Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

TOP KIRÁNDULÓHELYEK ŐSSZEL

Dinnyési Parasztudvar- őshonos állatpark



A paraszti kultúra és az autentikus falusi környezet mindennapjait bemutató Dinnyési Parasztudvar nem csupán a gyermekeknek lehet ideális kirándulási célpont, hiszen a múlt hagyományainak felelevenítése izgalmas, érdekes és szórakoztató program az egész család számára. Az udvar minden őshonos magyar háziállat fajtát tart a szárnyasoktól a sertéseken át a kisbéri lovakig. A dinnyési várpark mellett található parasztudvar házigazdáinak célja, hogy a mai gyerekek is tudják: a csirke nem nejlonzacskóban, a tej nem dobozban terem, s lássák, hol és hogyan éltek a paraszti kultúrában a háziállatok.
(Dinnyés, Kossuth utca)

Agárdi Parkerdő Sport- és Szabadidőközpont



Agárdon a Parkerdő Sport- és Szabadidőközpont az aktív pihenést kedvelők számára ideális közeg. Sportrendezvények, baráti összejövetelek, országos, illetve nemzetközi találkozók helyszíne. A központban erdei futópálya, műfüves futball- és teniszpályák, valamint szabadtéri fitneszpark is várja az érdeklődőket. A Velencei-tótól mindössze tíz percnyire található agárdi Parkerdő a maga lenyűgöző természetességével teremti meg a megfelelő hangulatot a szabadtéri edzésekhez.
(Gárdony, Szív utca)

Velencei-tavi Galéria



Kulturális kiállításoknak, hangulatos zenei esteknek és irodalmi rendezvényeknek ad otthon a játékra lehetőséget adó Gárdonyi Rönkvár közvetlen közelében található Velencei-tavi Galéria. A sajátos szerkezettel rendelkező galéria, amely korábban magtár volt, izgalmas és színes programokkal, tárlatokkal, illetve rendezvényekkel várja látogatóit az egész évben. Horváth Digó István helyi fafaragó életmű kiállítása 2020. november 1-ig várja a látogatókat.
(Gárdony, Sigray István utca)

Szent Anna kápolna, Agárd



Az agárdi kis kápolna egyik érdekessége, hogy 1863. augusztus 4-én itt keresztelték meg az akkor még alig egy napos Gárdonyi Gézát. Az épületben található kút, melyben az írót megkeresztelték, a mai napig eredeti formájában látható. A Szent Anna kápolna a Velencei-tó déli partjának, valamint Agárdnak is az első temploma volt, hiszen Ürményi Miksa, akkori földbirtokos még a 19. század első felében, 1814-ben építette azt. A Gárdonyi-emlékév keretében, 2013-ban teljesen felújított, hangulatos kis építmény ideális célpontja lehet egy hétvégi, kellemes hangulatú családi túrának.
(Gárdony, Gárdonyi Géza utca)

Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület



A Dinnyési Fertő vizes, nádas területei sokáig a Velencei-tó szerves részét képezték, napjainkban is csak a vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részétől. A természetvédelmi területen szervezett szakvezetett túrákon a résztvevők egész évben megismerkedhetnek a tó élővilágával, és megfigyelhetik a különböző madárfajok mindennapjait. Mindezek mellett a szemfüles kirándulók ősszel felfedezhetik a 10-14 különféle récefajt, a több ezres vadlúdcsapatokat, a magyar természetvédelem címermadarát, a nagy kócsagot, és a nagyméretű gázlómadarat, a szürke gémet is.