Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Élet a vízen - A ház, ami úszik, avagy természetes lakómegoldások a Velencei-tavon

Élettereink kreatív újraértelmezése világszerte egyre erősödő irány, ezt példázza az úszóházak megjelenése is. A vízfelületen lebegő, természetközeli, igényes otthonoknak a Velencei-tavon is van létjogosultságuk. Hogyan kell ezt elképzelni? A vízre telepített úszóművek a tájképbe illeszkedve, a természetes partmenti területeket érintetlenül hagyva képesek a partszakaszok kihasználhatóságán javítani, egy-egy szakasz életét fellendíteni, akár az eddig elhanyagoltabb, kisebb figyelmet kapott területek életét beindítani.

Az úszóházak világszerte nagy népszerűségnek örvendenek az alternatív, természet- és vízközeli lakómegoldásokat keresők körében. Ezek a vízre telepített úszóművek azonban nem csak lakóingatlanként hasznosíthatók - a könnyűszerkezetes felépítmények kikapcsolódásra is tökéletesek az év bármely szakában – fogalmazott a Velencei-tó magazinnak Kiss-Gál Gergely építész, a 100 százalékban hazai tulajdonú Marinus Homes Kft. fejlesztési igazgatója. Az úszóházak kiváló lehetőséget biztosítanak a vizeinkhez köthető infrastruktúra és turizmus fejlesztésére, elsősorban a hajózáshoz, a vízi élethez és élményekhez kapcsolódó úttörő és innovatív beruházások létrehozására, amelyekhez valós értékteremtés párosul.

A vízfelület is lehet élettér - ez a megoldás Magyarországon még szokatlan, de felfedezendő lehetőségeket tartogat. - Fotó: Marinus Homes

Úszóházak a Velencei-tó partján
A vállalkozás az éppen zajló Velencei-tavi partfal rekonstrukciós projekt egyik területén, a HIDRO kikötőben kapott lehetőséget a négy Marinus alaptípusú úszóház telepítésére, bemutatására. Az úszóművek jó példák a vízfelületek hasznosítására, az ember és a víz kapcsolatának tudatos formálására – emelte ki Glavatity Luca építész, projektvezető, rávilágítva, hogy a világ számos táján természetes ma már az úszóházak jelenléte: – A vízpartok bekapcsolása a városi életbe a világ sok országában tetten érhető, sőt egyre erősödő folyamat. Így például Hollandiában, Németországban, Dániában és az USA-ban is. Az említett országok gyakorlatában az is bebizonyosodott, hogy a vízen úszó, de a part szolgáltatásait és biztonságát megtartó úszóházakra jelentős piaci igény van.

A Velencei-tavon bemutatóházakat építő vállalkozás tervezői a nyugat európai példákat alaposan tanulmányozták fejlesztéseik megkezdése előtt. Kiss-Gál Gergely erről is mesélt: a létező úszóházak földrajzi elhelyezkedését, gyártási módjait, telepítési megoldásait és különböző üzemeltetési rendszereit megismerve a magyar viszonyokhoz leginkább adaptálható termékpaletta megalkotásán dolgoznak.

Teljesértékű otthon, a vízen
A Velencei-tavon bemutatott úszó házak alapját olyan egyszerűen gyártható, karbantartást alig igénylő, de megfelelő felhajtóerőt biztosító betonelemek, úgynevezett „pontontestek” alkotják, amelyek sorolásával többféle méretű úszótest képezhető. – Az úszótest felépítménye újszerű térhasználatot alkalmazó kompakt, modulos rendszer. A könnyűszerkezetes, réteges falak a jelenleg elterjedt megoldásoknál kisebb keresztmetszetekkel bírnak, köszönhetően a korszerű anyaghasználatnak. A felépítmények építésekor alkalmazható egyedi szendvicspanelek a jelenleg ismert legkorszerűbb hőszigetelőanyagok és faipari lap-, lemez termékek. A gyors szerelés érdekében az egyes elemek összeépítésekor használatos csavaros, ragasztott kötések és beépített vasalatok is a piacon kapható legkorszerűbb megoldások – mutatott rá a projektvezető, kiemelve, hogy ez az építési mód lehetővé teszi a gyári körülmények közt történő előregyártást, így a helyszíni építés környezetre gyakorolt terhelését minimálisra csökkentve, a hibákat kiküszöbölve valósíthatók meg a felépítmények. De vajon milyenek belülről ezek a házak? A tervezők bepillantást engedtek a tervekbe, és kiderült: a belsőépítészeti kialakítás, a házak alaprajzi elrendezései a különböző típusoknál eltérően alakulnak, más és más igényeknek felelnek meg, különböző méretekben. Van köztük úgynevezett másodlagos otthon típus, ami rövidebb tartózkodásra vagy kisebb társaságnak, háztartásnak nyújt megfelelő kényelmet, de a nagyobb típusok több helyiséggel, jobban szeparált lakószobákkal, fürdő egységekkel és tetőteraszokkal bővítik a kényelmes, akár állandó tartózkodásra alkalmas felhasználást. A víz közelsége, a lakóautós és -hajós területről átvett kompakt megoldások, nagyobb variálható terekkel, panorámával, a természet közelségével összhangban a lakótér egyfajta újraértelmezését jelentik – környezetkárosító hatások nélkül.

Izgalmas, újszerű megoldás  vízre épített úszóház, amely a Velencei-tavon is sok lehetőséget tartogat. - Fotó: Marinus Homes

Társadalmi és természeti hatás
A vízfelület, mint élettér Magyarországon még szokatlan lehetőségnek számít, pedig a megvalósíthatóság már adott. Az úszóházak elérhető közelségbe kerültek, olyannyira, hogy a Velencei-tó mellett is láthatóak már. – A fenntartható építészeti elveket követve, a korszerű levegő hűtés-fűtés berendezések tervezésekor fontos szempont a megújuló energiafelhasználás hőszivattyús rendszerekkel, illetve napelem vagy napkollektor kiépítésének lehetőségével. Az építmények anyaghasználatukban szintén a természetet tiszteletben tartva, természetes, szerelt építőanyagokból épülnek fel. A házak a parti infrastruktúrára kapcsolódnak, ezért a vízi természetkárosító hatásuk még tovább csökken. A környezetet tiszteletben tartva, ahhoz igazodva telepítjük – hangsúlyozta a projektvezető. Az úszóházak igazi, természetes „látványosságok”, a tájképbe illeszkedve, a természetes partmenti területeket érintetlenül hagyva képesek a partszakaszok kihasználhatóságán javítani, egy-egy szakasz életét fellendíteni, akár az eddig elhanyagoltabb, kisebb figyelmet kapott területek életét beindítani. Ezzel olyan értékteremtési folyamat indul, mellyel az ilyen szakaszokon méltó környezet, rendezett területek, újszerű funkciók és életterek jönnek létre az adott közösség és használói számára, gondosan szem előtt tartva a terület igényeit.