Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A velencei Vörösmarty-pince

A Vörösmarty Mihály egykori pincéjében kialakított borozó és a mellette levő fröccsterasz gyönyörű állapotban és pazar panorámával fogadja a látogatókat a Bence-hegyen. 

Népi építészeti remekek
A turisták két szép nádfedeles présházzal találkoznak, s talán nem is tudják, egykor melyik lehetett a Szózat költőjéé, hiszen az az érzése támad a látogatónak, ez a két patinás épület és a mögöttük levő szép pinceágak mindig is összetartoztak. Pedig ez nem volt így, sőt a II. világháború után sokáig váratott magára a népi építészet e remekeinek helyreállítása és földalatti összekötése. A budapesti Városépítési Tudományos és Tervező Intézet Ágostházi László tervező által 1966-ban készített műleírásából tudjuk, hogy a Vörösmarty-présház mögött egy kb. 17 m hoszszú boltozott pince fekszik, míg a szomszédos présház pincéje mintegy 22 méteres. 1966-ban mindkét épület teljesen elhanyagolt állapotú volt, komoly háborús sérülésekkel. A Vörösmarty-présház főhomlokzati fala kidőlt, tetőszerkezete és födéme leszakadt, a többi oldalfal életveszélyesen megdőlt állapotban volt. „A Vörösmarty-présház romjai között megtalálható a bejárati ajtó és az ablakok, a pinceajtó és a faliszekrény maradványai, az eredeti vasalásokkal együtt. A szobaajtó tokja és a falifülke faszerkezete a helyszínen elhelyezve – megvan. Mindezen szerkezeteket a munka megkezdésekor ki kell bontani, hogy újbóli felhasználásra, illetve a másolati darabok elkészítéséhez rendelkezésre álljanak.”

Reprezentatív borozó
A Springer Ferenc vezette Velencei-tavi Intéző Bizottság akkori szándékai szerint a Vörösmarty-pincében reprezentatív igényű borozó létesült, míg a szomszédos épületben a borozó üzemi kiszolgáló helyiségei kaptak helyet. Ami érdekes, s ma is oly szép és izgalmas: a két pince földalatti összekötése. Azt gondolhatnánk, hogy két évszázada így épült meg, pedig valójában a szocialista időszak kevés jó építészeti megoldásainak egyike, amit a VÁTI anyagában olvashatunk: „A két présházépület pincéje között összekötő pinceág létesítését terveztük. Építésének megindítása előtt a két pincefenék egymáshoz való magassági viszonyát – méréseink szerint a Vörösmartyprésház pincéjének padlója mintegy 40-50 cm-rel van magasabban a másiknál – és az új pinceág irányát műszeres mérésekkel ellenőrizni kell. A pince építése a szokásos módszerekkel történik: földkitermelés, dúcolat létesítése, alapozás, oldalfalak, boltozat.”


A velencei borrend ünnepsége a pince teraszán 

A rendszerváltás után…
A rendszerváltozásig felkapott étterem és borozó működött a két nádfedeles ingatlanban. 30 éve magántulajdonba került, majd elindult az újabb kálváriája: bezárták, s az épületek csúnyán lepusztultak. Mígnem az új tulajdonos, a Vörösmarty-pince Kft. – sokakkal összefogva – felújította, s újra a tókörnyéki borkedvelők kedves helyévé tette a pincét, ami 2020 nyarától újra fogadja a látogatókat. A velencei Vörösmarty-pincét a magyar költészet, Vörösmarty életművének és a könnyű etyek-budai borvidéki borok kedvelőinek most újra érdemes felkeresniük.