Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

TOP 5 helyszín - Ahová érdemes ellátogatni ezen a nyáron

Az idei nyáron is számos kincset tartogat a térség, amelyek némelyike viszonylag új, a többi rejtett, alig észrevehető vagy éppen régi látnivaló. A közös mindegyikben az, hogy történelmi, kulturális vagy éppen természeti értékeik a Velencei-tó életében kiemelkedő jelentőségűek. Kisebb-nagyobb túrák során érdemes meglátogatni az alábbi helyszíneket, s megismerni általuk a hely szellemiségét. Olvasóink ajánlásai következnek.

Vidéki paraszti élet – pázmándi tájház
2021-ben nyílt meg Pázmánd megújult tájháza, ahol a népi építészet és lakberendezés hagyományos elemei és a múlt század eleji mindennapi élet tárgyai és eszközei kaptak helyet. Az épület a paraszti élet hagyományos világát idézi fehérre meszelt falával, zöld zsalus ablakkereteivel, lócával a ház előtt, kemencével az udvaron. Ez utóbbi a helyi közösségi életet is szolgálni fogja. A látogató Orisek Ferenc szobrai segítségével találkozhat itt a közelmúlt kultúrájával, a jelent pedig Varga Norbert fafaragó betlehemi jászol alkotása képviseli. Ez utóbbi a karácsonyi időszakot leszámítva szintén a tájháznál kapott helyet.
(Pázmánd, Fő utca 84.)

Tábla az emlékfalban – kápolnásnyéki zsidó temető
Egy világháborús repülőgép szinte teljesen letarolta a kápolnásnyéki zsidó temetőt, amely ennek eredményeként hosszú időre a feledés homályába veszett. Pedig a településen számos zsidó család lelt otthonra a világháborús idők előtt. A Lovasberénybe telepített zsidó családok ugyanis később Nadapra, majd Kápolnásnyékre költöztek, köszönhetően a Budára vezető kereskedelmi útvonalnak. 1981-ben érkezett a kápolnásnyéki református gyülekezet élére Szénási Jonathan Sándor lelkipásztor, aki nem hagyta elpusztulni a temetőt: 1986-tól megkezdődött a rendbetétele, majd pedig az emlékezés méltó mementója is a helyére került azzal, hogy emlékfalat állítottak a temető bejáratánál, melybe beépítették azt a táblát, amely az elpusztult helyi zsinagóga falán lógott eredetileg – az első világháború előtt. Ugyanitt látható a deportáltak megemlékező táblája is. A magyar kormány pályázatának köszönhetően 2014-ben újult meg a temető, a Holokauszt-emlékév alkalmából.

Ahol a hegynek arca van – pázmándi zsidókövek
Pázmánd szélén, a kálvária mellett magasodik a felhők felé a Zsidókőhegy, amely számos legendát hagyott örökül a helyieknek. A kövek gömbölyded idomai mellett, a legenda szerint egy jezsuita szerzetes tett csodát. Egy lépfenés zsidó lány betegségét tüntette el azzal, hogy rátette a kezét és áldást mondott rá. Egy másik szóbeszéd pedig úgy tartja, ezekben a kövekben zsidó arcokat véltek felfedezni a helyiek. Bárhogy is legyen, itt túrázni, panorámát csodálni, elbandukolni a három kőkereszthez a kálvária
tetején már önmagában is nagy utazás. Lelkileg és testileg egyaránt.

Hagyományok és víz – sukorói hímeskutak
Magyar népművészeti minták kanyarognak a sukorói közkutakon. A fehérre mázolt kutak máig különleges köztéri kincseknek számítanak a településen. Ám ezek a művek nem holmi ad hoc alkotások: Nagy Zoltán hímeskútjainak ugyanis fontos üzenetük van. A magyar hagyományok ápolása mellett a víz éltető erejét és a kút, mint a közösségi élet meghatározó elemét éltetik. A sukoróiak máig szeretik és vigyázzák ezeket a műveket, büszkék rájuk. A kopott kék festék már sok helyütt a múlt, helyébe kalocsai, sárközi hímzés, torockói varrottas és halasi csipke adta az ihletet a kút új ruhájának.

Új közösségi tér – dinnyési Vajky-kúria
2022 tavaszán adták át a közönségnek Dinnyésen a városrész talán egyetlen, megújult épített örökségét, a Vajky-kúriát. A vidéki kiskastély-szerű épületet kétszáz éve Vajky György felsőörsi prépost építtette, ahová nyugdíjas éveiben vonult vissza. A helyiek jó szívvel emlékeznek a nevére, sok mindent adott Dinnyésnek: iskolát, templomot, ipari műhelyeket egyaránt. A kúria ma ismét teljes fényében ragyog: a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ kertjében található épület a tervek szerint fontos közösségi események, tárlatok, táborok helyszíne lesz. Lakberendezését is dicsérik, érdemes egy kirándulás keretében útba ejteni.
(Dinnyés, Gárdonyi Géza utca 6.