Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Top 5 kirándulóhely a Velencei-tónál

A hidegebb évszakokban is csodálatos arcát mutatja a Velencei-tó. A kirándulók ezekben a hónapokban is találnak kedvükre való látnivalókat, melyekből ezúttal is szemezgettünk. Íme top 5 kirándulóhely a Velencei-tónál.

Fotók: Kőmíves András

Sukoró – néprajzi ház
Egy kellemes séta során a sukorói Néprajzi Házba is érdemes betérnie a kirándulóknak. A régi, három osztású zsellérház még az 1800-as évek második felében épült, napjainkban pedig a múlt évszázad mindennapjait mutatja be. A múzeum falai döngölt sárból készültek, a benne található tuzhelyet kézzel tapasztották. A látogatók a néprajzi házban egyebek mellett megtekinthetnek egy korhűen berendezett konyhát, ahol különböző edényeket, tarkedli-kuglóf sütőt és krumplinyomó-prést helyeztek el, továbbá látható egy lakószoba, valamint egy tisztaszoba is.
Sukoró, Szilvás sor 7.

Nadapi Palermói Szent Rozália-templom
Nadapra érve azt a templomot is megtekinthetik a látogatók, ahol 1800. december 3-án Vörösmarty Mihályt keresztelték meg. A jelenlegi templomot 1904-ben Hübner Jenő magyar építész tervei alapján, neogótikus stílusban építették, azonban az eredeti templom falmaradványai a mai napig megtekinthetők a templom háta mögött. Az épület összesen harminchét méter magas, tornyát egy kétméteres kereszt díszíti, a belső térben pedig egyedi, hármas szárnyasoltár található, melyet Gallyas Mária festőművész adományozott a plébániatemplomnak. Az épületet Palermói Szent Rozália tiszteletére szentelték fel, aki Palermo védőszentje, és a „pestises szentek” egyike.
Nadap, Haladás út

Kun Péter „Kunos” Emlékhely – Velence
Az EDDA egykori tagja, Kun Péter emlékére készítettek emlékművet Velencén. A zenekar gitárosa ugyanis 1993. július 10-én halálos balesetet szenvedett motorjával a mai 7-es főút velencei szakaszán. A baleset helyszínén keresztalakú kőalkotás áll, melybe egy gitárt és a zenész nevét vésték. A „Kunos” emlékhely a halálos ütközést követő időszakban különösen, de még napjainkban is sokak által látogatott zarándokhelynek számít.
Velence, Balatoni út

Don-kanyar Emlékkápolna – Pákozd
A pákozdi Mészeg-hegy oldalában található a Don-Kanyar Emlékkápolna, amely 1995-ben Szabó Tamás tervei alapján készült. A kápolna annak a II. világháborúban elesett több mint százezer magyar honvéd katonának állít emléket, akik a Don-kanyarban, megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül harc közben vesztették életüket. Az imahelyen évente több alkalommal ünnepi, illetve emlékmiséket tartanak. A Don-Kanyarban elhunyt hős katonák emlékét őrző felújított kápolna közkedvelt célpontja a térségben kirándulóknak.
Pákozd, Mészeg-hegy

Vörösmarty Mihály szobra – Velence
Élethű Vörösmarty Mihály szobrot csodálhatnak meg a kirándulók a velencei Bence-hegyen. Elek Imre szobrászművész egész alakos márvány alkotása tökéletes helyen lelt otthonra, hiszen az író egykori présházánál, a Vörösmarty-pince kapujában avatták fel 2021. júniusában. A szobor a magyar költőt ábrázolja, amint arcát balra fordítja, kezében pedig könyvet tart. Az alkotás felkeresése nem csupán kulturális feltöltődést ígér, a Vörösmarty-pince teraszáról ugyanis lenyűgöző velencei-tavi panoráma tárul a látogatók szeme elé.
Velence, Bence-hegy, Panoráma út