Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

TOP látnivalók

Íme, néhány mesés látnivaló a Velencei-tó kulturális régiójából:

CZIRÁKY-KASTÉLY, LOVASBERÉNY

 A XV. századi előzményeket is tartalmazó kisebb kúria és a környező birtok 1730-ban került a gróf Cziráky család tulajdonába. Az épület klasszicista vonásait és a messze földön híres angolkertjét az 1800-as évek elején alakították ki. A parkban igen szép különálló kastélykápolna is található, melynek belső falképeit restaurálták. A lenyűgözően szép és védett, ma már romosodó műemlék jelenleg is látogatható.

 

LENKE GALÉRIA, LOVASBERÉNY 

 Az 1798-ban épült galériában Ütő Endre híres operaénekes, aki korábban az Opera főigazgatója volt, a zene mellett szobrászattal is foglalkozott. A galériában kerámia- és faragószobrász munkáit lehet megtekinteni. A jelenleg védett műemlékház érdekessége, hogy a LENKE név – a művész feleségének keresztnevén túl – a Lovasberényi Első Népi Közművelődési Egyesület rövidítése is.

 

HELYTÖRTÉNETI, KOVÁCS- ÉS ÁSVÁNY KIÁLLÍTÁS, KÁPOLNÁSNYÉK.

 Kápolnásnyék igen nagy hangsúlyt fektet a múlt nagyjainak bemutatására. Megismerkedhetünk itt Vörösmarty Mihály és Kápolnásnyék – régre visszanyúló – kapcsolatával is. A helytörténeti kiállításon a régmúlt emlékein keresztül a község történelméről is többet megtudhatunk. A Velencei-tó halászeszközei és a terület néprajzi hagyatékai is megtalálhatók a gyűjteményben. A kovács múzeumban a múlt század elejét idéző kovácsműhely, az eredeti kovács szerszámokkal és a hozzá kapcsolódó egyéb tárgyakkal együtt látható.

 

MESZLÉNYI WENCKHEIM KASTÉLY, VELENCE

 A Velence Korzó mellett található a Velence-tavi kastélyok egyik jelentős, mai napig megmaradt értékes épülete, amely 1888–89-ben épült Say Ferenc fehérvári műépítész tervei szerint Meszleny Pál megrendelésére. 1921-ben a Wenckheim grófi család lett a tulajdonosa a kastélynak. Jelenleg az épület könyvtárként és házasságkötő teremként működik.

 

BRUNSZVIK- (BEETHOVEN-) KASTÉLY, MARTONVÁSÁR

 A martonvásári birtokot és a grófi rangot Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta, ahol később fia, Brunszvik Ferenc építette fel a kastély épületét. A kastély mai formáját  az 1870-es évekbeli neogótikus stílusú átépítésekor nyerte el. Az épület körül lévő 70 hektáros park számtalan természeti kincset rejt, amely valóságos földi paradicsom, közepén egy kis tóval és egy szigettel, amelyen ősfás park, valamint egy szabadtéri színpad is található. A környezet szépsége mellett a Brunszvik-család női tagjaihoz fűződő barátsága vonzotta Beethoven-t erre a mesebeli helyre, így a kastélyban egy Beethoven emlékmúzeumot is kialakítottak az idők során. Mindezek mellett az épület a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának is a székhelye.

 

KAKTUSZKERT, GÁRDONY

Május közepétől egészen szeptember végéig csodálatos virágpompával kápráztatja el látogatóit a gárdonyi Kaktuszkert. Vizuális, vásárlási és maradandó élményt kínál a kert, ahol több ezer kaktuszt gondoznak nap mint nap. A legnagyobb növény közel 3 méter magas, de találkozhatunk néhány milliméter nagyságúval is. Ideális program lehet családosoknak, vagy lazítani vágyóknak. 

 BN