Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Dinnyési Várpark: Középkori magyar történelem és több száz szent egy helyen

Ma már nem csak történelmi, de szakrális történeteket is mesél a látogatóknak a Dinnyési Várpark. A 2022-es esztendőben ugyanis olyan újdonságokkal gazdagodott Alekszi Zoltán házigazda birodalma, amely azoknak is tartogat újdonságot, akik korábban már ellátogattak ide. Erről tanúskodik a negyedik Guinness-rekord, valamint az a több száz méter hosszú vitrinfal, melynek biztonságában sorakoznak a világ szentjei.

Várpark, skanzen és a szentek fala tette teljessé a Dinnyési Várpark birodalmát az idei esztendőre. A nyári szezon kezdetekor negyvenöt anyaghű vármakett tanúskodik arról, milyenek voltak a középkori magyar várak. 2018-ban az elsőt, 2022-ben pedig már a negyedik Guinness-rekordot is megkapta a Várpark. Legutóbbit a 2021-es év újdonságaiért: Léta, Diód, Bágy és Breáza vára, továbbá a feketehegyi palánkvár, és az azóta megépített Fehéregyháza favára is bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. Ez utóbbira azért esett a házigazda választása, mert a legendák szerint itt tűnt el Petőfi Sándor. Persze további tervek is vannak: a jászberényi vár és Szentkirály vára mellett a jövőben felépülhet a Várparkban a székesfehérvári Bazilika makettje is. Az álmok között szerepel továbbá egy fa rotunda, azaz körtemplom és a régészek által nemrégiben felmért dinnyési templom makettje is.


Több száz szent szobra vitrin mögött: készülnek már az új alkotások is Fotók: S. Töttő Rita

Megelevenedik egy középkori magyar falu
A skanzenbe érve egy Árpád-kori település elevenedik meg, amelyben betérhetünk egy 11. századi fatemplomba is. Ebben az épület rekonstrukcióban a Magyar Oltár látható Szent István király, Szűz Mária és Szent László király, valamint az összes Árpád-házi szent szobrával. A skanzenben korabeli veremházakat s olyan építményeket mutat be a házigazda, melyekben a jelentősebb mesterségeket elevenítik fel a Várpark eseményein: kőfaragó, halász, fazekas, bőrmíves, nemez készítő is megjelenik a programokon, a Kárpát-medencét felölelő fazekas kiállítás azonban folyamatosan látogatható.


A Szentek falának avatásán: Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg a kezdeményezést 

Kevésbé ismert építmények 
A skanzen mellett két különleges építmény is helyet kapott: eredeti méretében láthatunk egy honfoglalás kori szekérvárat, valamint egy palánkvárat. A szekérvárat azért tartotta fontosnak bemutatni az alkotó, mert már az ókortól kezdve a hadi taktikák fontos részét képezte. Mozgó védelmi és támadó feladata is volt. A palánkvárat pedig Székesfehérvár írásos emlékei ihlették, amelyek szerint a város központjától 5 kilométerre, „Fekete-hegyen” építettek egy ilyet.


A legújabb, 2022-es Guinness-rekord

Habakuktól II. János Pálig
A Várpark körül az elmúlt időszakban egy igen különleges és látványos fal épült: a vitrinek biztonságos fala mögött, 300 méter hosszan láthatók az Oroszi fazekas-szobrász család alkotásai, 614 szent szobra. Időrendi sorrendben a Krisztus előtt 7. század környékén élt Habakuktól II. János Pál szobráig lehet végigsétálni az alkotásokkal teli fal előtt. Persze nincs még itt az összes, árulta el Alekszi Zoltán, hiszen a világon 10-12 ezer szentet tart nyilván az egyház. De így is minden földrészről itt vannak a legismertebbek. S ha a Jóisten is úgy akarja, akkor a jövőben ez a gyűjtemény is bővülni fog.