istvánné Enikő óvodavezetőt pedig az intézményben folyó munkáról, illetve arról kérdeztük, kiket várnak majd az óvodában: – Igyekszünk azoknak a szülőknek a segítségére sietni, akik szeretnék hittel és hitben nevelni gyermekeiket, de ennek a törekvésnek egymaguk nem tudnak eleget tenni, vagy úgy érzik őket biztonságban, ha az intézményben eltöltött időben is a keresztény szellemiség hatja át életüket és tevékenységeiket egyaránt.

Ugyanaz a felelősség, modernebb környezet
A gárdonyi református óvoda jelenleg három csoportban fogad, összesen 62 gyermeket – 2022-től pedig 100 kisgyermekről gondoskodhatnak majd. – A gyermekeket a továbbiakban is nagy felelősséggel, színes, játékos, tevékenykedtető közegben, egyéni képességeik figyelembe vételével neveljük, ám 2022-től már a legmodernebb környezetben és eszközökkel tehetjük mindezt: például digitális játszótér is rendelkezésre áll majd a fejlesztésre.

str

Fotók: Kőmíves András