Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

TOP 10 télre

Akár egy csendes sétára vágyunk a tóparton, akár egy kirándulásra a Velencei-tó térségében, számos ötletet tudunk adni erre a szezonra is. A kikapcsolódásra vágyókat ezúttal a térség kevésbé ismert pontjaira invitáljuk, kérjük hát olvasóinkat, tartsanak velünk.


A három harang otthona

1. A három harang otthona
A velencei Szent István király római katolikus templomban három harangot őriznek: van benne egy Slezák László harangöntő által 1947-ben öntött nagyharang, egy kisebb lélekharang, valamint egy 1554-es öregharang, melynek eredete homályba vész. A templom Meszleny-szobájában kiállítás mesél a múltról. (Velence, Fő út 70.)


A népi építészet ékszerdoboza

2. A népi építészet ékszerdoboza
Védett népi műemlékként tartják számon Velencén Sára Szűcs Lajos pincéjét, amely – ha nem is egy misét, de egy kirándulást mindenképp megér. A népi építészet remek példáját láthatjuk itt, amelynek eredeti stílusjegyeit máig megőrizte ez a kedves kis pince. A hófehér fal és a színes faajtó, valamint az apró zsalus ablak csodálatos, dolgos emlékeket őriz. (Velence, Pincevölgy 68.)


 Megmentett emlékfa

3. Megmentett emlékfa
A gárdonyi Velencei-tavi Galéria udvarán, a Gárdonyi Géza Emlékház oldalában található a Gárdonyi emlékfa, amelyet óvnak, öntöznek a helyiek. Egy körülbelül 80-90 éves gyümölcsfáról van szó, amelyet helyi kertészeti szakember segítségével sikerült megmenteni az aszálytól és a pusztulástól. 2022 nyarán nevezték el Gárdonyi emlékfának. (Gárdony, Sigray István u. 1.)


Szoborba öntött zene és szerelem

4. Szoborba öntött zene és szerelem
Martonvásár főterén áll a térség egyik legjelentősebb és legismertebb szerelmi történetének szobra: Beethoven és a „Halhatatlan kedves”, azaz Brunszvik Jozefin érzelmes, romantikus kapcsolatáról és a zene iránti rajongásukról szól az alkotás. A szoborkompozíció Nagy János alkotása. (Martonvásár, Emlékezés tere)


Napfényben is szép a Holdfény

5. Napfényben is szép a Holdfény
Érdemes kellemes sétát tenni a gárdonyi Holdfény sétányon, amely az elmúlt hónapokban nagy változáson ment keresztül. A partfal megújulását követően parkosítottak, új térelemeket helyeztek el, valamint padokat is kihelyeztek a Velencei-tó egyik legszebb partszakaszára. A sétaút mellett kerékpárút is halad, a sétány végén pedig egy szépen felújított kikötőben és a sirályokban gyönyörködhetünk. (Gárdony, Holdfény sétány)


Lelakatolt vízparti szerelem

6. Lelakatolt vízparti szerelem
Romantikus lehetőségeket tartogat a szerelem lakatfala a Panoráma partszakaszon, ahol közel tíz éve várja a szerelmespárokat ez a különleges vaskerítés. Rengetegen lakatolták már ide érzelmeik jelképeként a lakatokat, és írták rá a nevüket. Tehetünk ide új lakatot vagy bogarászhatunk az itt járt szerelmesek bizonyítékai között is. (Gárdony, Panoráma partszakasz)


Gárdonyi 4 éves-kori otthona

7. Gárdonyi 4 éves-kori otthona
Agárdpuszta és Eger között még több mint egy tucat településen élt Gárdonyi Géza. Köztük például Pátkán, ahol 4 évesen töltötte egy ideig a mindennapokat. Az emlékhelyet egy tábla jelzi a Vak Bottyán téren, ahol többek között egy turul és több világháborús emlékmű is található. A kis ház oldalán olvasható a felirat: „Itt élte gyermekkoraboldog napjait Gárdonyi Géza magyar író 4 éves korában 1867-ben”. (Pátka, Vak Bottyán tér)


Életnagyságú betlehem

8. Életnagyságú betlehem
Az életnagyságú betlehem szoborkompozíció 2021-ben került ki a pázmándi Fő út melletti buszmegállóhoz, ott is a Királyi Konyha védett terasza alá. Az ünnepek alatt csodájára jártak a látogatók, majd pedig átkerült a felújított tájházba. Érdemes a mostani ünnepek alkalmával is megkeresni az alkotást, melyet Varga Norbert, helyi fafaragó készített. Lenyűgöző, felemelő munka. Ezúttal a művelődési ház előtt kapott helyet a munka. (Pázmánd, Fo utca 66.)


Kerámiák otthona

9. Kerámiák otthona
Autentikus és újkeletű kerámiatárgyakat csodálhatunk meg a Sukorói kerámiáz-lakban, ahol az alkotó hagyományos cserépedényei és mai, modern kerámiamunkái is megtekinthetőek. A színes csuprok és tányérok között szezonális alkotások is találhatók: őszre halloween tökök készültek, tavaszra virágok, nyárra gyümölcsök „teremnek” Fekete Krisztina keramikus kezei alatt. Az őszi-téli időszakban délután 16 és 18 óra között található meg a kézműves műhelyben. (Sukoró, Fő utca 64.)


Híd a karácsonyfa előtt

10. Híd a karácsonyfa előtt
Vereben, a Pogánykő honfoglalás kori sírlelet és a háromszájú kemence között majdnem félúton érdemes tenni egy kis pihenőt. A főút melletti kis park a Berényi és a Petőfi út kereszteződésénél található. Itt szokták feldíszíteni a helyiek a település karácsonyfáját, amely mellett egy kedves kis fahíd áll. Szép fényképek készíthetők ezen a helyen, de találkozási és pihenő pontnak sem utolsó. (Vereb, Berényi-Petőfi út kereszteződésé)