Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A klub, ami a vízisport fejlesztését tűzte ki célul

A Velencei-tavi sportélet fejlesztése, a vízisport hagyományok ápolása, a kajak-kenu sportág népszerűsítése és a triatlon meghonosítása a Velencei-tónál – ez a 2019. májusában megalakult Velencei Vízi Sport Club, a VVSC fő célja a térségben. Izgalmas új távlatok várnak tehát a térség vízipsort életére. 

Beteljesült álom

Régi nagy vágya volt már a térség vízisportért rajongó, tenni akaró személyiségeinek egy olyan szervezet létrehozása, ahol közösen, együtt tudnak tenni a Velencei-tó sportéletének fejlesztéséért, a vízisport hagyományainak ápolásáért, a kajak-kenu sportág népszerűsítéséért, illetve a Velencei-tavon a triatlon meghonosításáért. Ilyen személyiség volt többek közt az ötszörös világbajnok és olimpiai ezüstérmes kajakozó, Fidel László is, aki ma már a Velencei Vízi Sport Club elnökeként sporttársaival azon munkálkodik, hogy a jövőben elérjék az általuk kitűzött célokat.

A kemény munka

A kemény munkát, a tervezést és a célok elérését – sportoló létükre - jól ismerik. Több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött mindannyian „öreg” sportolóknak számítanak, akiknek fejében a tudás, szívében a tapasztalat, s mondhatni, kezében a tenni akarás formálódott szövetséggé. Az evezés, a vitorlázás, az úszás, a kajak-kenu vagy éppen a sárkányhajózás és a triatlon is komoly távlatok előtt áll a Velencei-tó térségében, amelyben a „nagy öregek” sokat tudnak tenni.

Alapítók

Az egyesületben olyan, a közéletben és a sportban ismert nevek tevékenykednek, mint Tubel Zoltán sárkányhajós versenyző és edző, aki 2019. augusz¬tus 20-a alkalmából, kiemelkedő tevékenysége elismeréséért a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át. Szipola Antal, a Vitál Club Sportegyesület elnöke, a Velencei-tavi Vízisport Szövetség elnökségi tagja. Dévay László olimpiai aranyérmes triatlon edző, az Alba Triatlon SE alelnöke. De sokan mások is úgy gondolták, tenni kell ezekért a célokért: Pajzs Gábor, Fehéri Péter, Somogyi András, Bársony Péter, Takács Ferenc, Deák Csaba, Fidel Éva, Csapó Tamás és L. Simon László országgyűlési képviselő is az alapítók között van. Az egyesületet két vonalra bontották: a kajak-kenu szakosztályt Tubel Zoltán, a triatlon szakosztályt pedig Dévay László vezeti.

Saját sportbázis

A VVSC elsőként saját sportbázis kialakítását tűzte ki célul, ahol sporttelepet működtetne. A központ létrehozása mellett azonban még számos álmuk megvalósításra vár: senior versenysportolók, illetve ifjúsági versenyzők vízi sportolási lehetőségének biztosítása, versenyeztetése, versenyek lebonyolítása, rendezése, s akár nagyobb tömegsport-rendezvények szervezése is. A tókerülő túraverseny akár már jövőre indulhat az egyesület szervezésében – fogalmazta meg az elnök, Fidel László. Akinek a Velencei-tó térsége – kajakos lévén – igen nagy szerelem. Több mint harminc éve él a közelben, Székesfehérváron, de karrierje okán több városban is megfordult: Vácon kezdett el kajakozni, ahonnan Győrbe került, majd Székesfehérvárra, ahol 10 éven át kajakozott. Húsz év versenysport alatt öt világbajnoki és egy olimpiai ezüstérmet hozott haza. Székesfehérvári vállalkozása mellett alakult ki a jó kapcsolat a Velencei-tavi klub tagjaival. Párjával, Fidel Évával és gyermekükkel pedig azóta is nagy előszeretettel járnak versenyekre, kirándulásokra. A klub megalakulása óta pedig már ez is közös ügyük – tenni a Velencei-tó fejlődéséért valami olyan, amiért igazán megéri ismét hajtani, mint a pályán.