Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

TOP biciklis pontok a tó körül

Kerékpárral végigtekerni a Velencei-tó térségében olyan élmény, amely egy életre szól. Remek kerékpárutak, csodás panoráma, izgalmas gasztronómia és színes programok várják az aktív turizmus kedvelőit 2024-ben is.

A Budapest-Balaton kerékpárút kiépítésével, a Kincsestáj projekt létrehozásával, valamint a többi, a Velencei-tó közelében futó bicikliút fejlesztésével olyan infrastruktúra jött létre a kerekezők számára, mely már valódi kikapcsolódást nyújthat minden aktív turista számára. Szervizpontok, ivókutak, árnyékos pihenők állnak rendelkezésre – mégpedig olyan helyszíneken, ahol tartalmas élményekre is számíthat a szemlélődő. Ezek közül mazsoláztunk most párat, kedvcsinálóként.

Pump Track kerékpárpálya (Velence, Tábor u. 14.)
Nem csak azoknak érdemes elhozniuk a biciklit vagy rollert a nyaralásra, akik hosszabb utakat terveznek vele. Azoknak is, akik azt szeretnék, hogy gyermekük mozgalmas kikapcsolódást találjon magának. Ilyen a velencei pumpapálya, ahol könnyebb és nehezebb kiépített pályákon kerekezhetnek a fiatalok. Van itt minden, ami a biciklisek számára fontos lehet: szervizpont, mosdó, pihenő.

 

Fafaragásos kerékpáros pihenő (Pázmánd, Deák Ferenc utca)
Látványos fafaragásokkal körülvett, fedett kerékpáros pihenő várja Pázmándon a bicikliseket. Kútvízzel és UV-sugárzás mérővel felszerelt kis pont ez, ahol Varga Norbert, helyi fafaragó művész figurái teszik emlékezetessé az itt töltött időt. Kulturált lehetőség ez mindazok számára, akik átutazóban vannak, akár Budapestről, akár a Balaton felől közelítik meg a Velencei-tó térségét. A panoráma is magáért beszél a környéken.

 

Vízparti pihenőpont (Gárdony, Holdfény sétány)
Nem kifejezetten kerékpáros pihenő, ellenben a gárdonyi Holdfény-sétány mellett halad el az a kiépített, elkülönített és biztonságos kerékpárút, melyről kicsit letérve a tóparton pihenhet meg a kerekező. A sétányon stég, étterem, utcabútorok, parkok, szálloda és természetesen a Velencei-tó teljes panorámája biztosítja a remekbeszabott élményt. A kis sárga hídon áttekerve pedig tovább folytathatja útját a kerekes vándor.

 

Természetvédelem a vízen (Dinnyési kilátó)
Az elmúlt időszakban felújított dinnyési kilátópont a Sarvajc-kereszt mellett található, ahol a tó természetvédelmi területére kitekintést nyújtó látvány mellett szervizpont is várja a bicikliseket. A pihenőpont napfelkelte és naplemente idején is többet nyújt az átlagos kerékpárpihenőknél. Csak néhány lépcsőt kell megtenni ahhoz, hogy a kerékpáros szeme elé táruljon a Velencei-tó madárvilága, nádasai, szigetei és a felette elvonuló, élelmet kereső vadlibák sora.

 

Hegyi élmények (Mészeg-hegy, Pákozdi Pagony, Katonai Emlékpark, pákozdi kikötő)
A magas fákkal övezett pákozdi kerékpárútról letérve, a 81307-es mellékútról pillanatok alatt megközelíthető a Pákozdi Pagony biciklivel is. A Sukoró és Pákozd között található kirándulóhelyen állatpark, pihenők, erdei tornapálya, játszótér várja a látogatókat. A Mészeg-hegy e gazdag faunájú területén akár egésznapos kikapcsolódást is tervezhet a kerekező. Ha pedig kicsit még feljebb bicikliznek, a pákozdi Katonai Emlékparkot is megnézhetik, még feljebb a Halász csárdát, valamint a pákozdi kikötőt, ahonnan akár át is hajózhatnak a kerékpárosok a Velencei-tó túloldalára.

 

Jelképek árnyékában (Sukoró, kettős kereszt)
2023-ban állították Sukoró egyik legszebb panorámájú pihenőpontján, a Fehérvári út melletti dombon azt az emlékkeresztet, amely Nagy-Magyarország térképével történelmi igazodási pont is egyben. Nem véletlenül hívják a helyet Panoráma dombnak: a turisták innen rálátnak a teljes Velencei-tóra, valamint a tavat övező településekre. Naplemente idején a kiépített padokon megpihenni felejthetetlen élmény. Közben pedig érdemes elolvasni az emléktáblát is, amely Trianonra emlékezteti az arra járót.