Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Világszínvonal a sukorói evezőspályán

 Ezrek versenyeztek, szurkoltak a megújult területen

Több, mint 40 éves múltra tekint vissza a Velencei-tavi Vízi Sportiskola, azaz ahogy a helyiek ismerik: a VVSI. A sportintézményt a teljes mértékben állami tulajdonú Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. működteti, melynek iskolája egyedülálló módon három vizes olimpiai sportágban - kajak-kenu, evezés, vitorlázás -  8-18 éves korú fiatalok utánpótlás-képzésével foglalkozik. Helye van itt a tömeg- és a szabadidősport részére minden korosztálynak, de nem állnak meg a profi szakmai felkészítésnél, ugyanis egyéb sportrendezvényeket, edzőtáborokat, pihenési lehetőségeket is kínálnak. Legutóbbi, eddigi legnagyobb rendezvénye az Evezős Masters Világbajnokság volt, ahol négyezer versenyző és több ezer hozzátartozó, szurkoló érkezett a Velencei-tóra. De nem csak sport-turisztikai jelentősége volt a bajnokságnak: jelentős beruházásokkal tették világszínvonalúvá bázisukat: a sukorói evezőspályát.  

Utánpótlás-nevelési központ

A VVSI nem csak a Velencei-tavi, de a hazai sportéletben is évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be. Hazánk egyik legsikeresebb utánpótlás-nevelési központjaként sok ezer sportolót nevelt már ki. Az elmúlt negyven évből az utóbbi öt volt talán az, amikor a fejlesztések igazán beindultak a sportiskola életében. A VVSI azonban nem csak a sportélet területén tevékenykedik: a 2015. évi fejlesztéseknek köszönhetően az agárdi székhelyen nagyszabású beruházással egy korai fejlesztő és rehabilitációs központot hoztak létre. Így a társaság tevékenysége a verseny- és a tömegsport mellett rehabilitációs és korai fejlesztési feladatok ellátásával is bővült. A cél ugyanis, hogy a fogyatékkal élők sportját is meghonosítsák a telephelyen. A VVSI négy erős lábon áll: a versenysport, a rehabilitáció, a szállás és a szolgáltatások terén is kiemelkedőt nyújt a Velencei-tó térségében.Világszínvonalú evezőspálya

A Velencei-tavi partfal felújításának 14 milliárd forintos projektje 2018-ban kezdődött meg és a tervek szerint 2021-ig tart. Ebben volt érintett több szempontból is a VVSI, amelynek sukorói evezőspályáját még 2019. őszéig világszínvonalúra kellett hozni. Az Evezős Master Világbajnokság idejére a versenyzőknek addigra kifogástalan minőségű pályával és bázissal rukkolhatott elő a sportiskola. A Vízügyi Főigazgatóság a Velencei-tó komplett partfalfelújítása során nagyjából 30 kilométer hosszan újítja meg a tó partját. Ebből megközelítőleg 3 kilométer volt az, ami a VVSI sukoró-velencei versenypályáját érintette. A felújítás során a pálya teljes hosszán elbontották a függőleges partfalat. Helyette rézsűs, rakott kőből álló partfalat alakítottak ki. A hullámokat a rakott kőből álló partfal szinte teljesen elnyeli, ami számos előnnyel és lehetőséggel jár a VVSI számára, hiszen a pálya nagyobb országos és kisebb nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmassá válik, fogalmazott Deák Csaba, a VVSI ügyvezetője. A fejlesztés során elkészült a partmenti út ágyazata, aszfaltburkolata is. A pálya mentén konténeres vizesblokkokat alakítottak ki, amelyek a világbajnokságot követően is hosszútávon szolgálják a létesítmény látogatóinak kényelmét. Továbbá elkészült a céltorony melletti háromszáz férőhelyes, könnyűszerkezetes lelátó is.

Több mint 50 magyar aranyérem

Varázslatos sportteljesítményeket láthattunk 2019. szeptemberében a VVSI sukorói pályáján, ahol közel négyezer sportoló állt rajthoz az Evezős Masters Világbajnokságon. A nagyszabású sportversenyen több mint ötven magyar aranyérem született. Óriási esemény volt ez a Velencei-tó sportturisztikai életében, eredményeket tekintve pedig egyedülálló. Magyarországról több mint háromszáz veterán vágott bele a „nagy kalandba”, köztük volt többek között Nagy-Kapócs Anikó, a VVSI olimpikonja és Dávid Imre, a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke is – előbbi kettő,
utóbbi három aranyéremmel zárta a regattát. Az angolok négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnoka, Matthew Pinsent mellett Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, valamint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is tiszteletét tette a rendezvényen:
– Jól mutatja az evezés igazi erejét, hogy az ötvenkét országból érkezett veteránok a saját pénzükön vesznek részt a versenyen.
A velencei-tavi pálya azonban szeptember után sem sokáig maradt evezős verseny nélkül: ezt követően itt rendezték meg a felnőtt országos bajnokságot, ahol a hazai legjobbak is rajthoz álltak. (forrás: vvsi.hu, feol.hu)