Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Az egyik legnagyobb pumpapálya épül Velencén

Két beruházás indulhat egymással párhuzamosan az elbontott velencei gyermektábor területén. A pumpapálya a tervek szerint még ezen a nyáron elkészül, és jövőre akár újra indulhat a tábor is.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz került a szebb jövőről álmodó, hosszú évek óta romos állapotban tengődő velencei gyermektábor területe. Rodics Eszter májusban tartott a helyszínen sajtótájékoztatót. A népfőiskola elnöke elmondta: – Látható, hogy mennyi pusztítást végeztek itt az elmúlt évek, évtizedek, ám a helyszín csodálatos, és reményeink szerint már a jövő év nyarán alkalmas lesz a terület, hogy gyerekcsoportokat fogadjon különböző táboroztatásokra, képzésekre. Mint megtudtuk, ehhez kapcsolódóan egy különleges pályázatot nyert el a népfőiskola, amelynek keretében két pumpapálya is elkészülhet az újjászülető tábor területén. Az egyik pályán a felnőttek, akár profi k hódolhatnak a kerékpározás szenvedélyének, míg a másikon a gyermekek fejleszthetik tudásukat, állóképességüket.


Rodics Eszter, a népfőiskola elnöke örömmel jelentette be a hírt: pumpapálya épül

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is megjelent az eseményen. A miniszterelnöki biztos dicsérte a népfőiskolát és az eddig elért eredményeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy még sok a teendő az elhanyagolt területen, de aki ismerte az eredeti állapotokat, az már most is láthatja, hogy milyen sok minden történt a tábor területén az elmúlt időszakban. – Az Országos Bringa Park Programnak már 23 sikeres pályázata van és büszkék lehetünk arra, hogy ennek keretében itt, Velencén az egyik legnagyobb pályát tudjuk létrehozni. Országos szinten 300 millió forintos keretet különítettek el erre a fejlesztésre és ebből 22 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a velencei pályázó a pumpapálya kiépítéséhez. Ehhez jön még az a 26 millió forintnyi önerő, melyet a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tesz hozzá a projekthez. A Velencei-tó térsége eddig is kerékpáros-paradicsom volt, hiszen a telepített számláló szerint 130 ezer bringás fordul meg évente a kiépített bicikliúton, hogy egyszerre élvezzék a sportolás örömét és a táj szépségét. A pumpapályák nyári átadását követően, akár tovább emelkedhet ez az egyébként is magas látogatói létszám.


Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő: a velencei lesz az egyik legnagyobb pálya

(Forrás: feol.hu)

Hol lesz a pálya?
A fákkal övezett terület a város Kápolnásnyék felé eső részén helyezkedik el. A Kápolnásnyékről Velencére tartó kerékpárút a terület előtt halad el, ezzel gyakorlatilag közvetlenül is megközelíthető biciklivel a leendő kerékpáros pálya. Ugyanez az út csatlakozik be néhány száz méter múlva a Velencei-tó körül futó kerékpárútba, így minden ott kerékpározó számára is könnyen elérhető a leendő pálya. A terület Kápolnásnyék központjától kb. 5-8 perc, míg Velence központjától is kb. 5 perc kerékpározásra esik. A választott terület ideális helyszíne a kerékpárpályának, mivel a közvetlen közelében, csupán néhány percnyi kerékpározásra található a kápolnás nyéki és a velencei iskola, a városi könyvtár, a helyi foci- és teniszpálya, a vasútállomás, valamint a velencei korzó és a tópart is. Velencén három iskola és egy óvoda található, a Velencei Meseliget Óvoda, valamint a Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium két-két külön egységgel is rendelkezik a település két, egymástól távol eső részén. Ezek közül egy-egy egység a leendő pálya közelében fekszik. A leendő pálya gyakorlatilag két iskolától is alig néhány percnyi biciklizésre esik, melynek köszönhetően az elsődleges célcsoport, a fiatalok könnyen megközelíthetik azt. A velencei korzó és a vasútállomás is 500 méteres körzeten belül helyezkedik el, így a nyári szezonban a turistaként ide érkezők és a fürdőzők is egyszerűen elérhetik a helyszínt. A területtől néhány száz méter távolságra található kerékpárkölcsönző is, így a bicikli nélkül érkezők nem csak a tó körül biciklizhetnek, de a leendő pumpapályát is kipróbálhatják.


A helyszín hamarosan megtelik élettel, sportolókkal

Miért pont pumpapálya?
A megvalósító Népfőiskola így ír erről Bringapark projektjében: „A Velencei-tó körüli kerékpárút az ország egyik legkedveltebb kerékpárútja, amely kulturális, épített és természeti látnivalókban gazdag élményeket kínál a kerékpárosoknak. A környéken a nyári szezonban jelentősen megnő a sportos fiatalok száma, hiszen az ide érkező
táborozók is előszeretettel kerekezik körbe a tavat. Az országúti és terepkerékpárosok mellett egyre nő azoknak a száma, akik érdeklődnek a kerékpározás kevésbé hagyományos formái iránt, így került előtérbe egy bringapark létrehozásának ötlete. Fontos, hogy mind a helyi, mind az alkalmanként ideérkező fiatalabb generációnak legyen egy olyan szabadidős színtere, ahol a közösségi lét és sportolás előnyeit is élvezhetik, erre pedig egy bringapark ideális helyszínt biztosít.”

Fotók: Kőmíves András, S. Töttő Rita