Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

„Ne hagyd ki” helyszínek a tó körül

A Velencei-tó megismerése még egy évtizedek óta itt élő számára is minden esztendőben tartogat meglepetéseket. A hosszabb-rövidebb időre érkezők szempontjából pedig ez fokozottan igaz. Íme pár helyszín – a teljesség igénye nélkül –, amelyeket 2021-ben érdemes lesz meglátogatni.

1. Vörösmarty pince: Hangulatos élőzenei koncertekkel, pazar panorámával, ételkülönlegességekkel, frissítő borokkal, fröccsökkel és üdítőkkel várja a velencei Bence-hegyen lévő Vörösmarty-pince a látogatóit. A költő, Vörösmarty Mihály egykori pincéjéből kialakított borozó, valamint a mellette lévő kerthelyiség a 2020-as nyáron közel harminc év után nyitotta meg először kapuit. A Vörösmarty-pince második szezonját kezdi: a nyári szombatokon grillestekre várják az érdeklődőket, kéthetente pedig a Sentimento együttes varázsol felejthetetlen hangulatot a velencei borozó teraszán. (Velence, Bence-hegy, Panoráma út)

2. Sukorói turistaház: A sukorói turistaház vadonatúj fejlesztés a térségben, melyet állami támogatással valósítottak meg. Remek elhelyezkedése miatt kiváló kiindulópontja lehet egy kellemes túrának a Velencei-hegységben. Azonban, ha a turistaháztól a dombok és hegységek helyett inkább a vízpart felé sétálnának, az is elérhető közelségben van. A sukorói Sorompóvölgyben lévő épület két éves, megfeszített munka eredményeként jött létre, melynek köszönhetőn egy szép, minden igényt kielégítő, nagy értékű ingatlant tudhat magáénak a település. Osztálykirándulások, családi és kerékpáros túrák tökéletes pihenőhelye. (Sukoró, Sorompóvölgy)

3. Pázmánd-Kápolnásnyék között kialakított kerékpárút szakasz: Festői tájakon keresztül vezet a Pázmánd és Kápolnásnyék települések között kiépített kerékpárút. A 4,6 kilométeres szakasz létrejötte európai uniós támogatással valósult meg és 2020. áprilisában adták át a bringásoknak. Az új és könnyű kerékpárút szakaszt gyermekek, fiatalok és sportos nagymamák is könnyen letekerhetik, és mindamellet, hogy aktívan pihennek, még a Velencei-tó térség adta lenyűgöző tájban is gyönyörködhetnek. A két településen, melyeket a kerékpárút összeköt, az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg.

4. Pákozdi Pagony: A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark ezen a nyáron hivatalosan is felvette a Pákozdi Pagony nevet, ezzel is mutatva családias jellegét. A park újabb lehetőséggel bővült 2021 nyarára: egy megújult erdei foglalkoztató terem várja a gyermekcsoportokat az arborétumon belül található erdei iskola épületében. A tervek szerint kiscsoportos foglalkozások interaktív helyszíne lesz.

5. Halász-kastély közéleti panteonja: Az elmúlt években a helyi identitástudatot erősítő zarándokhellyé vált a Halász-kastély kerítésén található közéléti panteon. Az emlékfalon méltó helyet kapott Fejér megye egykori főjegyzője, Fekete János író, Prohászka Ottokár püspök, Sipos Gyula, a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred parancsnoka és Bory Jenő, magyar építészmérnök, szobrász-és festőművész is. A közéleti panteon létrejöttét a tisztelet vezérelte, mely a megye nagyjai előtt állít maradandó emléket. A Halász-kastély kerítésén lévő folyamatosan bővülő panteon felkeresése garantált kulturális feltöltődés a nyári kirándulások során. (Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca)