Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Kerekasztal-beszélgetést tartottak a Velencei-tavi kulturális élet kapcsán

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Örökség Műhely című projektjének keretén belül rendeztek nemrégiben egy kerekasztal-beszélgetést, melynek fő témája a Velencei-tavi kulturális élet volt. A rendezvényen a tó körüli kulturális intézményvezetők voltak jelen, így a beszélgetésen részt vett Rodics Eszter, a kápolnásnyéki Halász-kastély igazgatója, Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője, valamint Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója. A kerekasztal-beszélgetést a Vörösmarty Rádió szervesztő-műsorvezetője, Sasvári Csilla moderálta.

A Velencei-tó térsége, valamint a régióban lévő kulturális intézmények az elmúlt években folyamatos fejlődésen mentek keresztül. Így a beszélgetésen a résztvevők leginkább azt a témát járták körül, hogy ennek az időszaknak a fejlesztései, eredményei mellett, a jelenleg is tartó pandémia időszaka alatti kihívások, valamint a hamarosan érkező újranyitás milyen lehetőségeket hoz. Továbbá, hogy a kulturális intézmények jelenleg mely tervekkel rendelkeznek és a háttérben milyen előkészületeket zajlanak.

A járvány nagyban megváltoztatta az intézményekben dolgozók munkáját is, s bár a Rodics Eszter vezette Halász-kastélyban létrejöttek online tartalmak, a háttérben folyamatosan azon dolgoztak, hogy felkészüljenek az „igazi” szezonra. A pandémia ideje alatt a tó másik színvonalas intézménye, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ a munkatársak megtartására, illetve a helyiekkel együttműködve a közösség összetartására fektette a hangsúlyt.


Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója és Dr. Görög István Fotó: Kőmíves András

A Velencei-tó északi partjánál sem telt ez máshogy, azonban Dr. Görög István a beszélgetésen azt is elmondta, hogy a járvány ideje alatt a Katonai Emlékpark Pákozdban a fejlesztések és a felújítási munkálatok kerültek előtérbe. Ezen kívül a KEMPP ügyvezetője megjegyezte, hogy a vírus által sújtott időszakban még filmfelvételek is készültek az Emlékparkban.

Dr Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője és Rodics Eszter, a kápolnásnyéki Halász-kastély igazgatója Fotó: Kőmíves András

A kerekasztal-beszélgetés hangsúlyos eleme volt, mikor a résztvevők a közös együttműködés fontosságát emelték ki. Mindannyiunkat erősíti ugyanis az, ha a helyiekkel együttműködve mutatjuk be saját kincseinket, így annyit tudunk egymásért tenni, hogy figyelünk a másikra. A Velencei-tónál épp ezért is volt nagyon fontos a pandémia ideje alatt is a helyi művészek lelki erősítése és a meglévő baráti kapcsolatok ápolása.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetés teljes egészében megtekinthető itt.

Fotók: Kőmíves András