Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Háztájiak karnyújtásnyira

Két éve nyitotta meg a Dinnyési Parasztudvart Király Attila és Takács Mónika, akiknek legmerészebb álmaiban sem szerepelt akkora siker, mint amit mára mégis megértek. Ezrével érkeznek hozzájuk a gyerekek, akik boldogan vetik bele magukat egy mára már letűnt kornak tűnő földközeli, paraszti világba. Ahol az állatok úgy élnek, ahogy régen a tanyákon. Boldog itt állat, ember egyaránt.

A Dinnyési Parasztudvarban egyszerre lelassul és felgyorsul az idő: amikor ide betér az ember, a nagyvárosi pörgés zúgó zajából hirtelen egy egészen más dimenzióban találja magát. Egy 50-100 évvel ezelőtti világban, ahol ideje van mindennek: etetésnek, vendégfogadásnak, törődésnek – mondhatni igazi rendje a világnak. Másrészről pedig az itt töltött órák pillanatok alatt elrepülnek, mert a tanya minden szegletében új, felfedezésre váró élmény várja a látogatót: itt egy napozó ló, amott egy újszülött csikó, máshol, mintha maga Füles bandukolna ki a Százholdas Pagonyból.
Kiscsibék, tollasok, malacok, ezer fecske az égen s komótosan kérődző szelíd tehén éli itt mindennapjait, nem csak látszólag teljes egyetértésben. Együtt alszik a liba a macskával és a kutyával, s mint egy nyomozó, követi Jack, a liba vagy éppen Pistike, a kiskecske az érkező csoportokat. Itt mindenki barátságos, egyetlen háztáji sem mérges, még a kissé ijesztő külsejű pulykák sem.


A parasztudvarban minden állat jámbor, kézhez szokott jószág Fotók: S. Töttő Rita

Jófej állatok
Talán az a titok, hogy tényleg jófejek az állatok, nem rácson keresztül nézhetik meg a gyerekek őket, hanem bemehetnek közéjük – gondolkodik Király Attila házigazda, miért is lett ilyen népszerű az udvar. – Valóban ez az igazi varázsa a dolognak. A szülők szokták mondani, jobban szeretnek ide jönni, mint az állatkertbe, mert itt testközelből ismerhetik meg az állatokat ők és a gyerekek is. Sőt mi több, etetni is lehet az állatokat: répát, almát hozhatnak a vendégek. A nyuszik, kecskék, lovak, csacsik mind szeretik, szívesen elfogadják – mondja Attila, aki azért elárulja: sokat kell foglalkozni az állatokkal, hogy ilyen barátságosak legyenek. – Jól kell velük bánni, hogy bármilyen gyereket oda lehessen engedni hozzájuk.

Szigorúan őshonos fajták
A tanya magyar őshonos állatokat tart, a házigazdák ugyanis nagyon fontosnak tartják a fajtatisztaságot. Éppen ezért egyedeik többsége a gödöllői génmegőrzőből származik. – Most érkeztek hozzánk a csibék is Gödöllőről, fajtatiszta őshonos tyúkok lesznek belőlük. De őshonos a fodros liba, magyar kacsa, gyöngytyúk, bronzpulyka, rézpulyka, ahogy a cikta és a cigája juh, a hortobágyi racka, vagy a magyar parlagi kecske is. Tervek továbbra is vannak: szeretnének bivalyt és mangalicát is tartani, ám ez még a jövő zenéje. – Meglátjuk, hogy alakul a világ mostanában – mondja bölcsen a házigazda.


Király Attila számára a malacok is házi kedvencek

Nyári kalandok
A nyár folyamán családok számára szeretnének programokat szervezni, addigra ugyanis vége lesz az osztálykirándulások szezonjának: kézműveskedéstől a lovaglásig sok mindennel készülnek idén. Minden nap nyitva vannak nyáron, reggel 10 és délután 18 óra között várják a látogatókat. – Célunk, hogy minél több gyereket megtanítsunk a szabadidős lovaglásra – hangsúlyozza Attila, ahogy azt is: szülőknek szerveznek traktorvezetést, gyerekeknek traktorban utazást, s a nyár folyamán a tábor sem maradhat el: - Napközis tábort szervezünk minden második héten. A gyerekeket omnibusszal visszük ebédelni, pénteken pedig bográcsozást tartunk a szülőkkel. Remek program szokott lenni, nem véletlen, hogy vannak már visszatérő táborozóink is.