Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A mezőgazdaság jövőjének szakembereit képzik Velencén

A velencei Dr. Entz Ferenc mezőgazdasági iskola az új tanévben technikumként folytatja működését. A 2020-as év nyarán megalakultak a centrumok, melynek keretében az iskola a soproni központú Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumhoz került. Tizenkét iskola közül a legkeletibbként a nagy múltú oktatási intézmény több száz fiatalt indít el minden évben szakmai pályáján, és ad a kezükbe gyakorlati és elméleti tudást egyaránt.

A térség egyik legkiemelkedőbb szakképzési oktatási intézménye a velencei székhelyű Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, amely a 2020-as tanévre elmondhatja magáról: az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően magas színvonalú oktatást és nyugodt tanulási környezetet biztosíthat diákjainak. Az idei tanévben az érettségit adó ötéves technikumi képzés keretein belül elindították a mezőgazdasági és a kertész technikus szakot, a szakképző vonalon pedig a gazda, kertész, kereskedelmi értékesítő, valamint panziós-fogadós tagozatot.


Stossek Balázs igazgató továbbfejleszti az iskola képzési palettáját. - Fotó: S. Töttő Rita

Az Entz-birtok széles palettája
Stossek Balázs igazgató Turcsányi Sándorné törekvéseit tovább gondolva fejleszti az iskola képzési palettáját. Az intézmény nagy területű zárt rendszerében megtalálható minden, ami a mezőgazdasági képzéshez szükséges. A gazdasági haszonállatok gondozása, a róluk való ismeretek bővítése a diákok fontos feladata. A takarmányozás, állatjólléti és -higiéniai feladatok ellátása, a szaporítás megtanulhatók a baromfi, sertés, szarvasmarha, birka és kecske telepeken. A kertészetben szabadföldi és fóliás termesztés folyik, paprikát, paradicsomot, cukkinit, padlizsánt, káposztaféléket, burgonyát, kukoricát termesztenek, de a nagy kiterjedésű gyümölcsöst is megismerhetik a fiatalok. Az itt termelt mennyiség az iskola tankonyhájának, valamint tanboltjának ellátását szolgálja. Ez utóbbi az általános bolti eladóképzésben résztvevők számára biztosítja a szakmai ismeretek elsajátításának gyakorlati lehetőségét.

A tenyészállatok gondozása is a feladat része bizonyos szakokon. - Fotó: S. Töttő Rita

Megújult alapok, nagyszerű fejlesztések
Az oktatás színvonalát emelő fejlesztések közül kiemelendő az iskola emeletráépítési projektje, amelynek költségvetése 247 millió forint volt (fenntartói, kormányzati és önkormányzati forrásokból), és amely során új emelettel bővült az iskolaépület. Az új szinten négy szaktantermet, két csoportfoglalkozásra alkalmas termet, valamint kisegítő helyiségeket (szertárak irodák, mosdók) alakítottak ki. Így az iskolaépület ki tudja szolgálni az oktatási feladatokat, a kollégium épülete pedig visszanyerheti eredeti funkcióját. Ahogy elkészült az iskola új emelete, máris újabb, nagyszabású beruházás kivitelezési munkálatai kezdődtek el az Entzben. A Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” elnevezésű uniós projekt keretében 280 millió forint összértékű energetikai felújítás valósult meg az intézményben. Az iskolaépület alsó szintjein megtörtént a fűtésrendszer cseréje, de sor került a kollégium épületének tetőszigetelésére, a bejárati ajtó és az itteni fűtésrendszer cseréjére is. E projekt keretében elkészült a tanműhely és a gépműhely épületének homlokzati szigetelése, új nyílászárókat építettek be, és a műhelyek modern, hőszigetelt szekcionált bejárati kapukat kaptak. Nagy előrelépést jelent a kollégium tetején kialakított napelemrendszer, amely nagymértékben hozzájárul az intézmény energiafogyasztásának csökkentéséhez.

Programok a diákokért
A 2016-17-es tanévben az iskola elnyerte az Ökoiskola címet, 2018-ban pedig létrehozták, KedvEntz Tehetségpont néven az iskola regisztrált tehetségpontját. A lemorzsolódást gátló pályázat keretében 18 millió forint értékben tudtak számítástechnikai eszközöket beszerezni. A diákok tableteket, számítástechnikai eszközöket kaptak, sokak számára javultak így a tanulás feltételei. A beruházás keretében létrehozták második informatikai termüket, a Tanoda pályázatnak köszönhetően pedig a hátrányos helyzetű diákok számára szervezhetnek kirándulásokat és szakmai programokat.

Gazdaképző tábor 2020 nyarán, a velencei iskolában - ahol a pályaválasztó fiatalok ismerkedhetnek a mezőgazdasággal. - Fotó: S. Töttő Rita

„A névadó dr. Entz Ferenc (1805–1877), a modernkori magyar borászat tudományos hátterének megteremtője orvosként kezdte munkásságát. Több mint másfél évtizedig Fejér megyében, Mezőkomáromban is szolgált uradalmi orvosként, ahol tapasztalatokat szerezett a később egyre sokrétűbb tudományos munkássága részét képező kertészeti tevékenységekben is. A minden emberi problémára érzékeny, más népeket tisztelő, azoktól szívesen tanuló tudós embersége és nemzetépítő hazafisága nyilatkozik meg abban, hogy a legszegényebb néprétegeknek is mesterséget, tudást akart adni a „Vincellér- és Kertészképző Gyakorlati Tanintézet”-ben, amelynek egyenes ági leszármazottja a mai Kertészeti- és Élelmiszeripari Egyetem. Munkássága jelentősen lendített a kertészeti termesztés, a kertészeti tudományok fejlődésén, művei ma is hatással vannak a szakmára és a szakirodalomra, tevékenységének gyakorlati eredménye pedig millió és millió gyümölcsfa és szőlőtőke. Az „entzes” tanárok, felismerve, hogy névadójuk rendkívül színes egyénisége korunk ifjúságának is példájává válhat, tudatosan építik diákjaikkal dr. Entz Ferenc kultuszát, amivel a szakmai elhivatottság elmélyítése mellett a közösségi összetartozás és összetartás szálait is erősítik.”

str