Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Kegyeleti emlékhely a tó partján

„Aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli” Szent Istváni intelmek
Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely

A Katonai Emlékpark Pákozd és Sukoró között a Mészeg-hegyen található. Ez a terület az M7 autópálya „Pákozdi pihenő”- től, és a két települést összekötő főút leágazásától közelíthető meg. A Mészeg-hegy az évek során valódi turisztikai központtá fejlődött a területen található három vállalkozásnak köszönhetően. Itt található a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, amely a VADEX Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodó Zrt kezelésében folyamatosan fejlődő és korszerűsödő létesítmény. A terület déli részén ma már félszigetet alkot az egykori Szúnyog-sziget. A „sziget” délről hajóval is megközelíthető. A Halászcsárda több mint 100 éves múltra tekint vissza és az itt készülő ételek valóban nevezetessé teszik azt. A két terület között a Mészeg-hegy szívében, 1951-ben épített obeliszk környezetében, 1,6 hektáros területen helyezkedik el a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely.  

Doni emlékkápolna

A Park része a második világháború doni hőseinek emléket állító Don kanyar emlékkápolna is. A kápolnát az egykor a Don melletti harcokban részt vett veteránok építették elesett bajtársaik emlékére. A közel 100 ezer elesett és eltűnt ismeretlen helyen nyugvó katonára minden évben január 12-én este emlékezünk.
A kezdetek
Az Emlékpark 2000-től 11 civil szervezet együttműködésével, tíz éves munka eredményeként részben Európai Uniós fejlesztési forrás segítségével jött létre és 2010. március 12-én nyitotta meg kapuit. 2012. január 1-től az országgyűlés döntésének megfelelően Nemzeti Emlékhely, amelynek célja, hogy bemutassa a magyar honvédek és így országunk történetének a pákozdi csatától napjainkig folytatott sorsdöntő küzdelmeit, és emléket állítson az esküjéhez hű, mindenkor becsülettel harcoló, és a hazájáért az életét is áldozó katonának.
Szimbolikus időutazás
A Park nem múzeum, de a számos kiállítás és köztéri alkotás által övezett sétaút alkalmas arra, hogy a látogatók szimbolikus időutazáson vegyenek részt és elgondolkodjanak. Nemzetünk történetének e sajátos vetületének „végig sétálása” alkalmas arra is, hogy saját családunk történetére gondoljunk. „A haza védelme minden polgár kötelessége” fogalmaz az Alaptörvényünk. Ez így volt a megelőző időszakokban is. A katona nem más, mint felfegyverzett polgár, sajátos szigorú törvényekkel és szabályokkal körülbástyázott állapota a polgári létnek. Az egyenruhás állampolgár esküjével erősíti meg azt, hogy élete árán is megvédi fegyvertelen polgártársait és a hazáját. A hazáját védő katonát illeti meg az a tisztesség, hogy élete elvesztése hősi halálnak minősül.
Magyarország története bemutatása során az emlékparkban bepillantást enged az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédő harcaiba, az első és második világháború során folyó harcokba és a katona helytállásába, továbbá emléket állítunk 1956 katonáinak és rávilágítunk a békefenntartás embert próbáló eseményeire.

Történelemóra a szabadban

A parkban bemutatott elemek alkalmasak arra is, hogy gyermekeket oktatásuk során hasznos tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítsuk. Erre szolgál a kirándulás során a parkban töltött pár órás vezetett látogatás, amit a pedagógusok igényének megfelelően a folyamatra, illetve egy - egy korszakra vagy eseményre is fókuszálhatunk.
A Honvédség és Társadalom Baráti Kör civil szervezet kezdeményezésére, az általuk kidolgozott program alapján a parkban működik a Hazafiság Iskolája kiegészítő pedagógiai program. Ezen a kilencedik éve folyó, egy tanítási nap időtartamú komplex foglalkozáson eddig már több mint 30 ezer diák vett részt. A program eredményességét jelzi a magas érdeklődési és részvételi számon túl az is, hogy több iskola éves tervébe betervezi a látogatást.
Séta a Pannon-táj fölött
A Park egész évben szabadon látogatható. Minden évszakban remek pihentető program egy kellemes séta az Emlékhelyen. A csodálatos Pannon táj, a dombok és a Velencei tó látványa elvarázsolja a látogatót! Ehhez csatlakoznak a köztéri látnivalók, amik óhatatlan megidézik a múltat és emlékezésre invitálnak. Ha a látottak iránt érdeklődik, akkor érdemes befizetni a szerény belépőt és megtekinteni a tematikus kiállításokat. Ha még mélyebben érdeklődik, úgy a szakértő tárlatvezetők biztosítanak ismereteket. A nyitvatartási idő márciustól novemberig minden nap 10-18 óráig tart, de a többi hónapban is hetente péntek, szombat, vasárnap 10-től 16 óráig várják a látogatókat.
A fiatalokhoz is szól
A Parkban évente több mint 70 ezren fordulnak meg, közülük 40 ezer fő kéri, hogy a tárlatvezetők moderálásával ismerkedhessen meg a közvetített tartalommal. Az önálló felfedezést segítő korszerű applikáció kiépítésével pedig arra az igényre reflektálnak, a látogatók, többszöri látogatásuk során is újabb, mélyebb ismereteket szerezhessenek. A mobil applikáció ugyanis lehetőséget ad arra, hogy okostelefon alkalmazásával, mindenki a saját ütemében és érdeklődésének megfelelő mélységig, az ismeretek megszerzésében akadálymentesen (olvasható és hangzó tartalommal) haladhasson.
A Park maga is igyekszik a fiatalok megnyerésére, ezért életkori sajátosságnak megfelelő programokat szervez. Apródképző és Hadapródképző foglalkozások segítik az ismeretek elsajátítását és gyakorlását. A BakaLand akadálypálya pedig alkalmas arra, hogy a katonai mozgásanyagot szakember által vezetetten, játékos formában sajátítsák el a gyermekek.

A nagyszülő, mint tárlatvezető

A nagyszülőket külön kedveszményben részesítik, ha az unokával érkezik! Ebben az esetben a nagyszülő a „tárlatvezető”, aki az unokája számára maga mesélheti el a látottak alapján a személyes élményeit, családja történetét. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen ez egy nagyszerű alkalom, hogy séta közben elbeszélgetve, az unoka megismerhesse a máskor nem emlegetett történeteket, megidézzék a harcokban elesett egykori családtagokat, régi emlékeket.
A Parkban - éves program alapján - szinte minden héten új kiállítás, előadás, vetélkedő, kulturális bemutató, megemlékezés, fesztivál ad módot egy-egy korszak eseményeinek, a katonáink helytállásának megismerésére, emlékük előtti főhajtásra. Kiemelkedik ebben a sorban a szeptember végi Honvédfesztivál és a nyári Emlékparki Nyár eseményei, amelyek sok ezer látogatót vonzanak. A vendégek kényelmét őrzött parkoló, ingyenes Wifi, valamint kávézó és ajándékbolt szolgálja.

Pákozd, amelyről mindenki tanul

A Velencei tó észak-nyugati részén helyezkedik el Pákozd. Történelmi múltja okán a nagyközség talán az egyik leghíresebb magyar település. A történelemben két győztes csata is őrzi nevét. Az első pákozdi csata 1593. november 3-án volt, amit a török felett arattak, és ami az 1526-os mohácsi katasztrofális vereséget követően első alkalommal ébresztett reményt a magyarságban, hogy le lehet győzni az oszmán hadat.
A második győztes ütközetre 1848. szeptember 29-én került sor. Ekkor a hazánk területére betörő császári csapatokat a Pákozd-Pátka-Sukoró háromszögében felsorakozott magyar honvéd csapatok állították meg, és kényszerítették eredeti célja megváltoztatására. A győztes ütközet méltán kapta a pákozdi csata elnevezést, amely az 1848. májusában megalakított honvéd - sereg első és egyben győztes csatája lett és szimbolikus jelentőséggel bírt, amely ismét a reményt adta a népünknek, van erőnk, hogy szembe szálljunk a császári hadakkal és van remény a forradalomban kivívott szabadságunk megőrzésére.
A szabadságharc elbukott, de azt követően is nagy tisztelet övezte a honvédeket és a csata emlékére már pár évtized múltán, 1890-ben emlékművet állítottak Pákozd határában. A reményt adó győzelmek helyszínén 1951-ben, a második világháborút követő Magyar Néphadsereg obeliszket állított, ezzel jelezve, hogy történetét a pákozdi csatától számítja. A csata emlékére 1978-ban múzeumot alapítottak, amely azóta is hirdeti annak dicsőséges történetét.
Az 1989-es rendszerváltást követően a Magyar Honvédelem Napját az 1849. május 21-i Buda bevételére emlékezve jelölték ki. A pákozdi csata évfordulója a szárazföldi haderőnem napjaként ma sem veszített jelentőségéből. A több mint 170 éve vívott csatára évente a hagyományőrzők által megjelenített évfordulós bemutatók és a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely kiállítása emlékeztet.