Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Olvasásra, álmodozásra csábít

Megjelent a Velencei-tó magazin legfrissebb száma Závodszky Noémi színművésszel a címlapján. A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány magazinja a járvány okozta turisztikai nehézségek miatt ugyan kisebb terjedelmű a megszokottnál, ám érdemes így is kézbe venni a lapot.

Ezúttal a megye színi életének meghatározó személyisége, Závodszky Noémi enged bepillantást “nem mindennapi” hétköznapjaiba: mesél a családjába érkező babáról, az örökbefogadás nehézségeiről, a gyermekvállalás és anyává válás szépségeiről épp úgy, mint útkeresésről, meghatározó döntésekről és persze arról, miért is olyan csodálatos az élet a Velencei-tónál.

A kirándulni vágyók számára sem maradunk javaslatok nélkül: olyan ötleteket adunk, amelyeket bármilyen időjárási viszontagságok közepette érdemes felkeresni a térségben. Így hangulatos látnivalókat fedezhetnek fel az olvasók, amelyek nem csupán élményt, hanem minőségi időt is adhatnak a családok és baráti társaságok számára. Továbbá egy rövid, de annál tartalmasabb időutazással is készült a képes magazin, hiszen egészen az 1900-as évekig, egy kis téli nosztalgiára repíti el az olvasóit. A Kárpáti Miklós gyűjteményéből származó múlt századi képek és írások pedig garantált szórakozást ígérnek.
Visszatérve a jelenbe, a ropogós, illatos, és igen dekoratív süteményről, a mindenféle ünnepkörben elkészíthető mézeskalácsról is olvashatnak. A gárdonyi óvónő, Simon Katalin közel harminc éve készíti a különböző ünnepekre ezeket a süteményeket, vele ismerkedhetnek meg közelebbről. Ezeken kívül képzeletben meg is kóstolhatják az olvasók a tóparti gasztronómiai különlegességek közül az agárdi forró csokoládét, amely fahéjjal, kardamommal és akácmézzel készül. Ezek a hozzávalók adják meg ugyanis a tél legédesebben illatozó italának tökéletes ízvilágát.

A velencei borok és a kézműves Nyéki sörök mellett ezúttal a híres Agárdi Pálinkafőzde különleges nedűjeiről is olvashatnak, melyek közül a kajszi, szilva, körte, szőlő, birs és cigánymeggy tartozik a legnépszerűbbek közé. Szabó László és Vértes Tibor izgalmas élettörténete pedig nem szokványos olvasmány: egy osztálytalálkozóval kezdődött minden, s ők azóta is álmot gyűjtenek a palackokba.

A lapszámban Vörösmarty Mihály emléke előtt tisztelgünk, a 2020-as Vörösmarty-emlékév keretében ugyanis számos kulturális program részese lehetett az érdeklődő. A jövőről és a tervekről is sok szó esik a lapszámban: a Velencei-tónál lelt ugyanis otthonra a nemrégiben alakult Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, amely országos szinten egyedülálló elképzelések megvalósítására készül. A járványhelyzet miatti nehézségek ellenére is fejlődést tervező Kovacsics Imre, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke, az Agárdi Termálfürdő vezérigazgatója is interjút adott a magazinnak. Izgalmas elképzelések otthona ugyanis a Velencei-tó térsége...