Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Hazáért Körút - Kerékpárral a hazaszeretetért

Nemzeti identitástudatot erősítő szellemi és fizikai élménytúra veszi kezdetét 2021 szeptemberétől a Velencei-tó körül. A túra négy szervezője és helyszíne – a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház, a Gárdonyi Géza Emlékház Gárdonyban, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a kápolnásnyéki Halász-kastély a tanév kezdetétől várja majd egy tematikus vezetett túrára az 5-8. osztályos tanulókat. A túra különleges helyszínei egytől-egyig a hazaszeretet és a helytállás példaképeihez kapcsolódnak.

A kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékházból induló sportos tókerülő kerékpáros túra nemzetünk történelmének kiemelkedő időszakaihoz kapcsolódik. Célja a hazaszeretetre nevelés mellett az, hogy a diákok közelebbről is megismerhessék a Szózat és az Egri csillagok megalkotóinak életét, gondolatait és alkotásait. A Hazáért Körút pákozdi állomásán a gyermekek a híres Pákozd –Pátka–sukorói csata helyszínét látogathatják meg, a körút végén pedig az aradi vértanú, Schweidel József lányának otthont adó kápolnásnyéki Halászkastélyt járhatják körbe. A tematikus élménytúra fő célja az, hogy a gyermekekben a múlt üzeneteinek segítségével megfogalmazódjon annak gondolata, hogy hazaszeretet nélkül mindannyian kevesebbek vagyunk. A négy különleges helyszín a fiatal generációk számára izgalmas élményeket tartogat, hiszen mindamellett, hogy a gyermekek elkerékpároznak a körút helyszíneire, az utazás keretein belül az állomásokon interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vesznek.

Vörösmarty Emlékház, ahol a program elkezdődik

Hűség és hősiesség
A Hazáért Körút című kerékpáros élménytúra a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékháznál veszi kezdetét, ahol Vörösmarty Mihály szülőhelyének és hazafias gondolatainak megismerése során a hűség és a hősiesség kerül előtérbe. A múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a diákok a nemrégiben megújult emlékházban második nemzeti himnuszunk, a Szózat mondanivalóját mélyíthetik el játékos feladatok segítségével.

Gárdonyi Géza emlékháza is számos érdekességet rejt

Bátorság és bajtársiasság
A tematikus túra második helyszínén, a Gárdonyi Géza Emlékháznál a résztvevők a bátorságról és a bajtársiasságról tanulhatnak az író híres és nagysikerű művének, az Egri csillagok történetének felelevenítésével. Körbejárhatják az egri vár kicsinyített mását, ahol egy történelmi játék keretében idézhetik fel a résztvevő diákok az egri csatát, a magyar történelem egyik dicsőséges eseményét. A diákoknak lehetőségük nyílik arra is, hogy a gárdonyi emlékház falán létrejövő irodalmi emlékfal segítségével elmélyítsék ismereteiket Fejér megye híres szülötteiről, írókról és alkotóról.

A Velencei-tóhoz érkező fiatalok számára új távlatokat nyit a Hazáért Körút programja

Honvédelem és kitartás
A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely területén a látogatók interaktív módon ismerhetik meg a Pákozd-Pátka–sukorói győztes csata helyszínét. Az élménytúra harmadik helyszínén, a KEMPP-ben, azaz a pákozdi Katonai Emlékparkban a múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a honvédelemre és a kitartás fontosságára hívják fel a tanulók figyelmét, akik hadvezérekké, katonákká és harcoló hazafiakká válhatnak. Betekintést nyerhetnek a csatákba és felismerhetik azt, hogy egy eredményes küzdelemhez erő kell, melyet csak a nemzet összefogása adhat meg. A résztvevők különböző erőpróbákat állhatnak ki és szellemi rejtvényeket oldhatnak meg közösen, illetve egyénileg.

A kápolnásnyéki Halász-kastély a körút utolsó állomása, ahol összegződnek a korábbi élmények - Fotók: Kőmíves András

Hazaszeretet és önfeláldozás
A Velencei-tó kerülő tematikus élménytúra a kápolnásnyéki Halász-kastélyban ér véget. A fiatalok az 1810 körül épült kastélyban a Halász családdal, valamint az aradi vértanú, Schweidel József egyedülálló történetével ismerkedhetnek meg Schweidel József harcolt a nyertes pákozdi csatában, lányát pedig 1881-ben idősebb Halász Gedeon vette feleségül. Az aradi vértanú történetének segítségével a Hazáért Körút utolsó helyszínén így a hazaszeretet és az önfeláldozás kerül előtérbe. A program kidolgozóinak fő gondolata: hitelesen csak hiteles helyen lehet alapvető, nemzetünk jövője szempontjából is jelentős értékeket elsajátítani. Az egy napos iskolai kirándulás az itt szerzett élményekkel, a helyszínek üzeneteivel a szervezők reményei szerint mély, életre szóló élményt jelent a résztvevőnek.

bn