Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Kerekasztal-beszélgetést tartottak Kápolnásnyéken

A pandémia által sújtott elmúlt másfél év kapcsán tartotta meg következő kerekasztal-beszélgetését az Örökség Kultúrpolitikai Intézet. A rendezvényre ezúttal a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban került sor, ahol Kelemen István színművész, a Csajághy Laura Szabadtéri Színpad igazgatója, Pető Hunor képzőművész, valamint Ignácz Attila zenész, fény- és hangtechnikus az elmúlt időszak eseményeiről, hatásairól és produktumairól beszélgettek S. Töttő Rita újságíró, szerkesztő, illetve fotográfus moderálása mellett.

Ahogy a világjárvány befolyásolta az élet minden területét, úgy a művészekre is erős hatást gyakorolt szakmai és személyes értelemben egyaránt. A beszélgetés során kiderült, hogy több szempontból akár kedvezőnek is bizonyult a visszavonulás, az elcsendesedés időszaka, mert így lehetőség nyílt korábbi munkákhoz visszatérni, vagy az eddig halogatott tervekbe belevágni. Pető Hunor képzőművész elmondta, hogy nehezen élte meg a koronavírus első hullámát, majd a meglévő, ám még néhol kidolgozásra váró alkotásait vette kézbe. Kelemen István számára is mondhatni kreatívan és produktívan telt ez az időszak, ugyanis szavalatokat, hangoskönyvet, prózai darabokat készített az online térben.


Pető Hunor képzőművész és Kelemen István színművész Fotó: Kőmíves András

Az elmúlt másfél évben a művészek az online lelketlen térbe kényszerültek átköltözni. Az elmúlt években Ignácz Attila számára elkezdődött egy álom, s újfajta dologba vághatott bele: a pandémia ideje alatt online vett klasszikus énekórákat a zenész, így is fejlesztve önmagát. Pető Hunortól eddig sem állt messze a digitális világ, így kifejezetten pozitívan élte meg, hogy kiállításai virtuálisan is elérhetőek. Azt is elárulta, hogy a jövőben az online kiállításmegnyitókat, illetve az online tárlatok a személyes rendezvényekkel párhuzamosan tervezi folytatni.


Ignácz Attila zenész, fény- és hangtechnikus Fotó: Kőmíves András

Összességében elmondhatjuk, hogy a járványnak volt negatív és pozitív hozadéka egyaránt. Ignácz Attila megemlítette a tavalyi év pénzügyi nehézségeit, kiemelve, hogy sok munkatársa, illetve beosztottja veszítette el a vírus miatt a megélhetését. A járvány által sújtott időszak a prioritásokat is megváltoztatta, ebben a résztvevők mindegyike egyetértett. Pető Hunor kiemelte, hogy az elmúlt másfél év legnagyobb tanulsága az volt, hogy ráeszmélt: “Élni jó!”. A résztvevők szemléletmódja mind a magánéletben,
mind pedig a munkásságukban is fordulóponthoz ért. A kerekasztal-beszélgetés pozitív jövőképpel, az idei nyár terveivel zárult.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett Művészek a pandémia idején című kerekasztal-beszélgetés teljes egészében megtekinthető itt:

 

Fotók: Kőmíves András