Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Kegyelmi pillanatok - Az őszi tó varázsába szeretett bele Velkovics Vilmos újságíró

„Ősszel vannak igazán jó szelek a vízen, ilyenkor csak úgy kimegyek a tó közepére, leeresztem a vitorlát és élvezem a kilátást” – mondja Velkovics Vilmos, aki a Velencei-tó évek óta visszajáró vendége . Azon belül is Gárdonyé, ahol, mint mondja, a nagy gondok eltörpülnek, a kis örömök pedig naggyá válnak. A politikai hírműfajok színterén jól ismert újságíró a Velencei-tónál lazít rendszeresen – teszi ezt sok más aktív kikapcsolódást kereső vendéggel egyetemben.

Velkovics Vilmost sokan felismerhetik a strandon és a vízen a Velencei-tónál – korábban az MTV-nél, jelenleg pedig a Hír TV-ben vezet politikai műsort. Vilmost azonban most egy egészen más oldaláról ismerheti meg a közönség: visszajáró vendég, majdnem minden szezonban érkezik – őt azonban nem a napsütés, hanem inkább a szél hozza ide, amelyet vitorlájába fog, így szeli a habokat a tavon.
Egy volt évfolyamtársam lakik itt Velencén, ő hozott ide, hogy szörfözzünk. Megtanított engem is szörfözni, s mondhatom, hogy elkapott ez a varázslat. Amikor először betoppantam a velencei plázsra, azonnal megláttam, milyen klassz hely ez! Utána keveredtem át ide Gárdonyba. Mindez hat éve volt. A szörfözésbe és a Velencei-tóba is „beleestem” – vallja be. Ezután már nem volt kérdés, hogy olyan helyet kell keresnie, ahová mindig visszatérhet, ahol mindig van lehetőség a szörfözésre. Így került Gárdonyba. – Közel van a fővároshoz, gyönyörű a környék. Megtaláltam itt a lelkem békéjét. Számomra ez az a hely, ahol a rossz dolgok elviselhetőek lesznek, a kicsit jó dolgokból pedig nagyon jó dolgok lesznek. Az ember fiatalnak érzi magát, egészségesnek, szabadnak, elfelejti a hétköznapokat. Nekem ezt jelenti ez a hely. Idejárunk Pestről, a szörfbázishoz, itt vannak a barátaim, gyakorlatilag tavasztól őszig, amikor csak lehet, minden időmet itt töltöm.

Mint meséli, nem volt semmi alaptudása ehhez a sporthoz, s noha hosszú időbe telik megtanulni, mégis igazán megéri… – Bent a vízben rendkívül jó érzés a száguldás! Amikor a szörf megindul, negyvennel, ötvennel is tud menni. Az ember érzi a lábán a vizet, vág a szél, csodálatos érzés! – majd pedig meg is mutatja, hogy csinálja. Óvatosan ereszkedik a part menti vízbe, majd a szörfre állva kiemeli a vitorlát a vízből. Az a jó, ha a szél azonnal „rákap”, mert akkor indulhat az utazás. – A windszörf az, aminek vitorlája is van – magyarázza később. – Itt nem a hullámok nagysága a lényeg, hanem a szél. Ha az megvan, akkor könnyedén bele lehet feledkezni a mozgásba. Csak visz magával a lendület, és elfeledhető, hátra hagyható minden szárazföldi feladat, munka és teher. Vannak kegyelmi pillanatok, amikor teljesen kikapcsolhat az ember. Amikor bent vagyok a tó közepén, megy le a nap – olyankor leengedem a vitorlát, kiülök a deszkára kicsit, nézelődöm csak. Megesik, hogy teljesen egyedül vagyok a tó közepén.

Velkovics Vilmos visszajáró vendég a Velencei-tónál. - Fotó: S. Töttő Rita

Ezekért a pillanatokért megéri még korán kelni is. A fővárosból érkező Vilmos ezt ősszel és tavasszal is rendszeresen megteszi, hogy itt érje a reggel, a vízen. Majd pedig, a nap, a szél, a víz, a levegő energiájával feltöltődve indulhat vissza, be a szerkesztőségbe,hogy kezdődjön a munka.
Nagyon szép, amikor egy októberi reggelen vagy estén bemegy az ember a tóra… A páratlan látvány, panoráma hamar rabul ejtett – teszi hozzá, ahogy azt is: ősszel azért időnként ellátogat családjával, barátaival a Garda-tóra is szörfözni. Ott erősebb a szél, nagyobbak a hullámok – de állítja: valamiért mégis jobb itt, a Velencei-tónál. „Itt vagyok itthon”.

str

(Fotók: S. Töttő Rita)