Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A nyár illata - Átmentés karácsonyra: a Gárdonyi Levendulás kincseivel

Gárdonyban Bory-Nyiri Zsuzsanna már az év végi ünnepkörre készül lélekben. Levendulakertjében júliusig illatozott az angol és a francia levendula, ám a szezon végeztével sem fejeződik be a munka. Csak áthelyeződik a műhelybe, ahol illatos és dekoratív csomagok készülnek.

Szappanok, illóolajok, levendulavizek, párnácskák készülnek Bory-Nyiri Zsuzsanna kezei alatt a Gárdonyi Levendulás terméseivel. A nyár elejéig virágzó levendulák lilán, illatosan duzzadó aprócska virágai ihlették az alkotásokat, amelyek a bemutatótérben fogadják a látogatókat. A nyári szezon végeztével kezdődhet a felkészülés a következő nagy eseményre, a karácsonyra. Zsuzsanna, miközben mutatja az alapanyagokat, mesél:
– Hat éve kezdtük a levendulást. Akkor ültettünk először 500 tő franciát, majd minden évben még egy százassal megtoldottuk, így mostanra 800 tő francia és 200 angol levendulánk van. A francia levendulát elsősorban azért ültettük, hogy legyen egy kellemes relaxációs kertünk. Azért nyitottam meg az emberek előtt, hogy ők is részesüljenek ebből az élményből. Majd adta magát a folytatás: megkezdtük a lepárlást, elkezdtük az olaj és víz készítését.


Fotók: S. Töttő Rita

A jövő a környezettudatosságban van
A párlatok után a szappanok készítését is kitanulta Zsuzsanna.
– Először levendulaszappant készítettem természetesen, ami nagyon megtetszett, ezért ezt követően kikísérleteztem több más szappant is. Csak természetes anyagokat és kizárólag gyógynövény olajokat használok, azon belül is csak illóolajat, nem illat olajat. A színezék is természetes bennük.
A szappanban csak növényi zsiradékot alkalmazok, tehát vegán, s mindemellett környezettudatos is, mivel pálmazsírt sem használok a kezdetek óta – árulja el Zsuzsanna, aki már 5 éve is pálmazsírmentesen készítette szappanjait, ami még manapság sem megszokott dolog. A csomagolásra is nagyon ügyel az alkotó: környezetbarát anyagokat használ és amikor lehetőség adódik, kooperál hasonló felfogású alkotókkal.

Továbblépés, kikacsintás
– Az Ez+Az Judit mellett a Réthy Fashion is ilyen, ők újrahasznosítással foglalkoznak, dolgozunk együtt rendszeresen. Úgy érzem, a környezettudatos vonal jó döntés volt, mert mára azt látom, hogy ez a jövő – vélekedik Zsuzsanna, akinek ez a történet még inkább szerelem, ugyanis építész tervezőként dolgozik a mindennapokban. Célja mégis az, hogy a „levendulaszakmában” is tovább tudjon lépni, eljusson külföldre.

Már az év végére készül
A család régi parasztházát újították fel, s ott él Zsuzsanna családjával. Ennek a kis terasza néz közvetlenül a levendulával borított gyönyörű kertre, melyben két kis havagnese kíséri minden lépését. A lemenő nap fénye lilára festi a természet legszebb kékjeit, amely már önmagában is meditatív hangulatra ösztönzi a szemlélődőt. Könnyen érkeznek ilyen miliőben az ötletek a karácsonyra is: apró lila csomagok papírdobozba öltöztetve, illatos, elegáns levendulacsodákkal. Zsuzsa hamarosan már ezeken dolgozik…

Lepárlás
Vízgőz desztillációval a vizet átpárolják a teljes levendula mennyiségen, és ahogy a vízgőz áthalad a virágon, kivonja a növényből az olajtartalmat. Itt válik ketté a folyamat: készül belőle sűrű olaj és hígabb víz. Mindkettőben benne vannak ugyanazok a hasznos anyagok, csak az olajban koncentráltabban, a levendulavizet azonban nem kell hígítani, egyből a bőrre lehet fújni.

A limonádé levendulaszörp titka
„Először elkészítem a cukorszirupot, bár kicsit másképp, mint szokás: nem 1:1 arányban keverem a vizet és a cukrot, hanem 1 egységnyi vízhez fele annyi cukrot teszek. Úgy gondolom ugyanis, hogy túlcukrozzák manapság a szörpöket. Így sem romlik meg, egy éves szörpjeinket is isszuk ma is. A szirupot kicsit léhűtőm, s ebben áztatom meg a levendulát egy héten keresztül. Teszek mellé citromfüvet és a végén egy kevés citromsavat. Így kap egy kis citromos ízt is. Ezután kiveszem a levendulát, átszűrőm a szörpöt. Utána még dunsztolni kell – felforralni –, s ezek után lehet csak tenni az üvegekbe.”

A levendula hatása
Nem csak szépségével, de hatásával is lenyűgözte már az emberiséget a levendula. A gyógynövény ugyanis igen sokoldalúan használható a mindennapokban. Legismertebb előnye talán stresszoldó, nyugtató hatása, de görcsoldóként, fájdalomcsillapítóként is alkalmazzák évszázadok óta. Sebfertőtlenítő hatást is tulajdonítanak neki. Zsuzsanna szerint azonban csípések kezelésére is alkalmas, azonnal nyugtatja a viszkető, gyulladt bort. Sőt mi több, távol tartja a kullancsokat is, mondja. Ezerféle módon felhasználható: készülhet belőle tea, üdítő, fröccs, kávé, párologtató olaj, krém, fürdő, méz, fagylalt, vaj – egyszóval bármi, amelyben az illata vagy gyógyhatása kiteljesedhet.