Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Turizmus 2021 a Velencei-tónál - IGEN!

A koronavírus járvány miatt a 2021-es év a turizmus számára különösen nagy kérdőjelekkel indul, ami nincs másképp a Velencei-tónál sem. Nagy előnye azonban a térségnek, hogy ahogy eddig, úgy ez után is főképp a belföldi vendégeket várják a szolgáltatók. Aki pedig külföldiekre specializálódott, most jobban koncentrálhat a magyar vendégek fogadására. Kovacsics Imre, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke, nem mellesleg az Agárdi Termálfürdő vezérigazgatója azonban a bizonytalan helyzet ellenére is nagyívű terveket vázolt fel, amelyek országos szinten is egyedülálló álmok megvalósítását jelentik a tó térségében.

Ezekben a hónapokban a turisztikai szakemberek a világ minden táján komoly üzleti terveket készítenek, hogy kiderüljön: a bevételek, kiadások statisztikáiba hogyan illeszthetők a fejlesztések, tervek. Ebből a szempontól a 2021-es esztendő egészen más lesz – vetíti előre Kovacsics Imre, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke, az Agárdi Termálfürdő vezérigazgatója: – Maga volna a csoda, ha valaki most pontos üzleti tervet tudna készíteni. Ez szinte lehetetlen. Viszont előre gondolkodni kell! – fogalmaz a turisztikai szakember, leszögezve, hogy bármilyen tervezés és koncepció létrehozása előtt természetesen mindig az emberi élet védelme a legfontosabb – a turizmusban is. Ezt követik azok a nemzetgazdasági szempontok, amelyek sokezer ember és szolgáltató életét befolyásolják.


Kovacsics Imre: bízik a jövőben

A világon és Magyarországon a turisztika a nemzetgazdaság egyik legjelentősebb ágazata. Erre világított rá Kovacsics Imre: – Érdemes a turizmusra úgy gondolni, mint egy nagy szerves egészre. Amikor ugyanis a turisták bejönnek egy fürdőbe vagy elmennek szállodába, étterembe, számtalan kapcsolódó szolgáltatást is igénybe vesznek: italt, ételt fogyasztanak, amelyek vállalkozások, családok által megtermelt alapanyagokból készülnek, és amelyeket beszállítók hoznak a helyszínre. Áramot és egyéb infrastruktúrát használnak, ahogy a szolgáltatók is. A tisztítószert épp úgy meg kell vásárolni, mint a villamosenergiát. Számtalan olyan vetülete van tehát a turizmusnak, amely közvetve-közvetlenül sok ezer más vállalkozást, és ezáltal embert, családot érint – vázolja fel a rendszer szövevényes, érzékeny mivoltát a szakember, érzékeltetve a nemzetgazdasági szempontok súlyát. – Amikor tehát a turizmus megfeneklik, magával húz számos iparágat. Ha mi nem működünk, az érezhetően hatással van a társadalom nagyon különböző szintjeire is. És hogy ez nekünk miért fontos?
Azért, mert nem kizárólag csak a turizmusban érintett munkavállalókkal kapcsolatban van felelősségünk, hanem a kapcsolódó szolgáltatókkal, beszállítókkal is. A turizmusban érdekeltek ezért mindig úgy terveznek előre, hogy télen a nyári programjaikat készítik elő, nyáron pedig már a téli szezonra koncentrálnak. – A világhelyzetet elnézve talán az tekint ügyesen előre, aki úgy gondolkodik, hogy igazán júniustól várható a turizmus elindulása. De akkor is, véleményem szerint megismétlődik a 2020-as év tendenciája: várhatóan 80-90 százalék körül alakul a belföldi turisták, és 10-15 százalék körül a hazánkba érkező külföldiek aránya. Egy biztos: a 2021-es év tervezésekor, akár mi magunk is, itt Agárdon, a belföldi turizmust fogjuk megcélozni. Könnyű dolguk van, hiszen az elmúlt 14 évben 90 százalékos arányú volt a belföldi turizmus a termálfürdőben. Nagy szeretettel vártuk tehát korábban is a magyar turistákat. Ha a nyár előtti – januártól júniusig terjedő – időszakra gondolok, az első és legfontosabb célunk, hogy ha nyithatunk, akár csak részlegesen, akkor minél több jó munkatársat meg tudjunk tartani. Hiszen speciális képzettségekről van szó a gyógyászattól az úszómesterekig, ha elveszítjük a szakembereinket, újranyitáskor nehéz lesz őket pótolnunk. Az Agárdi Termálfürdő vezetőjének hozzáállása példaértékű, nem csak a turizmusban érdekeltek számára. Azt mondja ugyanis: – Mindenképpen arra fogunk koncentrálni, hogy minimalizáljuk az egyéb kiadásokat, és a fizetésekre helyezzük a hangsúlyt. Ehhez azonban kellenek a turisták s a gyógyászati célból érkező vendégek, hiszen így érkeznek a bevételeink is. Éppen ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztonságos környezetbe érkezzenek a vendégek. A turizmus számára a 2019-es legendás, úgymond „szuperév” volt, amikor minden rekord megdőlt. Hasonló látogatottságra, fejlesztési ütemekre és tervezhetőségre azonban leghamarabb is csak 3-4 év múlva számíthatnak az érintettek. Addig azonban még sok a teendő, és nem maradhatnak el a fejlesztési elképzelések sem. – Az Agárdi Termálfürdő vezetése az elmúlt 14 évben azon dolgozott, hogy gyógyfürdőből családi fürdővé váljon, erősítve a gyógyászati tevékenységeken kívül a családbarát környezetet – ennek a szisztematikus ejlesztésnek a nyomvonalán haladunk tovább 2021-ben, ugyanis Magyarország legnagyobb kültéri szaunafaluját szeretnénk megépíteni. Az ezzel kapcsolatos tervezés már megkezdődött.


Látványos tervek, apartmanházzal. – Fotók, látványtervek: Agárdi Termálfürdő

Terveink szerint kültéri szaunafalut hozunk létre, skandináv példák alapján: külön épületekben hozzuk létre a szaunatereket. Ilyen még nincs Magyarországon – mutatott rá Kovacsics Imre, felvázolva megvalósítás folyamatának tervezett lépéseit: – Akárcsak a legóban, úgy kerülnek majd helyükre a kirakós részei: azaz, ahogy pénz érkezik, úgy építjük folyamatosan tovább. Március-április táján már szeretnénk elkezdeni a kivitelezést, az első üzemet pedig átadni október-novemberben, a szaunázás szezonjában. Ez jelenleg önerős projekt, és úgy számoljuk, a vége 3-500 millió forint lehet. Olyan hiánypótló turisztikai beruházás lesz ez Magyarországon, amely teljesen új vendégkört is hoz a Velencei-tó partjára. Ma a szaunázás kultúrájának ugyanis nagyon sok követője van hazánkban, és ennek köszönhetően egyre igényesebbek a vendégek. A fürdőnknek, amellett, hogy folyamatosan haladunk a családbarát elképzelések megvalósítása felé, elsődleges szempontja: nem megállni, hanem előre tekinteni!


A wellness részleg környezete szaunákkal bővül

Az Agárdi Termálfürdőnek a szaunafalun túl más, későbbi megvalósításra szánt nagyra törő tervei is vannak: a támogatások, pályázati lehetőségek függvényében indítják el azt az apartmanház építési projektet is, melynek során egy közel 50 szobás szálloda jellegű, konyhával ellátott épületet építenek. A termálfürdő tervei közt élménypark is szerepel, adrenalinfüggőknek speciális csúszdaparkkal.

str