Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

TOP 5 látnivaló

Olyan különlegességeket hoztunk a Velencei-tó magazin TOP 5 rovatába, amelyeket érdemes más szemmel is megnézni, mint korábban. Van, aki naponta elautózik, elsétál a Szarvas szobor mellett Gárdonyban, mégsem tud róla semmit. A lovasberényi Kazal-hegy geológiai csodáját azonban alig ismeri valaki, ahogy a verebi vitézzel sem biztos, hogy sokan találkoztak. Eláruljuk azt is, miért érdemes ellátogatni a nadapi templomba és a legvégén pedig azt, hol lehet egy ilyen kirándulás csúcspontja a Velencei-tónál.



1. Gárdony Szarvas szobor
A lakóknak, a nyaralóknak és a kirándulóknak is valódi igazodópont Agárdon a szarvas szobor. Az alkotás nem más, mint a csodaszavas alumíniumba öntött mása, amely sok évtizede áll itt rendíthetetlenül. A gyerekek szeretik – a sok simogatástól fényesedik is rendesen az anyag –, de a felnőttek számára is fontos helyszín, gyakran mondják, hogy a Szarvas szobortól merre található az, amit keresnek. Idén 57 éve – 1966-ban – készítette a szobrot Huszár Imre Munkácsy Mihály-díjas alkotó. A művész számos állat figurát alkotott már korábban, s főképp art deco stílusban. Köztéri alkotásait felfedezhetjük Párizsban, Herenden, Tihanyban és Budapesten is. (Agárd, Pető u. – 7-es főút sarok)



2. A lovasberényi Kazal-hegy
Nagyon érdekes geológiai képződmény húzódik Lovasberény határában, a Kinizsi út mentén. A 186 méter magas Kazal-hegy olyan, mint egy félbevágott löszös földdarab. S valóban: a hegy anyagát úgynevezett típusos lösz alkotja, amely különleges színét is adja. Ennek a helynek igazi lovasberényi legendája van: állítólag a mai napig nem eldöntött, hogy természetes úton alakult-e ki ez a képződmény vagy mesterségesen, azaz emberi munkálkodás eredményezte. A feltételezések szerint ugyanis ezt az anyagot előszeretettel alkalmazták építkezésekhez, ezért a korábbi évtizedekben löszbányászat helyszíne is volt. Az biztos, hogy a hegy egyik oldala mára egy magas, nyers falképződmény lett, amelyben előszeretettel fészkelnek a gyurgyalagok és a fecskék. (Lovasberény település vége tábla után, Velence felé, a 8119-es úton jobb kéz felől)



3. A verebi vitéz
A verebi vitéz a magyarság története iránt érdeklődő turisták számára lehet igazán érdekes. Vereb igazán különleges helyszín, ugyanis országos szinten is ritka leletet találtak itt, a Pogánykőnél 170 évvel ezelőtt: egy honfoglaló ősünk maradványai kerültek elő lovának csontjaival együtt. A honfoglaló – a mellette megtalált maradványokból ítélve -, közepesen magas rangú személy lehetett, mellette megtalálták nyílhegyeit, pénzérméit, övének díszeit, csatját, karikás csüngőjét. Koponya maradványaiból az is kiderült, hogy korának orvosai úgynevezett trepanációt, vagyis koponyalékelést hajtottak végre rajta. A vitéz halálát azonban nem e műtét okozta, de pontos okának megfejtéséhez még nem jutottak közelebb a régészek, antropológusok. Azt azonban már lehet sejteni, hogy körülbelül hogy nézhetett ki: a verebiek megalkották a vitéz elképzeléseik szerinti mását, amely előzetes bejelentkezéssel megtekinthető a helyi művelődési házban. (Vereb, Vajda János u. 5., Bejelentkezés az alábbi telefonszámokon lehetséges: 06-70-433-4009, 06-30-562-9074, illetve 06-22-238-006).



4. Nadapi Palermói Szent Rozália-plébániatemplom
A Velencei-tó térségének egyik legmagasabban fekvő településén, Nadapon, annak is a legmagasabban az ég felé nyúló épületében, a Palermói Szent Rozália-plébániatemplomban különleges emlékeket őriznek a helyiek. Ezen a helyen, de egy azóta már szinte teljes egészében elpusztult templomban keresztelték ugyanis a Kápolnásnyéken született Vörösmarty Mihályt. EA jelenlegi csodálatos, neogótikus épület mögött található az egyetlen megmaradt falrészlet, amely a korábbi templom maradványaként tanúskodik a múltról. (Nadap, Haladás út 54.)



5. Szúnyog-sziget
Korábban teljes sziget volt, majd a tó partjánál mesterségesen feltöltötték, így vált félszigetté a Szúnyog-sziget. Korábban Pákozdi-félszigetnek hívták, de talán nem kell találgatni, hogy miért nevezte át a köznyelv. A szúnyogok mellett azonban még igen sokféle állat- és növényfaj számára kedvelt élettér. A helyi turizmus is vonzó: a halászcsárda, a hajókikötő – ahová a nyári szezonban rendszeresen kiköt a tó másik oldaláról induló hajó -, a horgászati lehetőség és a panoráma is pazar a Velenceitó ezen oldalán. Kerékpárral, autóval és hajóval is megközelíthető, útba esik a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark, valamint a pákozdi Katonai Emlékpark is. (Az M7-es autópályáról a Pákozdi pihenő lejárónál, a 81307-es számú úton a Velencei-tó irányába, annak legvégén