Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

EFOTT - CSAK SZABADON VELED

Idén nyáron ismét a Velencei-tó partjára látogat a hallgatók legnagyobb rendezvénye, az EFOTT Fesztivál. A remek fellépők, a strand, az egyetemi közösségek már régóta állandó értékei a rendezvénynek, de ezúttal a visszatérő fesztiválozók számára is tartogatnak újdonságot a szervezők.

A 2020 óta tartó koronavírus-járvány vonzata, hogy számos ponton változott meg a fiatalok élete, és ez a fogyasztói igények változását is maga után vonta. Felértékelődtek a közösségi élmények, a családias hangulat, a célzottan fiataloknak szóló programok; valamint a megfizethetőség is prioritássá vált. Ezek a változások adják a „Tied a fesztivál” koncepció alapját, mely az eddigieknél is jobban fókuszba helyezi az egyetemistákat és főiskolásokat, kezdve a fellépőkkel.

Az elmúlt évek során ugyanis számtalan fiatal tehetség jelent meg az előadók között, akik jelentős rajongótáborral rendelkeznek az egyetemisták körében. Így idén arra is figyelmet fordít a fesztivál, hogy a már jelentős ismertséggel rendelkező sztárzenekarok mellett, az ifjú tehetségek is nagyszínpadi lehetőséget kapjanak, vagyis 2022-ben a rendezvény legnagyobb koncerthelyszínén várja a fiatalokat többek között T. Danny, BSW és Azahriah is.
A magyar fellépőkön túl, természetesen több nemzetközi híresség is megfordul a fesztiválon. Az EFOTT ismerősként köszönti John Newmant, aki 2018-ban egyszer már megtöltötte a nézőteret. A szervezők azonban fontosnak tartják, hogy a vendégek minél színesebb élményt kapjanak a július 13-17. között szervezett fesztivál bármely pontján a zenei felhozatalban, így két DJ sztárral erősödik a line-up Regard és Riton személyében.

Regard koszovói születésű DJ producer 2019-es Ride it című számával vált világszinten is ismertté, mely slágere már 218 milliós Youtube megtekintéssel és közel 800 milliós Tiktok hashtag említéssel rendelkezik. „It’s Friday again…Then Saturday, Sunday, what?” dalszövegrészletet pedig már senkinek nem kell megtanítani, hiszen a Grammy-díjas Ritonnak nemcsak a kiváló house zenéket köszönhetjük, hanem a 2021-es év egyik legnépszerűbb meme-jét is. A nagyszínpad szerelmesei számára is tartogatnak még meglepetést a szervezők, ugyanis június elején további sztárfellépőt jelentenek be. Ezen túl természetesen idén is megtalálható lesz a fesztiválon a magyar fellépők többsége, és az is biztos, hogy az EFOTT vendégei biztosan nem fognak nélkülözni a zenei műfajokban, ugyanis a populáris és klubzene vonala mellett, a retro, az alternatív, az RnB, de még a jazz is megtalálható lesz. Mindezen fellépők garantáltan jó hangulatot hoznak este, ellenben az EFOTT-osok nagyrésze, nemcsak az esti bulikra jön ki, hanem vagy ott kempingeznek, vagy már napközben bejönnek strandolni, szórakozni, így a fesztivál kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nappali programok is tartalmas és jó hangulatú időtöltést biztosítsanak.

A fesztivál nappali helyszíneinek régóta kiemelt pontja a Civil-tér, ahol egyetemek, állami szolgáltatók, közösségi szervezetek, ifjúsági csoportok települtek ki aktivitásaikkal. A pezsgő hallgatói életet és a közösségeket azonban a COVID rendesen megtépázta. Két év telt el felsőoktatásban, amely idő alatt a fiatalok alig találkoztak egymással, elmaradtak a gólyatáborok, gólyabálok, a közös órára járás és a kollégiumi együttélés. Így idén kiemelten fontos, hogy az EFOTT olyan találkozási pont legyen, amely segít közösségeket alkotni, illetve elősegítse a már meglévő közösségek hasznos időtöltését és megerősödését. Kifejezetten fontos ez az egyetemi közösségek tekintetében, így a Civil tér jelentősen megújul, és UNIverzum néven egy sokkal intenzívebb és strukturáltabb élménnyel várja a fesztiválozó fiatalokat. Az UNIverzum olyan lesz, mint maga az egyetemi lét, csak órák és vizsgák nélkül.

A másik fő nappali elfoglaltság a sportolás, ugyanis a legsportosabb fesztivál elnevezést nemcsak azzal érdemelte ki az EFOTT, hogy helyszínt ad a strandröplabda és a strandkézilabda egyetemi bajnokságnak, a MEFOB-nak, hanem azzal is, hogy megszámlálhatatlan menynyiségű sportaktivitás található a fesztiválon. Mindez természetesen ingyen, a fesztiválbelépő valamennyi aktivitás használatára feljogosít. Az igazán sportosok idén is részt vehetnek a „Tekerj az EFOTT-ra” biciklitúrán is. A korábban Budapest-EFOTT útvonalú túra Velencei-tavi körtúrává alakult, hogy még hívogatóbb legyen. A túra során idén is kiemelt szempont lesz az ismeretterjesztés: a tó körbe kerékpározása közben a túravezetők a látványosságokat is bemutatják.

Ha valaki nem szeretne éppen se strandolni, se sportolni, se a kiállítói aktivitásokban részt venni, érdekes színpadi programokkal várja őt a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, a MATE, mely az idei EFOTT házigazdája. Amíg az EFOTT egy vándorfesztivál volt, a házigazda egyetem személye azt is eldöntötte, hogy hol legyen a fesztivál. Amióta otthonra talált a Velencei-tó partján már nincsenek ilyen izgalmak, de a házigazda egyetem továbbra is hatalmas feladatot vállal azzal, hogy ötleteivel a fesztivált fejlessze. A MATE évek óta kiemelt szerepet tölt be az fenntartható fejlődés témájú kutatásokban és az oktatásban, továbbá napjainkban kiemelt figyelmet fordítanak a  fiatalok a környezettudatosságra, így a magyar egyetemek életében is egyre több zöld megoldás jelenik meg. Idén a MATE egy olyan egyetemként csatlakozik az EFOTT családhoz, mely szakmai gárdájával a házigazdaság mellett ezt a fontos szempontot is képviselni tudja. Az EFOTT idén tehát a legsportosabb fesztivál titulus mellett a legzöldebb fesztivál címet is igyekszik begyűjteni. Az EFOTT vándorlásának vége, a MATE házigazdasága és a legzöldebb fesztivál cím elnyerésének vágya mind megjelenik egy apró grafikai változásban is: a logó megváltozott és az „O” betűből kikerült a lábnyom, ugyanis az EFOTT célja, hogy ne hagyjon maga után nyomot… legalábbis a szó szoros értelmében, a vendégek emlékeiben viszont annál inkább.