Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Már kivehető, foglalható - Liszt Művészház

Június végén nyitja kapuit, és az idei esztendőben már aktívan fogadja látogatóit a Csajághy Laura Szabadtéri Színpad melletti Liszt Művészház. Az enyészettől megmentett épület különleges enteriőrje a legmagasabb igényeknek is megfelel.

A Liszt Művészház Kápolnásnyéken a Vörösmarty Emlékház és a Csajághy Laura Szabadtéri Színpad közvetlen közelében található. Az erősen leromlott állapotú – eredetileg istálló – épületet sikerült megmenteni a teljes pusztulástól. A rekonstrukció során fontos szempont volt, hogy megőrizzék az épület jellegzeteségeit, ugyanakkor arra is ügyeltek a kivitelezők, hogy újjászületett formája harmonizáljon környezetével. Az épület oldalán helyet kap a Liszt Ferencet ábrázoló dombormű is. A Liszt Művészház az idei nyáron már kivehető, így reprezentatív fogadótérként várja az ide érkezőket, valamint a Csajághy Laura Színpad exkluzív vendégeinek fogadására és kiszolgálására is alkalmas lesz az elkészült épület. Létrejötte tovább gazdagítja a Velencei-tó térségének kulturális infrastruktúráját. A természet kínálta a lehetőséget, hogy a Csajághy Szabadtéri Színpad a domboldal tövében, csodálatosan romantikus környezetben épülhetett meg. Ehhez a meseszerű, panorámás kilátáshoz a Művészház elhelyezkedése tökéletesen illeszkedik, egyedülálló rálátást kínálva a színpadra. A felújítás során az épület közelében jelentős befogadóképességű parkolót is létrehoznak. A Művészház belső terének kialakítása során ügyeltek arra is, hogy helyet kapjanak a különböző kiszolgáló helyiségek, öltözők és mellékhelyeségek. A XIX. század végéről származó empire szalongarnitúrával berendezését tekintve is különleges és reprezentatív hangulatú fogadótér jött létre. Összességében a maximális komfort megteremtése volt a cél, hogy egyedi környezetben minőségi szolgáltatást kapjanak a létesítmény vendégei. A garnitúrát Gyalus László készíttette. Ébenfát utánoz, de körtefából készült, valamikor az 1880-as és 90-es évek fordulóján. Gyalus László tervei alapján egy máig ismeretlen műbútor asztalos készítette az eredeti garnitúrát, amely 1912-ig Gyalus tabáni házában volt. Ezután került I. kerületi, Gellérthegy utcai házába.


Exkluzív enteriőr várja a Liszt Művészház vendégeit a 2022-es év nyarától. – Fotók: Kőmíves András

A belső tereket díszítő olajképek alkotója Vöröss Tibor 1911. január 6-án született, nemesi származású szülők gyermekeként, Budapesten. Már kisiskolás korban látszott ösztönös tehetsége, színészképek rajzolásával teremtette elő mozipénzét. 1934-ben felvételt nyert a Magyar Királyi Iparművészeti Akadémia díszítőfestő iparművészeti szaktanfolyamára, ahol – a mai Iparművészeti Múzeum épületében – korának híresen jó tanárai segítették fejlődését. Szorgalma és tehetsége egyformán szárnyalt, tanulmányai során háromszor is kitüntették. 1938-as záróvizsgáját követően beiratkozott a „Művészképző Szaktanfolyamra”, amelyen tanulmányait 1940-ben kitüntetéssel zárta. Ugyanebben az évben a Magyar Királyi Operaház festő-és szobrász műtermében kezdett dolgozni, innen is ment nyugdíjba 32 évvel később, műteremvezetőként.
Festészetére jellemző a komoly szakmai felkészültség mellett a friss, virtuóz eszközkezelés. Pályájának meghatározókorszaka volt, amikor nyugdíjas éveiben olyan történelmi mesterek képeit másolta, mint Rembrandt, Tiziano, Botticelli vagy Leonardo. Közel 40 kópiát készített, köztük 7 óriási méretűt. Ezek a másolatok rendkívüliek, ezen a téren tehetsége a magyar festészet történetében Balló Edéével (1885-1936), a Képzőművészeti Főiskola tanárával mérhető össze. Ezekből az olajfestményekből 14 darabot láthat itt a nagyközönség – ahogy az alkotó mindig is szerette volna. A Művészház elnevezést Vörösmarty Mihály és Liszt Ferenc barátsága inspirálta. Vörösmarty Mihály géniuszként tekintett Liszt Ferencre, rajongásának kimutatására született Liszt Ferenchez című ódája, ezzel a költeménnyel tisztelgett Liszt munkássága előtt. Liszt Ferenc számára a siker és ünneplés szinte megszokottá vált, mégis Vörösmarty költeménye különösképp fontos volt számára, olyannyira, hogy válaszlevelet írt viszonzásul, amelynek legszebb sora tükrözi, milyen mély érzéseket indítottak el benne Vörösmarty verssorai: „verset írt hozzám, olyat, aminőt Ön írni szokott, szépet, gyönyörűt.” A költemény megpecsételte kettejük barátságát, amely mély hatással volt mindkét művész életútjára.


A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad mellett kapott helyet a Liszt Művészház

A Liszt Művészház létrehozása újabb fontos állomása annak a missziónak, amelynek keretében a térség épített örökségei az enyészettől megmentve, és a térség szellemi örökségével összekapcsolva, gazdagítják és élővé teszik kultúránkat.